Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Bagger-Sørensen Prisen til overlæge

Bagger-Sørensen Prisen 2021 tildeles professor, overlæge, dr.med. Jette Lautrup Frederiksen, Neurologisk Afdeling, Rigshospitalet og Glostrup Hospital.

Det oplyser Bagger-Sørensen Fonden i en pressemeddelelse.

Prisen er på en million kroner. Halvdelen er en personlig hæderspris og den anden halvdel er til videre forskning.

Bagger-Sørensen-Prisen uddeles hvert år til en fremragende forsker, der har ydet en elitær forskningsindsats på internationalt niveau.

Jette Lautrup Frederiksen er en af verdens førende forskningsledere inden for synsnervebetændelse og sklerose. Hun har igennem sin 35 års karriere som læge og forsker opbygget Klinik for Synsnervebetændelse og Sklerose på Rigshospitalet og Glostrup Hospital; et center som i dag er centralt placeret i international udforskning af, hvorledes sklerose opstår, og hvorvidt sygdommen kan behandles mere effektivt eller forebygges.

Prismodtagerens forskning har konsekvent været fokuseret på synsnervebetændelse og dissemineret sklerose.

Synsnerven, der er en fremskudt del af hjernen, er en fem cm lang stilk, som forbinder storhjernen med øjet. Hver øjenlæge ser årligt flere patienter med synsnervebetændelse, der er karakteriseret ved tågesyn og smerter ved øjenbevægelse. Nogle patienter har synsnervebetændelse som led i andre sygdomme, men hos en gruppe er årsagen – trods grundige undersøgelser – ukendt. Halvdelen af patienter med synsnervebetændelse udvikler sklerose. Synsnervebetændelse er hos 20 procent af patienter med sklerose deres debutsymptom.

Der findes fortsat ingen behandling, der forbedrer synsfunktionen, så afprøvning af en række nye behandlinger med lægemidler og kostomlægninger har været og er i fokus i prismodtagerens virke som læge og forskningsleder.

Som et eksempel på et af prismodtagerens igangværende behandlingsforsøg kan nævnes et projekt, hvor forskere undersøger, hvorvidt patienter med synsnervebetændelse kan have gavn af at følge en glutenfri diæt. Desuden undersøges i et tværfagligt samarbejde mulige sammenhænge mellem sammensætningen af tarmbakterier, immunsystemet samt barrieren mellem blodet og hjernen.
Andre mere langsigtede projekter går ud på at afprøve nye behandlinger med stamceller ved synsnervebetændelse.

På Klinik for Synsnervebetændelse og Sklerose, der er grundlagt af Jette Frederiksen, er der opbygget en omfattende biobank med biologiske materialer fra patienterne. Jette Frederiksen indtager derfor en central rolle i forskningsprojekter med blandt andet London, Oxford og Harvard universiteter.

Bagger-Sørensen Fondens Ung Forskerpris
Bagger-Sørensen Fonden uddeler årligt Ung ForskerPrisen, som er en personlig hædersgave på 100.000 kroner.

Prisen gives til en forsker under 40 år, der arbejder i Danmark med forskning i sygdomme under Fondens bevågenhed, som primært er øjensygdomme, diabetes, tandsygdomme, cøliaki og neurofibromatose.

I år uddeles Ung Forsker Priser til to talenter inden for biomedicinsk forskning.

Læge, Ph.d., Yousif Subhi, Afdelingen for Øjensygdomme på Rigshospitalet modtager prisen for omfattende og klinisk anvendelig forskning inden for øjets nethindesygdomme.

Lektor, human fysiolog, Ph.d., Lykke Sylow, Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet tildeles prisen for fremragende molekylær og fysiologisk forskning af årsager til forstyrrelser i musklernes stofskifte ved diabetes og kræftsygdomme.

Forsiden lige nu:

Ranglisterne er på vej ud

Hvert år offentliggøres ranglister over de bedste universiteter, som har været tillagt stor magt over universiteternes prioritering. Det giver det ikke mening at underkaste universiteterne en kunstig og ensartet evaluering på tværs af traditioner, discipliner og geografi.


Seneste artikler:

McKinsey: Syv gode råd til klimaneutralitet og grønne gevinster

SOMMERLÆSNING: Mckinsey har undersøgt verdens førende virksomheders arbejde med bæredygtig og rentabel forretning. De erfaringer udstiller syv nøglefaktorer, som virksomheder bør fokusere på for at skalere og høste grønne gevinster.


Kvikguide: Sådan sikrer du dig mod at greenwashe

SOMMERLÆSNING: Sustain Report har allieret sig med tænketanken Frej og giver her virksomheder en quickquide til let og elegant at undgå greenwashing og dermed undgå at bryde markedsføringsloven.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.