I 12 tankevækkende filmarrangementer kombinerer festivalen DOCS & TALKS – Film- og Forskningsdage dokumentarfilm med forskningsformidling og debat. Det sker i samarbejde med Cinemateket i København, hvor debatpaneler blandt andet bestående af forskere fra DIIS og andre internationalt anerkendte forskningsinstitutioner vil diskutere og perspektivere filmenes temaer.
– Vi lavede det for første gang sidste år og havde stor deltagelse og glæde over arrangementerne, fortæller direktør i DIIS Kristian Fischer. Han tilføjer, at festivalen også kommer til biografen Øst for Paradis i Aarhus den 27. februar.
Tanken med festivalen, der forløber frem til den 25. februar i København, er at formidle viden på en anderledes måde ved at bringe forskning ud af universiteterne og ind i en biografkontekst.
– Ideen er at bygge bro mellem forskning og film, der sætter fokus på globale politiske spørgsmål, for at tiltrække et bredt publikum. Derfor er forskningsdelen heller ikke tungt formidlet, forklarer Sine Plambech, som er forsker og antropolog hos DIIS.
Valget af dokumentarfilm hænger både sammen med, hvad der er aktuelt i den globale verden og hvilke store forskningsprojekter, der er i gang hos DIIS. I den forlængelse samarbejder DIIS med kuratorer ved Forum for Film og Formidling, der finder de rette dokumentarfilm til at matche forskningen. For det er vigtigt, at nogle af filmene er premierefilm og af høj produktionsmæssig kvalitet, for at de taler til et bredt publikum, fortæller Sine Plambech.
Festivalen åbnede med en danmarkspremiere på dokumentaren The Road, der giver et kritisk indblik i tilblivelsen af Xu-Huai Highway i Hunan-provinsen i Kina. Efter filmen diskuterede seniorforsker Yang Jiang og Luke Patey fra DIIS sammen med Jun Lio, lektor på Københavns Universitet, de økonomiske, udviklingsmæssige og sociale muligheder og udfordringer i Kinas infrastrukturprojekter.
På programmet er også blandt andet dokumentarer om Trump, højrefløjens fremgang i Europa, russisk nationalisme, migration, den kurdiske kamp for uafhængighed og Myanmar-konflikten.
Konceptet er sådan, at man først ser en film, som bliver efterfulgt af en diskussion i omkring 45 minutter, hvor forskere bliver bedt om at reflektere over koblingen mellem filmens tema og deres forskning.
– Hovedambitionen er at bruge filmene som en måde at få publikum ind i salen og opleve, at forskning er relevant for dem og for de store globale spørgsmål, fortæller Sine Plambech.
Det kræver, at forskerne formidler deres viden på en anden måde end i auditoriet, så forskningen netop bliver tilgængelig og nærværende for et bredt publikum.
– Det er ikke nødvendigt, at publikum har noget forudgående kendskab til temaet; man kommer ind og ser filmen, som så er en nøgle til at åbne en diskussion, hvor forskerne er virkelig dygtige til at byde ind, fortæller Sine Plambech.
Hun påpeger desuden, at det er ”virkelig interessant at mærke”, hvor engageret publikum er.
– I en tid, hvor vi diskuterer fake news og at alting går så hurtigt, møder vi et publikum, der virkelig gerne vil tage sig tid. Folk afsætter omkring 2,5 time til et emne, hvor der er tid til at fordybe sig og få en grundig viden om den aktuelle forskning, siger Sine Plambech.
Forsiden lige nu:

Pionerforskere vinder verdenstørste hjerneforskningspris for molekylære afsløringer
Tre internationale pionerforskere vinder The Barin Prize 2023 for at have afsløret de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det understreger basalforskningens store betydning, fremhæver Lundbeckfondens forskningsdirektør og sidste års danske prisvinder.

IDA: Medlemskabet af det europæiske forsvar skal give forskningen den ekstra milliard
Danmark er blevet en del af Det Europæiske Forsvarsagentur, og det bør kaste en milliard ekstra kroner af til dansk forskning i det kommende forsvarsforlig, mener IDA.

’Det danske forskningsmirakel’ er på tilbagetog
Forskningskonference og ny rapport har taget temperaturen på dansk forsknings internationale gennemslagskraft. Konklusionen er entydig: Temperaturen falder.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.