Bevillingen går til udvikling af stamcelleforskning ved Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Biology, DanStem ved Københavns Universitet, skriver fonden i en pressemeddelelse.
Ambitionen er, at centerets forskningsresultater skal videreudvikles til konkrete behandlingsmuligheder for særlige typer af leukæmi og diabetes.
Pengene går til et forskningsprogram (Programme for Translational Hematology), der har til formål teste nye lægemidler, som kan få afgørende betydning for behandling af hæmatologiske sygdomme.
Professor ved DanStem og Biotech Research & Innovation Center (BRIC), Kristian Helin, er leder af det nye program og taknemmelig for bidraget:
– Vi vil gerne takke Novo Nordisk Fonden for denne støtte, der vil styrke samspillet mellem grundforskning og klinisk forskning og forhåbentlig føre til udvikling af ny behandling mod AML og MDS, siger han.
Centeret vil desuden bruge 32 mio. kr. fra det hidtidige budget til at udvikle nye metoder til bekæmpelse af diabetes.
Direktøren for centeret, Henrik Semb, understreger, at de nye tiltag vil sikre, at DanStems forskning løbende omsættes til konkrete behandlingsløsninger.
– Dette anerkender, at vores grundforskning kan omsættes til klinisk anvendelse inden for kræft og diabetes. Den nye bevilling og omfordelingen af ressourcer til translationel forskning vil styrke vores indsats for gennem prækliniske og fremtidige kliniske forsøg at udvikle nye behandlinger og kure mod hæmatologiske kræftformer og type 1 diabetes, siger han.
Det er ikke første gang, Novo Nordisk Fonden tilgodeser DanStem med en gavmild donation. I 2015 fik centeret 235 mio. kr. til at bistå grundforskningen i stamceller.
Ifølge Dagnia Looms, Head of Strategic Awards i Novo Nordisk Fonden, er der en klar hensigt med den seneste bevilling:
– Novo Nordisk Fondens vision er at forbedre menneskers helbred og velfærd. Med denne bevilling ønsker vi at bidrage til at bringe lovende forskningsresultater tættere på klinisk anvendelse og samtidig styrke Danmarks position internationalt inden for dette vigtige forskningsområde. Det endelige mål er at forbedre behandlingen af patienterne, siger hun.
Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

KU diskuterer gæsteforfatterskaber – akademisk valuta eller magtmisbrug?
Praksisudvalget havde inviteret til konference om forfatterskabstvister med et tætpakket program. Fra en bred palet af vinkler blev de omstridte gæsteforfatterskaber diskuteret som et etisk og juridisk problem i forskningsverdenen.

Queerness og kønsstudier: Forskers vej i karrieren, hvor “ingen bliver til noget af egen kraft”
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Ingen i Mons Bissenbakkers nærmeste familie havde læst på universitetet. En underviser prikkede ham på skulderen, og det har resulteret i, at han i dag er lektor i kønsforskning og leder af Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
