politik

Uklart hvorfor der pludselig dukkede forskerbøder op

Bøder og politianmeldelser af forskere dukkede op i 2017, selv om reglerne har været der siden 2014

Af - 4. januar

Gennem efteråret dukkede flere og flere sager op, hvor forskere var blevet politikanmeldt for at arbejde andre steder, end de havde angivet. Sagerne har været genstand for større og større utilfredshed fra først universiteter og siden fra politikere:

– Det problem skal bare løses, og det skal være nu, udtalte Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) i den forbindelse.

Siden fulgte integrationsminister Inger Støjberg (V) trop, og sluttelig nåede kritikken op på statsministerniveau, hvor Lars Løkke kaldte på en forsimpling af reglerne.

Siden har også udlandet taget fat på den bizarre situation, hvor både tyske og amerikanske medier har haft nemt ved at se alvoren i situationen.

SIRI kan ikke sige, hvorfor det har ændret sig

Det er Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), som er underlagt Udlændingeministeriet, der står for at uddele bøderne. De har talt op, at der har været 7 anmeldelser af forskere fra 1 januar 2016 til november 2017.  Men allerede i 2014 fik SIRI nye registermuligheder, der gjorde det nemmere at finde sager med overtrædelser.  Derfor kan det undre, hvorfor bøderne pludselig begyndte at dukke op i 2017, for SIRI angiver ifølge Politiken, at de ikke har ændret praksis:

-Der er ikke ændret praksis, og de gældende regler har været gældende længe«, skriver de i en mail til dagbladet og tilføjer, at sådanne sager »altid er blevet sendt til politiet«.

De har ikke lyst til at oplyse, hvor længe de har politianmeldt udlændinge for at bryde stedfæstningen.

Dansk lovgivning siger som det er nu, at fx forskere og musikere skal søge tilladelse hver gang de arbejder uden for deres arbejdsplads – det arbejdssted som stedfæstningen angiver.

Ud over at få en bøde forlænger en lov fra 2016 også karenstiden, før der kan søges om permanent opholdstilladelse til 15 år.

Regeringen har i godt 2 måneder sagt de vil ændre lovgivningen. Man kan læse mere om hele sagen her.

samfund

Professor vil have H. C. Andersen på finansloven

Der er brug for væsentlig større investeringer i Danmarks H. C. Andersen-forskning, hvis ikke vores største eventyrforfatter skal miste sin relevans. Det mener Johs. Nørregaard Frandsen, som for nylig tog sagen hele vejen til Christiansborg