penge & Navne

Ny rangliste over verdens universiteter viser dansk fremgang

World University Ranking 2018 lister de godt 1000 bedste universiteter i verden. Bedste danske er KU og AU med en fælles 109. plads. RUC rykker markant frem

Af - 7. september 2017

Man kan have mange holdninger til ranglister, primært fordi det er meget svært at gøre op, hvad der skaber et godt universitet. Nogle ranglister lægger stor vægt på forskning og patenter, mens andre undersøgelser vægter undervisning og internationale samarbejder højt. Times Higher Education er blandt de mest prestigefyldte internationale ranglister, og optager kun forskningsorienterede universiteter.

I den nyeste måling er der lagt vægt på undervisning, (fx antallet af studenter pr. underviser), forskning (fx antallet af citationer), vidensoverførsel (fx i fht. Industrisamarbejder) og internationalt udsyn (fx procentdelen af internationale studerende).

På listen er Aarhus Universitet faldet 11 pladser tilbage, mens KU er hoppet 11 pladser frem siden sidste år. Største skridt fremad er taget af Roskilde Universitet, der er hoppet fra en plads mellem de 500-600 bedste til i år at befinde sig mellem de 400-500 bedste. Det glæder naturligvis Prorektor Peter Kjær fra Roskilde Universitet

– Vi ser placeringen som en klar understregning af, at RUC er et universitet på internationalt niveau. Selv om Times Higher Education-listen kun er en af flere måder at måle kvalitet på, så er det en måling, der giver genlyd både herhjemme og internationalt, siger han i en pressemeddelelse.

Også CBS og DTU har en mindre fremgang, mens SDU og Aalborg Universitet ligger uændret. Set over en bred kam har de danske universiteter forbedret deres placering siden 2011, hvor de første ranglister fra Times Higher Education blev lavet.

Helt øverst på årets liste ligger for første gang de to britiske topuniversiteter Cambridge og Oxford, mens Caltech, Stanford, MIT og Harvard ligger på pladserne efter.

debat

Tid til ny regeringsmålsætning for den offentlige forskning

1-procentsmålsætningen er gået fra at være en løftestang til at blive en udfordring for dansk forskning. Derfor har vi brug for en ny regeringsmålsætning, som angiver et minimumsniveau for statens bevillinger til forskning. Det peger en ny undersøgelse på