samfund

Ny kortlægning skal gøde jorden for fremtidens fødevareforskning

DTU og KU har i fællesskab kortlagt deres kompetencer på fødeområdet for at være klar til en fremtid i samarbejde med erhvervslivet

Af - 27. juni

-Vi ved, det kan være svært for industrien at få et overblik over de fødevarevidenskabelige styrkeområder, der er på de forskellige universiteter. Så formålet med kortlægningen er at give dette overblik til virksomhederne, som de har efterspurgt,” siger institutleder på FOOD, Anna Haldrup i en pressemeddelelse.

Godt 520 fødevareforskere er samlet beskæftiget på KU og DTU. Med kortlægningen får DTU og KU et overblik over hvilke kompetencer, der helt præcist er til stede, og beskriver samtidig en række forskningsbaserede løsninger til global, bæredygtig fødevareproduktion.

På ryggen af fødevareindustriens strategi fra 2017

I 2017 udkom Dansk Industri (DI) i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og 10 store virksomheder med en strategi frem mod 2030. Den slog blandt andet på et øget fokus på forskning og innovation i fødevareklyngen, hvis Danmark skal klare sig godt på området i fremtiden. Det er netop på bagkant af den, at universiteterne har kortlagt deres kompetencer.

Et af de håb der knytter sig til kortlægningen,er nemmere adgang for virksomhederne til forskningsmiljøet:

-Udover at skabe overblik over fødevareforskningen håber vi også, at rapporten kan inspirere til mere samarbejde. Vi ved, at samarbejder med forskningsmiljøer kan styrke industrien. Og med de komplekse udfordringer vi står over for på fødevareområdet i dag, og som flere af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling afspejler, så har samarbejde aldrig været vigtigere, siger Christine Nellemann.

-Vi ved også, at virksomhederne ikke bare ønsker at samarbejde med en enkelt lektor eller professor. De ønsker adgang til større styrkeområder, hvor der er mange kompetencer inden for bestemte forskningsområder på universitetet, hvor man arbejder tæt sammen og ofte også har mere strategiske og langsigtede perspektiver. Det er det, vi nu tilbyder dem, tilføjer Anna Haldrup.

Fødevaregigant godt tilfreds

En af fødevareindstriens store spillere, der også var med til at udforme strategien  fra 2017 er Chr. Hansen. De er meget tilfredse med udspillet:

-Hos Chr. Hansen hilser vi det nye initiativ meget velkommen og har faktisk en repræsentant til stede hos DI i dag, hvor rapporten fremlægges. Vi har en lang tradition for at arbejde tæt sammen med de højere læreanstalter inden for vores områder, og flere af os sidder i Advisory Boards på DTU, hvor formålet netop er at styrke dialogen mellem universitet og industrien inden for områder som uddannelse, forskning og innovation, siger Forskningsdirektør hos Chr. Hansen, Thomas Schäfer til sciencereport.dk og fortsætter:

– Verden står over for så betydelige udfordringer i dag, at det er meget vigtigt, at alle kloge hoveder arbejder sammen om at løse dem, både i virksomhederne og den akademiske verden. Et samlet overblik over, hvor hvilke kompetencer ligger, vil helt klart lette det samarbejde og facilitere bedre løsninger hurtigere. Vi sætter handling bag ordene og har planer om at etablere et innovationscampus på vores hovedkontor i Hørsholm i forbindelse med udvidelsen heraf over de kommende år.

Men kortlægningen er nu ikke kun tænkt som et instrument til samarbejde mellem industrien og universiteterne. Det er forventningen, at kortlægningen også kan være et udgangspunkt for mere tværgående samarbejde universiteterne imellem.

samfund

AU åbner skattevindue for amerikanske donorer

På Aarhus Universitet har man fundet en model, hvor amerikanske filantroper kan undgå at betale skat af deres donationer til dansk forskning. Det øger muligheden for, at danske forskere kan tiltrække millionbevillinger fra USA

debat

Stem for forskning og innovation i 2019

Vi skal prioritere den forskning, der understøtter vækst og velstand. Det indebærer ikke mindst et løft af den tekniske og naturvidenskabelige forskning, skriver DI-chef for forskning