Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Andre skriver

45 millioner kroner til datadrevet tværfaglig forskning

12 projekter får 45 millioner kroner af VILLUM FONDEN i bevillinger i Danmarks største program for datadrevet tværfaglig forskning: Villum Synergy. Projekterne spænder vidt – fra evolutionsforskning til effektiv grøn strøm og gennemsigtig retfærdig asylbehandling.

Det skriver VILLUM FONDEN i en pressemeddelelse.

– Der ligger mange forskningsmuligheder gemt i grænsefladerne mellem datalogi og andre fagområder. Vi har oprettet Villum Synergy-programmet for at give forskerne mulighed for at bruge tværfaglige forskningssamarbejder til at skabe vigtige videnskabelige gennembrud. Årets 12 udvalgte projekter peger på det store potentiale, der ligger i at støtte excellent tværfaglig forskning med data som driver, understreger Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i VILLUM FONDEN.

Programmet er målrettet forskere fra datalogi, statistik eller anvendt matematik i samarbejde med forskere fra en bred vifte af andre områder – fra teknisk videnskab og naturvidenskab til humaniora og samfundsvidenskab.

Forskere fra vidt forskellige fagområder
VILLUM FONDEN har i år modtaget i alt 55 ansøgninger til programmet; heraf seks ansøgninger til store projekter i etablerede samarbejder og 49 ansøgninger til initieringsprojekter til opstart af nye samarbejder.

På baggrund af indstilling fra programmets faglige komité bestående af ni topforskere har VILLUM FONDEN besluttet at give bevillinger til ét stort forskningsprojekt og 11 pilotprojekter.

AI i asylsager
Et af pilotprojekterne er XAIfair (Explainable Artificial Intelligence and Fairness in Asylum Law) er et samarbejde mellem jurister og forskere i blandt andet machine learning. Med udgangspunkt i data fra asylprocedurer vil forskerne øge gennemsigtigheden og sikre de juridiske krav til retfærdighed i den offentlig beslutningstagning. Projektet ledes af juraprofessor Thomas Gammeltoft-Hansen fra Københavns Universitet og professor Thomas B. Moeslund fra Institut for Arkitektur og Medieteknologi på Aalborg Universitet:

– Når flygtninge søger asyl skal myndighederne træffe en juridisk afgørelse med vidtrækkende konsekvenser. Men hvad præcis indgår i en sådan afgørelse, og hvorfor falder tilsyneladende ensartede asylsager ofte helt forskelligt ud fra land til land? Målet med vores projekt er at udvikle nye tværfaglige tilgange, der kan give svar på disse spørgsmål, siger professor Thomas Gammeltoft-Hansen, og professor Thomas B. Moeslund uddyber:

– Vi vil kombinere metoder fra digital billedanalyse og såkaldt Explainable AI til at skabe mere gennemsigtighed og fortolkningsmulighed i analysen af asylafgørelser fra Danmark, Sverige og Norge.

Synergy-bevillingen skal finansiere to postdocs med forankring i henholdsvis jura og datavidenskab, der skal arbejde tæt sammen for at udvikle et fælles sprog og forståelsesramme på tværs af de to fagdiscipliner.

De 12 projekter
VILLUM FONDEN uddeler i alt 44,8 millioner kroner fordelt på ét stort forskningsprojekt og 11 pilotprojekter.

Den eksakte fordeling af pengepuljen kan findes her.

Forsiden lige nu:


Millionunderskud tvinger DPU til at skære 22 stillinger

Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) på AU lider under et stort underskud på 15 millioner kroner. Sparekniven svinger nu over personalet. Det koster 22 stillinger og sætter forskningens kvalitet i farezonen.


Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.