penge & Navne

KU har ingen etiske retningslinjer for eksterne penge

På Københavns Universitet må forskere tage imod eksterne midler til forskning fra hvem som helst. Nu overvejer ledelsen, om det er nødvendigt med overordnede retningslinjer

Af - 23. juni

På Københavns Universitet er forskernes mulighed for at modtage penge til deres forskning fra virksomheder, fonde og organisationer umiddelbart ubegrænset.

Det skriver Uniavisen.dk.

– Som udgangspunkt er der ingen grænser, men der kan være særlige tilfælde, der gør, at vi siger nej tak, siger Kim Brinckmann, vicedirektør for Forskning & Innovation på KU til Uniavisen.

Det betyder, at virksomheder, der for eksempel producerer olie, tobak eller våben ikke på forhånd er udelukket som bevillingsgiver til forskning på Københavns Universitet. I stedet vurderes hvert enkelt projekt ud fra faglige kriterier, sund fornuft og internationale konventioner af både forskere og ledelsen.

– Det kommer helt an på, hvad det enkelte forskningsprojekt går ud på. Det er ikke sådan, at vi på forhånd har sortlistet forskningsområder, virksomheder, organisationer eller lande, uddyber Kim Brinckmann.

Nu overvejer Københavns Universitet imidlertid, ”om nogle overordnede etiske principper vil være en hjælp for KU-forskere og -ledere”, siger han.

Til august lancerer KU et nyt Code of Conduct for god videnskabelig praksis, som også omhandler samarbejde mellem forskere og eksterne bevillingsgivere. Ifølge Kim Brinckmann er udarbejdelsen af etiske principper dog ikke så lige til.

Dels fordi det er vanskeligt at forudsige, om forskningsresultater kan ende med at blive kontroversielle og misbrugt, og dels skal man være varsom med på forhånd at udelukke samarbejde med forskere, virksomheder og lande, der netop har brug for at udvikle sig gennem nye viden og nye forskningsresultater.

Ifølge Kim Brinckmann er det ”relativt sjældent”, at Københavns Universitet ender med at sige ned til forskningssamarbejde af etiske årsager.

– Jeg har kendskab til under en håndfuld tilfælde, hvor det er sket. I et af de tilfælde var vi eksempelvis i tvivl om, hvorvidt virksomheden ville ende med at producere noget, vi som universitet ikke kunne stå inde for, siger vicedirektøren.

Den komplette liste over eksterne bidragsydere til igangværende projekter på KU kan ses her.

samfund

AU åbner skattevindue for amerikanske donorer

På Aarhus Universitet har man fundet en model, hvor amerikanske filantroper kan undgå at betale skat af deres donationer til dansk forskning. Det øger muligheden for, at danske forskere kan tiltrække millionbevillinger fra USA

debat

Stem for forskning og innovation i 2019

Vi skal prioritere den forskning, der understøtter vækst og velstand. Det indebærer ikke mindst et løft af den tekniske og naturvidenskabelige forskning, skriver DI-chef for forskning