samfund

KU og AU er fortsat i top 100 over verdens bedste universiteter

Danske universiteter fastholder sine placeringer fra 2016 på Shanghai-ranking

Af - 22. august

KU ligger igen i år nr. 30 på Shanghai-ranking

ARWU (Academic Ranking of World Universities) har igen i år offentliggjort listen over verdens bedste universiteter, skriver Uniavisen. Listen er kendt under navnet Shanghai-ranking, og ud af de 500 universiteter, der figurerer på den, er fem af dem danske. AU, KU, DTU, AAU og SDU har alle holdt deres placeringer fra 2016, men kun KU og AU er nået med i top 100, hvor KU har lagt sig i spidsen med en 30. plads. AU ligger lidt længere nede men bevarer sin 65. plads fra sidste år.

Listen udarbejdes blandt andet ud fra målinger af, hvor mange citerede forskere, publicerede artikler i videnskabelige tidsskrifter og nobelprismodtagere, som universiteterne har i forhold til deres størrelse.

Prorektor for forskning og innovation på KU, Thomas Bjørnholm, er tilfreds med placeringen og tilføjer, at KU er det nordiske universitet, der får publiceret flest artikler i Science og Nature:

– Det tyder på, at vi har en god topforskning. Så skal vi bare have det andet med, så vi kommer til at ligge nummer 1. Vi skal fortsat træde i pedalerne, og vi tager i øvrigt rankings med et gran salt, fordi der er så mange af dem og opgørelsesmetoderne tit justeres lidt fra år til år. Men rankingerne betyder noget, blandt andet fordi de bliver læst af internationale studerende, der overvejer en ph.d. i Danmark, siger han til Uniavisen.

Placeringerne er dog noget anderledes, hvis man ser, hvordan Times Higher Education har rangeret verdens bedste universiteter i 2016-2017. Her har AU med en 98. plads overhalet KU, som ligger nr. 120. Times Higher Education vurderer, til forskel fra Shanghai-ranking, universiteterne ud fra følgende fem parametre: Undervisning, forskning, indflydelse, internationalt udsyn og samarbejde med erhvervslivet.

samfund

Horizon 2020-afløser mødes med stor optimisme

Både Dansk Industri og Rektorkollegiet er positive og lægger op til et større samspil mellem erhvervslivet og universiteterne i hjemtaget af EU-midler, på baggrund af EU-Kommissionens forslag til Horizon Europe