Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Bagger-Sørensen Prisen til overlæge

Bagger-Sørensen Prisen 2021 tildeles professor, overlæge, dr.med. Jette Lautrup Frederiksen, Neurologisk Afdeling, Rigshospitalet og Glostrup Hospital.

Det oplyser Bagger-Sørensen Fonden i en pressemeddelelse.

Prisen er på en million kroner. Halvdelen er en personlig hæderspris og den anden halvdel er til videre forskning.

Bagger-Sørensen-Prisen uddeles hvert år til en fremragende forsker, der har ydet en elitær forskningsindsats på internationalt niveau.

Jette Lautrup Frederiksen er en af verdens førende forskningsledere inden for synsnervebetændelse og sklerose. Hun har igennem sin 35 års karriere som læge og forsker opbygget Klinik for Synsnervebetændelse og Sklerose på Rigshospitalet og Glostrup Hospital; et center som i dag er centralt placeret i international udforskning af, hvorledes sklerose opstår, og hvorvidt sygdommen kan behandles mere effektivt eller forebygges.

Prismodtagerens forskning har konsekvent været fokuseret på synsnervebetændelse og dissemineret sklerose.

Synsnerven, der er en fremskudt del af hjernen, er en fem cm lang stilk, som forbinder storhjernen med øjet. Hver øjenlæge ser årligt flere patienter med synsnervebetændelse, der er karakteriseret ved tågesyn og smerter ved øjenbevægelse. Nogle patienter har synsnervebetændelse som led i andre sygdomme, men hos en gruppe er årsagen – trods grundige undersøgelser – ukendt. Halvdelen af patienter med synsnervebetændelse udvikler sklerose. Synsnervebetændelse er hos 20 procent af patienter med sklerose deres debutsymptom.

Der findes fortsat ingen behandling, der forbedrer synsfunktionen, så afprøvning af en række nye behandlinger med lægemidler og kostomlægninger har været og er i fokus i prismodtagerens virke som læge og forskningsleder.

Som et eksempel på et af prismodtagerens igangværende behandlingsforsøg kan nævnes et projekt, hvor forskere undersøger, hvorvidt patienter med synsnervebetændelse kan have gavn af at følge en glutenfri diæt. Desuden undersøges i et tværfagligt samarbejde mulige sammenhænge mellem sammensætningen af tarmbakterier, immunsystemet samt barrieren mellem blodet og hjernen.
Andre mere langsigtede projekter går ud på at afprøve nye behandlinger med stamceller ved synsnervebetændelse.

På Klinik for Synsnervebetændelse og Sklerose, der er grundlagt af Jette Frederiksen, er der opbygget en omfattende biobank med biologiske materialer fra patienterne. Jette Frederiksen indtager derfor en central rolle i forskningsprojekter med blandt andet London, Oxford og Harvard universiteter.

Bagger-Sørensen Fondens Ung Forskerpris
Bagger-Sørensen Fonden uddeler årligt Ung ForskerPrisen, som er en personlig hædersgave på 100.000 kroner.

Prisen gives til en forsker under 40 år, der arbejder i Danmark med forskning i sygdomme under Fondens bevågenhed, som primært er øjensygdomme, diabetes, tandsygdomme, cøliaki og neurofibromatose.

I år uddeles Ung Forsker Priser til to talenter inden for biomedicinsk forskning.

Læge, Ph.d., Yousif Subhi, Afdelingen for Øjensygdomme på Rigshospitalet modtager prisen for omfattende og klinisk anvendelig forskning inden for øjets nethindesygdomme.

Lektor, human fysiolog, Ph.d., Lykke Sylow, Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet tildeles prisen for fremragende molekylær og fysiologisk forskning af årsager til forstyrrelser i musklernes stofskifte ved diabetes og kræftsygdomme.

Forsiden lige nu:


PET har skruet markant op for indsatsen

Den stigende spionagetrussel mod dansk forskning udfordrer både PET og den danske forskningsverden. Derfor har PET skruet op for indsatsen på området, forklarer Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.Nyt millionstyrket partnerskab sætter jagten ind på CO2-fangst

Men 201 millioner kroner og en lang række institutter, universiteter og virksomheder i ryggen skal det nye partnerskab INNO-CCUS for alvor sætte skub i den grønne mission om at fange, lagre og anvende CO2 for at nå de danske klimamål.


Seneste artikler:


Ung historiker vinder talent-pris

Gry Jexen har demonstreret en imponerende fremsynethed i sin måde at formidle på, lyder det i begrundelsen.Podcast: CSR-kommunikation med Line Schmeltz Dam

Tidligere fortalte virksomheder sjældent om CSR og samfundsansvar. I dag er virkeligheden en anden, fortæller Line Schmeltz Dam i denne udgave af ’Bæredygtig Business’.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.