penge & Navne

Fornem europæisk forskerpris tildelt nordjyde

Af - 9. maj

Den allerbedste forskningsartikel inden for sit felt. Ph.d.-studerende ved Psykiatrien i Region Nordjylland Pirathiv Kugathasan har netop modtaget en stor og fornem pris for årets bedste forskningsartikel inden for epidemiologisk forskning ved European Psychiatric Association (EPA)’s årlige kongres i Warszawa.

Pirathiv har påvist, at dødeligheden hos patienter med skizofreni, der har haft en blodprop i hjertet, kan nedsættes. En konklusion som kan få afgørende betydning for visse psykiatriske patienter i fremtiden.

– Hvis man efter blodproppen intensivt behandler denne gruppe af patienter med forebyggende hjertemedicin, så kan man nedbringe dødeligheden ganske betragteligt for mange patienter, konkluderer Pirathiv Kugathasan.

Og det er altså den konklusion, der har givet ham prisen fra European Psychiatric Association (EPA), der er en sammenslutning af forskere inden for psykiatrien. Prisen er givet for hans artikel om forskningen, der blev bragt i det anerkendte amerikanske tidsskrift JAMA Psychiatry i efteråret 2018.

– Det er en meget stor ære at modtage sådan en pris. Det giver jo en lyst til at fortsætte med at forske, når man kan se, at det i sidste ende kan hjælpe nogle i forvejen udsatte patientgrupper, siger Pirathiv Kugathasan.

Ved overrækkelsen, der fandt sted i den polske hovedstad Warszawa, takkede Pirathiv Kugathasan også sine medforfattere heriblandt overlæge og lektor René Ernst Nielsen, der arbejder samme sted som Pirathiv Kugathasan i den nordjyske psykiatri. René Ernst Nielsen er også hovedvejleder for den Ph.d-studerende og overlægen er begejstret for, at prisen er tilfaldet netop denne unge forsker.

– Det er et stort cadeau til Pirathiv, og jeg håber, at prisen opleves som et rygstød, der kan være med til at skubbe unge forskere endnu længere frem. Det er på alle måder vigtig viden som Pirathiv tilvejebringer med hans forskning. Jo mere vi ved om psykiatriske sygdomme og årsagssammenhænge generelt, jo bedre kan vi behandle fremover, siger René Ernst Nielsen. 

Prisen uddeles årligt og gives til de forskere, der udgiver den bedste forskningsartikel inden for forskellige psykiatriske forskningsområder. Med prisen følger en kontant anerkendelse på 2000 Euro.

Tags:

kultur

Ung læge og forsker tager ordet i sundhedsdebatten

Ida Donkin, læge og ph.d., har taget orlov fra sit job for at engagere sig fuldtid i sundhedsdebatten. Hun vil inspirere sine sundhedsfaglige kollegaer til at formidle og blande sig i den offentlige debat – men advarer også om, at der er en bagside af medaljen

debat

Uddannelses- og forskningspolitikken skal tilbage til fremtiden

Mon ikke der er en forsker eller to, der i dag ønsker sig tilbage til dengang Helge Sander var videnskabsminister, og hvor der for alvor var politiske visioner på deres område, spørger Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv?

AAU køber Obama-billetter for 850.000 kr. oven på sparerunde

Aalborg Universitet har brugt 850.000 kr. på billetter til et Obama-arrangement i efteråret. Det sker et halvt år efter, at universitetet gennemgik en omfattende fyringsrunde på grund af frygt for sparekrav. Prioriteringen møder kritik af både medarbejdere og politikere