Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Debat

Når politikerne virker mere interesserede i selfiestænger

En professor må ved lov ikke teste sin forskning. – Politikerne går i flyverskjul, skriver redaktør.

Søren Frandsen er redaktør på Science Report.

På SDU sidder en professor, hvis forskning kan være nøglen til at løse Danmarks udfordringer med brug af tvang i psykiatrien.

Problemet?

Frederik Alkier Gildberg er Danmarks eneste professor i retspsykiatri, og selvom han forsker i netop brugen af mindre og mere skånsom tvang i psykiatrien, er det ved lov forbudt for ham – og hans kolleger – at teste forskningsresultaterne på de patienter, han prøver at forbedre forholdene for.

Science Report har i artiklen ’Forskere i opråb: – Gammel lov umuliggør vores arbejde’ afdækket, hvordan Danmarks første psykiatrilov fra 1989 stiller enorme forhindringer i vejen for Frederik Alkier Gildbergs arbejde med at lave bedre og mere skånsomme former for tvang. Det er en lov, der blev skærpet under daværende sundhedsminister Astrid Krag i 2012 i en betænkning, der senest er opdateret i juni sidste år og stadig er gældende.

Massive problemer i psykiatrien

Danmark er flere gange blevet kritiseret for at bruge bæltefiksering, medicinsk tvang og andre former for fastholdelse langt mere og i længere perioder, end Menneskerettighedskonventionen lægger op til. Vi har altså massive problemer med tvang i psykiatrien.

Og på trods af, at det siden 2014 har været et nationalt mål at nedbringe brugen af tvang, kunne Sundhedsstyrelsen for fem måneder siden melde ud, at der samlet set er sket en stigning i antallet af voksne, der bliver udsat for tvang i psykiatrien.

 – Det tyder på, at der er store udfordringer med kvaliteten af den behandling, som vi giver mennesker med psykiske lidelser. Vi skal sørge for, at de får en behandling af høj kvalitet både før, under og efter indlæggelse, sagde vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst.

En udvikling, Helene Probst kaldte ”bekymrende”.

Men de må godt i andre lande

At det kan lade sig gøre at åbne for afprøvning af forskningsresultater på patienter indlagt efter psykiatriloven, er vores nabolande levende eksempler på. Både Sverige, Storbritannien og Norge har strikse etiske regelsæt på området. Men de har intet forbud. 

Problemerne med tvang i psykiatrien kalder på handling

I Norge er det eksempelvis sådan, at en uafhængig komité skal godkende ethvert forsøg, der vil benytte sig af forsøgspersoner indlagt under tvang. Og forsøgene bliver kun godkendt, hvis de lever op til en lang række kriterier. Blandt andet skal forskerne vise, at forsøget kan have en reel positiv betydning for testpersonen selv, og at forsøget umuligt kan gennemføres med andre forsøgspersoner.

Når politikerne går i flyverskjul

Problemerne med tvang i psykiatrien kalder på handling, og derfor har Science Report været i kontakt med både Sundhedsministeriet, Forsknings- og Uddannelsesministeriet samt Astrid Krag (S), som var sundhedsminister, da ordlyden i betænkningen blev ændret i 2012.

Ingen af de pågældende ønskede at stille op til interview. 

Spørgsmålet er: hvorfor?

Handler det om, at der ikke er vælgere i tvangsindlagte danskere? Handler det om, at manglende lovhjemmel til afprøvning af forskning på patienter ikke er en sag, der gør sig godt med en selfie på de sociale medier? Eller er loven bare den bedste politiske løsning på et meget svært spørgsmål? 

Svaret svæver i vinden … for hverken ministerierne eller den daværende eller nuværende minister på området vil tale med os. 

Læs også: Forskere i opråb: – Gammel lov umuliggør vores arbejde

I Uddannelses- og Forskningsministeriet lød forklaringen, at området hører under Sundhedsministeriet. I Sundhedsministeriet lød forklaringen, at man havde alt for travlt med coronapandemien til at svare på vores spørgsmål. Og fra Astrid Krags særlige rådgiver lød det blot, at hun ikke havde mulighed for at deltage.

Hensynet til patienterne

Forskning, som den Frederik Alkier Gildberg står for, skal og bør altid tage størst muligt hensyn til de skrøbelige patienter. Altid!

Så, kære politikere skulle vi ikke se at få gjort noget ved det?

Men så længe patienter indlagt efter psykiatriloven ikke må indgå i afprøvning af forskningsresultater, vil det være sværere for Danmark at leve op til målene om at reducere brugen af tvang. 

Og det er jo trods alt den målsætning, sundhedsmyndighederne selv formulerede i 2014. 

Så, kære politikere skulle vi ikke se at få gjort noget ved det? Eller i det mindste høre jeres forklaring på, hvorfor Frederik Alkier Gildbergs forskning ikke må hjælpe vores psykiatriske patienter.

Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen

Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.