Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre skriver

45 mio. kr. til forskning i stigmatiserende kvindesygdom

Forskere anslår, at cirka 10% af alle kvinder i den fødedygtige alder lider af endometriose. En sygdom, der giver stærke smerter i underlivet, nedsat fertilitet og for manges vedkommende kræver behandling eller operation. Det tager i gennemsnit syv år at stille den korrekte diagnose, og den stilles kun hos cirka 20% af dem, der har sygdommen.

Lektorerne Mette Nyegaard, Institut for Biomedicin, og Dorte Rytter, Institut for Folkesundhed, er sammen med psykolog og postdoc Karina Ejgaard Hansen de tre videnskabelige fyrtårne fra Aarhus Universitet, som i det internationale forsknings- og innovationssamarbejde – FEMaLe – har endometriose som omdrejningspunkt.

Væk med tabuer og skam
Forskerne vil undersøge, hvordan man forbedrer forebyggelsen af endometriose, sikrer en tidligere diagnose og understøtter egenomsorgen. Det gør de dels ved at identificere biologiske undertyper af sygdommen. Dels ved at introducere digitale værktøjer til opsporing af sygdommen, og dels ved at understøtte dialogen om behandlingstilbud mellem patient, læge og behandler. En dialog, der i skrivende stund er præget af tabu og skam.

EU’s Horizon 2020-pulje har bevilget 45 mio. kr. til projektet, der i alt tæller 16 partnere fra hele Europa. Herunder virksomheder, patientforeninger og førende forskningsinstitutioner.

Forskerne fra Aarhus Universitet får 16 mio. kr. til projektet, der fik toppoint af EU-evaluatorerne.

Læs hele pressemeddelelsen her.

Forsiden lige nu:

Sådan tiltrækker du forskningskonferencer

De færreste forskere ved, hvordan man tiltrækker konferencer, selvom de betyder meget for både værtsforskerens karriere og universiteters evne til at hente udenlandske topforskere.


Poker og kapløb: Nobelvinder afslører enkel hemmelighed til succes

Nobelpristager og kræftforsker William G. Kaelin Jr. deler ud af erfaringer fra det internationale forskningsmiljø og giver råd til, hvordan forskere kan brænde igennem kapløb og konflikter for at opnå en plads i verdenseliten og på nobelprispodiet.


Seneste artikler:

Svanemærket strammer kravene til byggeri

Miljømærkning Danmark skærper og fermsætter nye krav til cirkulær økonomi, klima og biodiversitet i nybyggeri for at kan bryste sig med Svanemærket. Nye typer af bygninger kan nu også opnå miljømærket.


Samarbejde skal styrke landbrugets ESG-værktøj

SEGES Innovation og Innovationscenter for Økologisk Landbrug arbejder sammen om ESG-værktøj. I første omgange til klimabelastning, i fremtiden skal værktøjet også måle biodiversitet, dyrevelfærd og social ansvarlighed.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.