– Elektrochokbehandling (ECT) er en ekstremt effektiv behandling af flere psykiske lidelser, men nogle patienter er så bange for behandlingen, at den ikke kommer i brug. I psykiatrien har vi haft en klar fornemmelse af, at denne frygt er ubegrundet, men vi har manglet en stor undersøgelse af emnet. Derfor har vi lavet en systematisk gennemgang af de videnskabelige studier, der indeholder information om såkaldt ECT-relaterede dødsfald – det vil sige dødsfald, hvor ECT med overvejende sandsynlighed, har været dødsårsagen, forklarer Søren Dinesen Østergaard, som er læge, ph.d. og lektor ved Institut for Klinisk Medicin til Aarhus Universitet.
Han har netop publiceret en artikel i tidsskriftet Acta Psychiatrica Scandinavica, som har kigget på 766.180 behandlinger i 32 forskellige lande. Undersøgelsen gør op, at der kun finder 2,1 dødsfald per 100.000 behandlinger sted. Til sammenligning er risikoen for at dø i en operation i fuld bedøvelse ifølge Aarhus Universitet 3,4 per 100.000 operationer.
– Det er en forsvindende lille risiko særligt, når man tager i betragtning, at mange patienter, der får ECT er ældre mennesker med både svære psykiske og fysiske lidelser, siger Søren Dinesen Østergaard, som mener, at mange selvmord ville kunne undgås med ECT.
Han forklarer, at skræmmebillederne fra elektrochok på film ikke har meget med virkeligheden at gøre. Tværtimod, forklarer han, er behandlingen utroligt effektiv imod sygdomme som svær psykose, mani og depression.
– Typisk ser man forandringen i både patienternes blik, mimik og soigneringsgrad. Den ene dag kan de ikke spise eller tage et bad, fordi de er ekstremt syge, og så efter et par uger sidder de pludselig nyvaskede foran én med løftet pande og en helt anden intensitet i blikket. Det gør et stort indtryk på én.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.