samfund

Aarhus Universitet booster internationaliseringen med 47 udenlandske topforskere

Af - 3. oktober

Aarhus Universitet udnævner 47 internationale topforskere fra sundhedsvidenskab til Skou-professorer. Dette gøres på nu afdøde Nobelprismodtager Jens Christians Skous 101 års fødselsdag. De 47 topforskere kommer fra  12 forskellige lande, og skal udbygge fakultetets profil som en international forskningsinstitution.

Stadig mere banebrydende sundhedsforskning foregår i internationale netværk mellem de bedste universiteter på verdensplan. Nu udbygger det sundhedsvidenskabelige fakultet, Health, ved Aarhus Universitet, sine netværk ved at tilknytte 47 gæsteprofessorer fra 34 anerkendte udenlandske universiteter til fakultetet.

”Danmark står allerede stærkt i det internationale forskningslandskab. Med dette initiativ ønsker vi yderligere at styrke vores forskeres internationale samarbejdsrelationer, hvor den nyeste viden ofte udvikles”, siger dekan ved Health, Lars Bo Nielsen.

De 47 topforskere får titlen Honorary Skou-professor – en reference til læge og professor, Jens Christian Skou, der i 1997 modtog Nobelprisen i kemi for sin opdagelse af natrium-kalium-pumpen. Han var aktiv ved Aarhus Universitet indtil sin død som 99-årig i 2018, og flere forskningsgrupper på universitetet har afsæt i hans gennembrydende forskning. Når de nye gæsteforskere udnævnes som Skou-professorer, er det for at ære Skou som et forbillede i forskningsverdenen men også for at understrege betydningen af internationalt samarbejde.
Lars Bo Nielsen forklarer:

”Da Jens Christian Skou begyndte sin forskningskarriere i 1947, var han ikke del af et egentligt forskningsmiljø på universitetet. Derfor blev et studieophold i USA i 1953 skelsættende for Skou. Her mødte han kolleger, han kunne dele sine ideer og diskutere resultater med, og han fortsatte livet igennem med at dyrke sit internationale netværk og opfordrede studerende og kolleger til det samme. Det er i den ånd, vi udnævner Skou-professorerne”.

Skou-professorer kommer fra universiteter, som ligger i toppen af verdenseliten, fx Stanford, Oxford og Yale. I Aarhus bliver de knyttet til en fagligt beslægtet kollega, som udover at agere vært ved indsættelsesbesøget, også vil inddrage Skou-professoren i de relevante forskningsnetværk og -projekter på fakultetet.

”Det er meget bevidst, at vi forankrer indsatsen i de enkelte forskningsmiljøer. Det er via relationer og det personlige samarbejde, at vi deler og udvikler den viden, der skal være med til at løse Danmarks og verdens sundhedsudfordringer”, siger Lars Bo Nielsen.

Han mener også, at dansk sundhedsforskning har meget at byde ind med i internationale relationer.

”Danmark er kendt og anerkendt internationalt for et godt sundhedssystem og i forskerkredse for en høj kvalitet og kreativitet, dygtige studerende og en redelig forskningskultur. Og ikke mindst har vi unik adgang til data, som er værdifulde i forskningsøjemed. Det gør os attraktive i internationale sammenhænge”, siger Lars Bo.

Tags:

samfund

Højt citeret forsker ekskluderet for citationsmisbrug

En af verdens mest citerede forskere er blevet ekskluderet fra to tidsskrifter efter “chokerende” brug af selvcitationer. Tilfældet er det første, der kommer frem i lyset, oven på Elseviers undersøgelse af hundredvis af forskere.


Warning: sizeof() [function.sizeof]: Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sciencereport.dk/public_html/wp-content/plugins/wp-mystat/lib/mystat.class.php on line 1252