Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Datalogi-professor modtager international pris

Professor på Datalogisk Institut, Københavns Universitet (DIKU) Kasper Hornbæk bliver belønnet for sin banebrydende forskning i blandt andet brugsvenlighed i IT-systemer med en SIGCHI Academy Award.

Han bliver samtidig optaget i feltets mest prestigefulde akademi, CHI Academy. Akademiet, der har eksisteret i 19 år, optager en lille håndfuld særligt udvalgte forskere hvert år, som hver har bidraget mest markant til forskningsfeltet Human-Computer Interaction (HCI), som er et tværfagligt mix af datalogi, psykologi, sociologi, samfundsfag og senest også ingeniørvidenskab.

Som medlem af akademiet kommer Kasper Hornbæk i fornemt selskab med topforskere som Douglas Engelbart, der er kendt for at opfinde computermusen, Ben Shneiderman, hvis principper har været rammesættende for techgiganter som Apples, Googles og Microsofts design af grænseflader (Interface Design), og Donald Norman, der i designkredse er kendt for sine teorier om at skabe forståelige designs.

Prisuddelingen og det livslange medlemsskab af akademiet er et stort skulderklap for Kasper Hornbæk:

 – Jeg er meget beæret over at modtage den anerkendelse, det er at blive en del af akademiet. SIGCHI er i sandhed mit internationale fagfællesskab, og derfor ved jeg, at de virkelig forstår, hvad min forskning går ud på. At de har valgt mig betyder, at min forskning har gjort en forskel, og det markerer samtidig, at vores HCI-forskning på Datalogisk Institut ligger i top.

Det gode IT-system og en klar retning på feltet
Kasper Hornbæk er for det første blevet udvalgt, fordi hans arbejde har givet os en langt bedre forståelse for, hvad et godt IT-system er. Hans modeller for brugsvenlighed (Usability) og brugeroplevelse (User Experience) bruges til at måle, hvor godt IT-systemer fungerer og dermed også til at kunne forbedre dem. Et vigtigt resultat i Kasper Hornbæks forskning er for eksempel, at hurtig software ikke nødvendigvis giver mere tilfredse brugere end langsommere software.

For det andet er det Kasper Hornbæks bidrag til at løfte det videnskabelige niveau på HCI-feltet, som bliver hædret. Kasper Hornbæk har arbejdet indgående med at styrke feltet ved at gøre dets grænser, begreber og metoder klarere, hvilket har været med til at gøre det tværfaglige felt til sit eget.

Feltets største
CHI Academy Award uddeles af SIGCHI – Special Interest Group on Computer-Human Interaction – som hvert år afholder feltets største konference – i år på Hawaii – med mere end 3000 deltagere fra hele verden. Konferencen har eksisteret siden 1982, og Kasper Hornbæk har deltaget siden 1999. Han vil blive hædret på dette års konference i maj med en reception for særligt indbudte. Han vil på konferencen desuden holde oplæg om, hvordan feltets begreber om interaktion har udviklet sig siden 1982.

SIGCHI uddeler også en række andre priser, blandt andet en Outstanding Dissertation Award, som i år går til en af Kasper Hornbæks tidligere ph.d.-studerende, Paul Strohmeier.

Kort om Kasper Hornbæk

– Modtog sin kandidatgrad og Ph.d.-grad i hhv. 1998 og 2002 ved Københavns Universitet og tiltrådte som professor samme sted i 2014.
– Sektionsleder for forskningssektionen Human-Centred Computing på Datalogisk Institut, som har til formål at forstå og forbedre interaktionen mellem mennesker og teknologi.
– Har forsket inden for områderne menneske-datamaskine interaktion, brugbarhed, informationssøgning og -brug, øjensporing, visualisering og softwareudvikling.

 

Forsiden lige nu:


Johan Olsen modtager hæderspris 

– Han forener et aktivt forskerliv og et musikerliv i bandet Magtens Korridorer med en bred populær forskningsformidling, siger professor Anja C. Andersen.


Seneste artikler:


– Med Lomborg-æraen mistede vi ti års arbejde

DTU-professor Michael Zwicky Hauschild har oplevet, hvordan fokus på bæredygtighed har ændret sig. – Ved de fleste projekter hos DTU er broen til bæredygtighed klar, siger han.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.