Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Dansk rumforskning på vej frem

Nyt incubatormiljø skal skabe flere rumsamarbejder mellem erhvervsliv og forskning

Dansk rumforskning har vind i sejlene. For nylig blev ASIM, der skal sidde på den internationale rumstation og observere gigantiske lyn og røntgenstråling fra tordenvejr de næste par år,  tændt og dermed blev succesen for det første dansk ledede ESA-projekt fuldendt. Projektet spår en ny fremtid for dansk rumforskning:

-Med ASIM har vi vist, at et lille land som Danmark godt kan stå i spidsen for en forholdsvis stor rummission, fortæller Kristian Pedersen, der er direktør på DTU Space. Det er stort i sig selv og det åbner jo nogle nye døre – både overfor ESA og andre store rum-aktører.

Førhen har Danmark enten via firmaer som Terma, der har spillet en stor rolle i ASIMs tilblivelse, eller forskere fx fra DTU Space deltaget på mange andre rumprojekter, men der er forskel på at være underleverandør og så være den, der står i spidsen for det:

-Det er et step op, og det giver en helt anden og større forventning til hvad vi kan i Danmark; navnlig når universiteter og virksomheder arbejder sammen.

Mere rumforskning

Men ASIM er bare sidste led i en flerårig bevægelse mod at sætte Danmark på det internationale kort over rumfartslande. En bevægelse der er blevet igangsat blandt andet med Andreas Mogensens opsendelse, Danmarks første rumlov for et par år siden, en dansk rum-hotline til ESA, det danske rumudvalg under Uddannelses- og Forskningsministeriet og for nylig Big Science konferencen med deltagelse af blandt at andet ESA og ESO. Bare for at nævne nogle stykker. Og alle elementerne skulle gerne resultere i endnu større momentum:

-Forhåbentlig vil det åbne øjnene for, at vi ikke bare er en rumnation med nogle nicheområder, hvor vi kan gøre os gældende, men at vi også kan stå i spidsen for større rumprojekter og tage et større ansvar – og også meget gerne få lidt flere penge på området, siger han med henvisning til at Danmark lægger færre penge end sammenlignelige lande pr. indbygger til samarbejdet i den europæiske rumfartsorganisation, ESA.

Ny rum-virksomheds ”incubator”

Videreudvikling af Danmarks rumaktiviteter skal hjælpes på vej af en ny rumforsknings-incubator, der er godt på vej til at blive sat i søen:

-Nu ser det endelig ud til at det lykkes at etablere en dansk ESA business incubator, center – et setup der støtter opstartsvirksomheder indenfor rumområdet. ESA har et meget succesfuldt koncept hvor de stiller faglig ekspertise og netværk til rådighed, og som er rullet ud til stort set alle andre ESA medlemslande. Rum-opstartsvirksomheder kan få hjælp af ESAs eksperter til fx at få testet sin ide eller blive sat i kontakt med andre lignende firmaer rundt om i Europa, samt få opstarts-finansiering. Det ser jeg som et meget lovende initiativ.

Konceptet for incubatoren er, at ESA dækker ca. 1/3 af udgifterne, mens resten findes lokalt fra f.eks. investeringsfirmer, fonde, universiteter og regioner. Overlevelsesraten af virksomheder som er blevet støttet af andre lignende incubatorer rundt om i Europa er helt oppe på 80% flere år efter opstart, så Kristian har store forhåbninger. Og så hjælper det når der skal findes penge, at ESA blåstempler et projekt og en virksomhed:

-Man skal ikke undervurdere at det at man får en faglig blåstempling fra ESA, det er en døråbner for mange fagmiljøer og pengekasser.

Initiativet er et nationalt projekt, og det undersøges pt. hvor der skal være kontorer i landet.

Fremtiden for dansk rumforskning

Beder man direktøren for DTU Space kigge i krystalkuglen, kan han klart se konkrete muligheder for dansk rumforskning i fremtiden. For en del år siden begyndte firmaet Gomspace at lave småsatelitter:

-Der er plads til adskillige firmaer i Danmark der har fokus på de mindre satellitter, for det er et nyt og blomstrende marked, siger han.

Et andet område er anvendelsen af satellitdata, da satellitdata i øjeblikket bliver tilgængelige i et tempo og et omfang som aldrig før.

-Jeg kan sagtens se store muligheder for Danmark her. Satellitdata hvor man tager billeder kombineret med præcise positioner fra den europæiske pendant til GPS, Galileo, kan bruges på mange måder. Og giver dermed også mange muligheder for hvad virksomheder kan lave forretning på.

Området er attraktivt, fordi det ikke kræver mange års erfaring, modsat traditionel rumforskning som fx at bygge rumteleskoper eller satellitter. Så vejen mod at skabe en virksomhed indenfor området er ikke så lang, som den har været førhen:

-Det er en rivende udvikling, og den er klart til fordel for Danmark og andre mindre lande. Det kræver i princippet bare en god ide og være lidt fiks til at programmere, så kan man sådan set hjemme i garagen lave en app og bygge en forretning på det, som Kristian Pedersen udtrykker det.

Det vil fx kunne hjælpe landmændene:

Vi vil jo se de automatiske traktorer lang tid før, vi får selvkørende biler på vejene, for deres marker er jo sikrere og simplere områder end vejene. Og med de satellitbilleder man får, kan man jo se hvor marken er tør, eller hvor der mangler gødning. Det kan man fortælle til den maskine der sidder bag på traktoren som doserer gødning, så man får differentieret sit forbrug. Både til gavn for landmandens pengepung og miljøet. Så om ikke så mange år kan landmanden ligge på sofaen og få traktoren til at tage sig af det vha. satellitdata, slutter han.

Forsiden lige nu:

Nyt nationalt forskningscenter skal sikre den bedste start på livet

BEVILLING. Københavns Professionshøjskole, Novo Nordisk Fonden, LEGO Fonden og TrygFonden opretter et nyt tværfagligt forskningscenter med særlig fokus på de mindste børn. I centerets arbejde skal forskning og praksis gå hånd i hånd med henblik på at styrke indsatsen for at sikre de små børns trivsel.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Science Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading