I 2021 træder Storbritannien ud af EU, og det får betydning for danske forskningssamarbejder, viser ny rapport, der har undersøgt, hvilken betydning Brexit får i europæisk sammenhæng.
Rapporten er udarbejdet på Centre for Higher Education Futures ved Aarhus Universitet, som har undersøgt betydningen af UKs udtræden af EU for universiteter og samarbejder med europæiske institutioner.
Storbritannien har med Cambridge, Oxford og London University Collega nogle af verdens bedste universiteter, og landet leverer desuden flere medforfattere til danske artikler end noget andet land. Derfor vakte det interesse, da en delegation fra UK for nylig besøgte Danmark, hvor de mødtes med topfolk fra universiteter og ministeriet for at høre, hvordan Danmark stiller sig til fremtiden. Selv er de ganske bekymrede:
-Vi er naturligvis meget bekymrede for fremtiden, og mens vi venter på vores forskningsmæssige fremtid i relation til EU bliver afklaret, er vi her, for at sige, vi håber på danske forskere vil fortsætte med at samarbejde med UK-forskere – præcis som de altid har gjort, fortæller Vivienne Stern der er direktør for Universities UK International
Bekymringen er ifølge rapporten berettiget. Folkene bag rapporten har lavet over 125 interview med forskere, forskningsledelse og embedsmænd i ministerier i 10 europæiske lande. Rapporten finder blandt andet, at siden afstemningen har europæiske universiteter fået mindre lyst til at finde UK partnere, når de søger penge til projekter.
Let optimisme i Danmark
Der er også – på trods af bekymringen – små sprækker af håb i rapporten. Blandt universitetsledere i Danmark er der en opfattelse af, at når de nye regler for UK engang er på plads, så vil vi i Danmark finde en måde at fortsætte samarbejdet i samme grad som nu. Netop den udmelding er Vivienne glad for:
-Generelt er akademikere gode til at finde en vej, og jeg kan ikke forestille mig noget scenarie, hvor vi ikke fortsætter samarbejdet.
Selv ikke hvis det værste skulle ske, og UK ikke får en aftale med EU, er der forhåbning at spore hos den britiske direktør for Universities international UK:
-I så fald må vi være meget kreative fra UK side, men jeg kan ikke forestille mig det kommer dertil.
Ikke desto mindre mener en af forfatterne bag rapporten at UKs udmelding af EU kan få store konsekvenser for Danmark:
-Storbritannien har haft en lederrolle i mange partnerskaber, og så har de tiltrukket rigtig mange dygtige forskere. På nogle fagområder – særligt inden for naturvidenskaben – har de store britiske universiteter som Cambridge og Oxford etableret hele forskningsfelter, som de danske forskningsmiljøer udspringer af. Derfor er samarbejdet med de britiske universiteter så væsentligt,« siger Miriam Madsen, ph.d.-studerende på Aarhus Universitet, har medforfattet det danske bidrag til rapporten til uniavisen.dk
Af de godt 1000 projekter danske forskere har del i under Horizon 2020, har godt halvdelen britiske partnere, ligesom der i perioden 2008- 2015 blev sampubliceret over 18000 gange mellem danske og britiske forskere.
Tyskland vinder på Brexit
Der synes ikke synes at være tvivl om, at Brexit vil få store konsekvenser for forskningsverden, hverken i rapporten eller hos Vivienne Stern:
-Jeg kan ikke se nogen måde brexit skulle undgå at skade os.
Alligevel bliver der også nationer, der lukrerer på UKs udtræden af EU. Tyskland er den stærkeste forskningspartner i Europa for 19 lande inklusive Danmark, og med Brexit kan de se frem til flere samarbejder med både både Nord- og Østeuropa. Det er i hvert fald hvad der ifølge rapporten, er planlagt.
Selv om der stadig er mange ubekendte, er der ikke tvivl om Brexits store betydning, siger Dr Aline Courtois fra the Centre for Global Higher Education, som er redaktør for rapporten:
-Brexits betydning for den højere uddannelsessektor i UK og andre steder er stadig i det store hele ukendt – nogle lande kan have fordel af det på den korte bane, men gennemgående opfattes Brexit som en betydelig risiko.
Forsiden lige nu:

Eksperterne har talt: Det skal vi med kunstig intelligens
FREMTIDENS AI. Debatserien om kunstig intelligens har nået sin ende. Vi tager en rundtur i svarene på, hvad vi egentlig skal med kunstig intelligens – og hvordan vi gør det bedst.

Politikerne har lyttet: Pengepulje skal sikre arbejdskraft til life science
Uddannelses- og Forskningsministeriet åbner pulje til udvikling af life science-uddannelser og kompetenceudvikling. Det er første svar på branchens opråb om politisk handling.

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”
Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.