Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Elektrochok er langt bedre end sit rygte

Ifølge ny undersøgelse er frygten for elektrochokbehandling ubegrundet.

Søren Dinesen Østergaard foran Aarhus Universitetshospital, Risskov, hvor der er givet elektrochokbehandling i mere end 70 år. (Foto: Martin Gravgaard)

–  Elektrochokbehandling (ECT) er en ekstremt effektiv behandling af flere psykiske lidelser, men nogle patienter er så bange for behandlingen, at den ikke kommer i brug. I psykiatrien har vi haft en klar fornemmelse af, at denne frygt er ubegrundet, men vi har manglet en stor undersøgelse af emnet. Derfor har vi lavet en systematisk gennemgang af de videnskabelige studier, der indeholder information om såkaldt ECT-relaterede dødsfald – det vil sige dødsfald, hvor ECT med overvejende sandsynlighed, har været dødsårsagen, forklarer Søren Dinesen Østergaard, som er læge, ph.d. og lektor ved Institut for Klinisk Medicin til Aarhus Universitet.

Han har netop publiceret en artikel i tidsskriftet Acta Psychiatrica Scandinavica, som har kigget på 766.180 behandlinger i 32 forskellige lande. Undersøgelsen gør op, at der kun finder 2,1 dødsfald per 100.000 behandlinger sted. Til sammenligning er risikoen for at dø i en operation i fuld bedøvelse ifølge Aarhus Universitet 3,4 per 100.000 operationer.

– Det er en forsvindende lille risiko særligt, når man tager i betragtning, at mange patienter, der får ECT er ældre mennesker med både svære psykiske og fysiske lidelser, siger Søren Dinesen Østergaard, som mener, at mange selvmord ville kunne undgås med ECT.

Han forklarer, at skræmmebillederne fra elektrochok på film ikke har meget med virkeligheden at gøre. Tværtimod, forklarer han, er behandlingen utroligt effektiv imod sygdomme som svær psykose, mani og depression.

– Typisk ser man forandringen i både patienternes blik, mimik og soigneringsgrad. Den ene dag kan de ikke spise eller tage et bad, fordi de er ekstremt syge, og så efter et par uger sidder de pludselig nyvaskede foran én med løftet pande og en helt anden intensitet i blikket. Det gør et stort indtryk på én.

Forsiden lige nu:

Københavns Universitet brillierer i Champions League

Forskere fra Københavns Universitet modtog otte ud af 14 danske Starting Grants, da European Research Council (ERC) uddelte bevillinger tidligere på ugen. Prorektor David Dreyer Lassen kalder ERC for forskningsfinansieringens Champions League, og glæder sig over, at flere af forskerne kommer udefra.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.