penge & Navne

Socialdemokratiet vil sikre grøn forskningsmilliard

Midler til forskning i energiteknologi og -løsninger er et centralt punkt i Socialdemokratiets energiudspil frem mod næste valg

Af - 27. juni

Danmark skal igen være en grøn stormagt. Det er både navnet på og ambitionen i Socialdemokratiets energiudspil. Med udspillet vil Socialdemokratiet blandt andet sikre en grøn forskningsmilliard.

Danmarks største parti går dermed til valg på, samlet at bruge en mia. kroner om året til forskning i energiteknologi og -løsninger. Samtidig skal der sikres flerårige bevillinger til demonstrationsprogrammer.

Danmark skal uafhængig af fossile brændstoffer i 2045. Derfor skal forskningsmidlerne bruges til at finde ud af, hvordan vi kan gemme noget af den energi, der skabes, når vinden blæser – til de dage, hvor det ikke blæser.

Forskning inden for lagring og konvertering af energi skal, ifølge S, ske i et samarbejde mellem førende nationale forskningsmiljøer på området og danske virksomheder.

En milliardinvestering fra det offentlige har tidligere haft signifikant betydning for den grønne udvikling i Danmark.

Tilbage i 2012 kom der en grøn forskningsmilliard på finansloven under den daværende S-R-SF-regeringen med Morten Østergaard (R) som uddannelses- og forskningsminister.

Indtil 2016 afsatte Danmark omkring en milliard kroner om året til energiforskning. Det betød blandt andet, at vi blev kåret som dét land i verden, der er bedst til at fremme udviklingen af grønne energiteknologier.

I 2016 blev den grønne investering halveret af Venstre-regeringen med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen.

Et dansk Silicon Vallay

Socialdemokratier foreslår også, at Nordsøen gøres til et ”Silicon Valley for havvind”.

Nordsøen er et af verdens bedste områder for vindproduktion, og vindmøller er i det hele taget blevet et vartegn for Danmark – og det skal vi have mere af, mener S.

Partiet vil opføre tre nye havvindmølleparker i dansk farvand. Og målet er, at hele elforbruget i Danmark skal dækkes af vind, sol eller anden vedvarende energi allerede i 2030.

Socialdemokratiet vil desuden oprette en grøn fremtidsfond på 20 mia. kroner, som skal investere i grønne løsninger og teknologier.

Fremtiden skal i det hele taget være baseret på ren energi, og på transportsiden vil S have en halv million grønne biler og flere elbusser.

samfund

AU åbner skattevindue for amerikanske donorer

På Aarhus Universitet har man fundet en model, hvor amerikanske filantroper kan undgå at betale skat af deres donationer til dansk forskning. Det øger muligheden for, at danske forskere kan tiltrække millionbevillinger fra USA

debat

Stem for forskning og innovation i 2019

Vi skal prioritere den forskning, der understøtter vækst og velstand. Det indebærer ikke mindst et løft af den tekniske og naturvidenskabelige forskning, skriver DI-chef for forskning