Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Det bedste på Forskningens Døgn

Her kan du se vores guide til de ti bedste arrangementer på Forskningens Døgn

Med over 250 events over hele Danmark, har årets program noget for enhver smag – og der er i år særligt meget at glæde sig til, hvis man bor i nærheden af Odense.

Læs vores guide til de mest anbefalelsesværdige gratis arrangementer du kan deltage i når Forskningens Døgn kører hele ugen fra d. 24.-30. april

Danmark som slavemagt (Holbæk)
24. april kl. 19:00-20:30

Med sine 3 vestindiske koloniøer var Danmark en slavemagt, som i over 200 år udnyttede den indfødte befolkning, indtil øerne blev solgt til USA i 1917. Kom med når lektor ved Institut for Historie ved Syddansk Universitet, Michael Bregnsbo, holder foredrag om hvorfor Danmark egentlig solgte øerne videre og om de politiske overvejelser, der blev diskuteret i Danmark inden salget.

Læs mere om arrangement

Inden babelstårnet styrter (Sønderborg)
24. april kl. 16:30-17:30

På planeten jorden findes omkring 7 milliarder beboere, som tilsammen taler 7000 sprog – men halvdelen tales kun af mindre end 3000 mennesker, og derfor forventes disse sprog at uddø indenfor de næste hundrede år. Få sat dit modersmål i perspektiv, når lektor i kommunikation og kultur, Peter Bakker, kommer til Biblioteket Gråsten og forklarer om diversiteten af verdens mange sprog.

Læs mere om arrangementet

Nye arkæologiske fund skildrer senmiddelalderen (Tønder)
24. april kl. 19:30-21:30

Sidste år udgravede forskere en mængde hverdagsgenstande på Vestergade 25 i midten af Tønder by. Nu er tingene, som kan dateres til omkring år 1500, blevet konserverede og der kan derfor præsenteres helt ny viden om udgravningen, når Arkæologi Haderslev kommer og fortæller om fundende og deres betydning for forståelsen af det middelalderlige Tønder.

Læs mere om arrangementet

Se Jupiters måner på den københavnske stjernehimmel (København)
24. og 25. april kl. 21:00-23:55

Niels Bohr Instituttet åbner dørene op for Københavns Universitets Astronomiske Observatorium. Placeret inde i Botanisk Have er observatoriet udstyret med en over 4-meter lang linsekikkert fra 1895. Hvis det er stjerneklart, skulle det være muligt at få øje på både Jupiter, dens fire måner og dobbeltstjernen Mizar i Karlsvognen.

Læs mere om arrangementet

Kan man dyrke kartofler på Mars? (Tølløse)
25. april kl. 12:30-14:30

Da mennesket landede på månen hele 384.000 km fra jorden, var det en kæmpe bedrift. Når vi i den nære fremtid skal sende en bemandet mission til Mars, bliver det ikke et mindre projekt. Mars ligger nemlig omkring 600 gange så langt væk og derfor kan astronauterne ikke have eget mad og ilt med hjemmefra. Brorfælde Observatorium inviterer til debatarrangement med marsforsker, Kjartan Kinch, der fortæller om udfordringerne ved at føre mennesker til den røde planet og forsker i plante- og jordvidenskab, Jens Frydenvang, som forklarer om betingelserne for vækst på Mars. Bemærk at foredraget også kan streames på Youtube.com

Læs mere om arrangementet

En dag i videnskabens tegn (København)
27. april kl. 15:30-19:00

Hvordan fungerer vores smagssans? Hvad betyder julen for religiøse minoriteter? Og hvorfor er teoretiske fysikere så interesseret i tomheden af universet? Dette er nogle af de spørgsmål, som du kan få svar på, når Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab fejrer Forskningens Døgn med intet mindre end tre spændende foredrag. Udover at akademiet virkelig er et besøg værd i sig selv, byder de i dagens anledning på rundvisning og foredrag om universets vakuum, om religion og minoriteter og om videnskaben bag smagsoplevelser, hvortil pointerne bliver illustreret med smagsprøver.

Læs mere om arrangementet

Vikingernes krigsgud (Allerød)
28. april kl. 10:00-11:15

De seneste år har forskningsprojektet ‘Førkristne Kultpladser’ gjort store opdagelser om en vigtig vikingebeboelse nær Tissø på Vestsjælland, som fandtes fra år 550 til 1050. Man regner med at navnet på Tissø stammer fra den nordiske gud Tyr, og både de våben og smykker som er fundet på bunden af Tissø understøtter at man i kulten tilbad denne nordiske krigsgud. De seneste opdagelser afdækker yderligere kultens ritualer og magt i løbet af de 500 år, den var hjemsted for vikinger. Kom og hør forskningsassistent ved nationalmuseet, Josefin Franck Bican, holde foredrag om de seneste fund og deres betydning.

Læs mere om arrangementet

Mysteriet om den dræbte gris (Odense)
29. april kl. 10:00-12:00 og 13:00-15:00

I de fleste krimiserier mødes efterforskeren med en retsmediciner, som fastlår ofrets mystiske dødsårssag ved hjælp af en obduktion, DNA-prøver og undersøgelser af de indre organer. Hvis du nogensinde har undret dig over hvordan denne proces egentlig foregår, har du nu chancen for at opleve en vaskeægte dissekering på nært hold, når SDU inviterer indenfor og forsøger at fastslå dødsårsagen på en gris i mennesketøj.

Læs mere om arrangementet

Alkoholisk lørdag på SDU (Odense)
29. april kl. 10:00-16:00

Din lørdag er garanteret en god start når Syddansk Universitet i samarbejde med Munkebo Bryghus starter dagen ud med et foredrag om videnskaben i ølbryggeri, hvor du både kan se nærmere på det udstyr som bruges til at brygge øl, dufte til råvarerne, og smage på håndbrygget øl.

Læs mere om arrangementet

Samme dag byder SDU også på et 30-minutters foredrag om den populære grønne drik Absint, som man bl.a. har tilskrevet skylden for Van Goghs selvmord. Drikken kan dog i dag købes lovligt i Danmark, og er måske slet ikke så farlig som man tidligere har troet.

Læs mere om arrangementet

Kom på besøg i flagermusekælderen (Odense)
29. april kl. 10:00, 12:00 og 15:15 (30 minutters varighed)

Få et indblik i hvordan flagermus kan flyve og jage i komplet mørke ved hjælp af ekkoerne fra lyde, de selv laver. Biologerne på SDU inviterer dig indenfor i flagermusenes mørke verden, giver en introduktion til grundforskningen af flagermuse og forklarer hvad denne viden kan bruges til.

Læs mere om arrangementet

Alle de nævnte arrangementer er gratis at deltage i. Dog kræver nogle af dem tilmelding på forhånd. Klik på de individuelle oplags links for mere info om arrangementerne. Klik her for at se hele programmet for forskningens døgn 2017.

Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen

Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.