samfund

Ny udstilling forener kunst og forskning

Kunstnere har i samarbejde med forskere fra Københavns Universitet skabt udstillingen Sugar Theater, som på kontroversiel vis, formidler sukkers betydning for vores sundhed.

Af - 5. september 2017

Med interesse for både sukkerets molekylære struktur og position i sundhedsdebatten, mødes kunsten og forskningen nu i fire videnskabelige kunstværker, der afspejler en fælles fascination af sukker.

Torsdag den 7. september 2017 danner vandrehallen på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet rammen om ferniseringen af Sugar Theater, og udstillingen kan ses frem til juni 2018, skriver Københavns Universitet.

Værkerne er udviklet af digter Morten Søndergaard, den kuratoriske platform Laboratoriet for Æstetik og Økologi samt to forskergrupper fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU: Copenhagen Center for Glycomics og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Udstillingen består blandt andet af en opera under titlen Sukkerkor, hvor otte kongelige operasangere synger med udgangspunkt i videnskabelige tekster om sukkers rolle som byggesten i kroppen. Derudover kan man opleve værket Sugar Contact, hvor digter Morten Søndergaard udforsker rummet mellem forskning og poesi.

For Morten Søndergaard har projektet været en gensidig inspirationsproces, hvor de medvirkende parter har kunnet lukrere på hinandens arbejdsmetoder og logikker:

– Det blev klart for os, at forskerne på mange måder var lige så frie og grænsesprængende som kunstnere kan være det – ja måske undertiden mere åbne over for at tænke radikalt nyt. At forskerne konsekvent refererede til sukker som ‘kroppens 3. sprog’ var næsten for godt til at være sandt. Her havde vi i mange år arbejdet med spørgsmål omkring forhold mellem sprog og organiske kroppe, og så kom forskerne lige med den kæmpestore gave at introducere sukker som et indre kommunikationssystem, et slags kroppens intranet, siger han.

Dekan for det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Ulla Wewer, har en klar vision med, at fakultetet tager del i det atypiske samarbejde, der har ledt til de fire sukkerværker:

– Med udstillingen ønsker vi at udfordre. At se hvad den fælles nysgerrighed i kunsternes og forskernes tilgang til verden kan føre til af nye perspektiver, fordi fakultetet interesserer sig for en bred undersøgelse af det at være menneske, siger hun.

politik

Stor opbakning til at sløjfe professor MSO-stillingen

Stillingen som professor MSO er sandsynligvis på retur. Stillingen er i høj grad blevet brugt som et “prøveprofessorat” for kvinder, mener DFiR, der tidligere har anbefalet at afskaffe den: “Der er ikke nogen grund til, at man i særlig grad skal afprøve kvinder”, siger DFiR-formand

Eske Willerslev og Jesper Grodal er valgt ind i KU’s bestyrelse

Det skal være slut med top-down styring og for mange uigennemtænkte beslutninger, lyder det fra de to nyvalgte bestyrelsesmedlemmer. ”Man skulle tro, at hvis man lavede en dårlig beslutning, så ville man ikke straks kaste sig over den næste, men det er sket,” siger Jesper Grodal


Warning: sizeof() [function.sizeof]: Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sciencereport.dk/public_html/wp-content/plugins/wp-mystat/lib/mystat.class.php on line 1252