Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Debat

Når politikerne virker mere interesserede i selfiestænger

En professor må ved lov ikke teste sin forskning. – Politikerne går i flyverskjul, skriver redaktør.

Søren Frandsen er redaktør på Science Report.

På SDU sidder en professor, hvis forskning kan være nøglen til at løse Danmarks udfordringer med brug af tvang i psykiatrien.

Problemet?

Frederik Alkier Gildberg er Danmarks eneste professor i retspsykiatri, og selvom han forsker i netop brugen af mindre og mere skånsom tvang i psykiatrien, er det ved lov forbudt for ham – og hans kolleger – at teste forskningsresultaterne på de patienter, han prøver at forbedre forholdene for.

Science Report har i artiklen ’Forskere i opråb: – Gammel lov umuliggør vores arbejde’ afdækket, hvordan Danmarks første psykiatrilov fra 1989 stiller enorme forhindringer i vejen for Frederik Alkier Gildbergs arbejde med at lave bedre og mere skånsomme former for tvang. Det er en lov, der blev skærpet under daværende sundhedsminister Astrid Krag i 2012 i en betænkning, der senest er opdateret i juni sidste år og stadig er gældende.

Massive problemer i psykiatrien

Danmark er flere gange blevet kritiseret for at bruge bæltefiksering, medicinsk tvang og andre former for fastholdelse langt mere og i længere perioder, end Menneskerettighedskonventionen lægger op til. Vi har altså massive problemer med tvang i psykiatrien.

Og på trods af, at det siden 2014 har været et nationalt mål at nedbringe brugen af tvang, kunne Sundhedsstyrelsen for fem måneder siden melde ud, at der samlet set er sket en stigning i antallet af voksne, der bliver udsat for tvang i psykiatrien.

 – Det tyder på, at der er store udfordringer med kvaliteten af den behandling, som vi giver mennesker med psykiske lidelser. Vi skal sørge for, at de får en behandling af høj kvalitet både før, under og efter indlæggelse, sagde vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst.

En udvikling, Helene Probst kaldte ”bekymrende”.

Men de må godt i andre lande

At det kan lade sig gøre at åbne for afprøvning af forskningsresultater på patienter indlagt efter psykiatriloven, er vores nabolande levende eksempler på. Både Sverige, Storbritannien og Norge har strikse etiske regelsæt på området. Men de har intet forbud. 

Problemerne med tvang i psykiatrien kalder på handling

I Norge er det eksempelvis sådan, at en uafhængig komité skal godkende ethvert forsøg, der vil benytte sig af forsøgspersoner indlagt under tvang. Og forsøgene bliver kun godkendt, hvis de lever op til en lang række kriterier. Blandt andet skal forskerne vise, at forsøget kan have en reel positiv betydning for testpersonen selv, og at forsøget umuligt kan gennemføres med andre forsøgspersoner.

Når politikerne går i flyverskjul

Problemerne med tvang i psykiatrien kalder på handling, og derfor har Science Report været i kontakt med både Sundhedsministeriet, Forsknings- og Uddannelsesministeriet samt Astrid Krag (S), som var sundhedsminister, da ordlyden i betænkningen blev ændret i 2012.

Ingen af de pågældende ønskede at stille op til interview. 

Spørgsmålet er: hvorfor?

Handler det om, at der ikke er vælgere i tvangsindlagte danskere? Handler det om, at manglende lovhjemmel til afprøvning af forskning på patienter ikke er en sag, der gør sig godt med en selfie på de sociale medier? Eller er loven bare den bedste politiske løsning på et meget svært spørgsmål? 

Svaret svæver i vinden … for hverken ministerierne eller den daværende eller nuværende minister på området vil tale med os. 

Læs også: Forskere i opråb: – Gammel lov umuliggør vores arbejde

I Uddannelses- og Forskningsministeriet lød forklaringen, at området hører under Sundhedsministeriet. I Sundhedsministeriet lød forklaringen, at man havde alt for travlt med coronapandemien til at svare på vores spørgsmål. Og fra Astrid Krags særlige rådgiver lød det blot, at hun ikke havde mulighed for at deltage.

Hensynet til patienterne

Forskning, som den Frederik Alkier Gildberg står for, skal og bør altid tage størst muligt hensyn til de skrøbelige patienter. Altid!

Så, kære politikere skulle vi ikke se at få gjort noget ved det?

Men så længe patienter indlagt efter psykiatriloven ikke må indgå i afprøvning af forskningsresultater, vil det være sværere for Danmark at leve op til målene om at reducere brugen af tvang. 

Og det er jo trods alt den målsætning, sundhedsmyndighederne selv formulerede i 2014. 

Så, kære politikere skulle vi ikke se at få gjort noget ved det? Eller i det mindste høre jeres forklaring på, hvorfor Frederik Alkier Gildbergs forskning ikke må hjælpe vores psykiatriske patienter.

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.