penge & Navne

Stor millionbevilling skal støtte biokemisk forskning

Pengene skal bruges til at give biologer og kemikere en ny platform til at samarbejde

Af - 14. november

Uddannelses- og Forskningsministeriet har netop bevilget næsten 14 millioner kr. til at støtte biokemisk forskning i Danmark.

– Behovet for forskningsinfrastruktur er gennem den seneste årrække steget i takt med den teknologiske udvikling, skriver Uddannelses og Forskningsministeriet.

Derfor har ministeriet bevilliget 13,83 millioner kroner til en ny platform, DK-OPENSCREEN, der skal forbedre danske biologer og kemikeres muligheder for at bruge udstyr, databaser og faciliteter i deres forskning.

DK-OPENSCREEN etableres af DTU i samarbejde med KU, AU og AAU

– Med den danske infrastruktur for kemisk biologi opbygger [vi] en national platform for kemisk biologisk forskning på tværs af institutioner, institutter og discipliner, siger DTU-professor i kemi, Mads H. Clausen i DTU’s udmelding.

I løbet af få år vil platformen DK-OPENSCREEN rumme over 50.000 stoffer til brug inden for biologisk kemisk forskning, fortæller Ingeniøren.

Større netværk, bedre forskning
Hidtil har forskere selv måtte opbygge forskningsnetværk, som har været både begrænsede og mindre effektive.

Med DK-OPENSCREEN kan biologer fra mange forskellige steder dele og få let adgang til stoffer, de skal bruge i forskningen. Kemikere får med platformen bedre muligheder for undersøge, hvordan kemien ændrer på biologiske processer. Dermed vil netværket gavne udviklingen af lægemidler og diagnosticering, og støtte videre medicinsk forskning.

DK-OPENSCREEN er en national forskningsinfrastruktur, men skal også indgå en tilsvarende infrastruktur for hele EU i det samlede EU-OPENSCREEN.

Læs mere hos Uddannelses- og Forskningsministeriet

samfund

Professor vil have H. C. Andersen på finansloven

Der er brug for væsentlig større investeringer i Danmarks H. C. Andersen-forskning, hvis ikke vores største eventyrforfatter skal miste sin relevans. Det mener Johs. Nørregaard Frandsen, som for nylig tog sagen hele vejen til Christiansborg