Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

København får topplacering i tiltrækning af forskningspenge

Usædvanlig strategi har trukket store firmaer som Microsoft og Hitachi til regionen

Hvert år tager det internationale erhvervsmedie Financial Times den økonomiske temperatur på byer og regioners evner som erhvervscenter – herunder også deres strategier for at tiltrække udenlandsk kapital. I år indtager København, eller Greater Copenhagen som det hedder i undersøgelsen, en fornem førsteplads blandt de mellemstore regioner i Europa, når det gælder strategier til at tiltrække penge til forskning.

-Det er bare så dejligt for hele Greater Copenhagen, og så dejligt, at det er et internationalt medie som Financial Times, fortæller den tydeligt glade kommunikations- og marketingdirektør Louise Juhl i Copenhagen Capacity, der er organisationen bag Greater Copenhagens investeringsfremmestrategi.

Spørgsmålet er naturligvis, hvorfor de har opnået pladsen:

-Vi gør det på en lidt anden måde end mange andre, mere metodisk måske. Ud af de i alt 350 forskningsområder der er på de universiteter vi arbejder sammen med, har en særligt nedsat arbejdsgruppe i samarbejde med universiteterne valgt 12 styrkepositioner ud, som har et unikt potentiale i forhold til investeringsfremme. Andre regioner siger måske, de er gode til medicinsk forskning, men vi bliver meget specifikke og siger ”diabetes”. Det ved vi jo godt, men det gør verden ikke, før vi fortæller dem det.

Dermed har de meget klart defineret et salgbart produkt. Men det har naturligvis også betydet, at nogle forskningsområder har måtte nedprioriteres i investeringsfremmeagendaen:

-Det er klart, det har været den store øvelse. Det har været svært, for så frasiger man sig jo også noget.

Greater Copenhagen er et samarbejde mellem Region Hovedstaden, Sjælland og Skåne og har et mål om at facilitere partnerskaber og samarbejde mellem virksomheder, det offentlige og universiteter. De 12 “styrkepositioner” – områder indenfor forskning – som de fokuserer på i bestræbelserne på at binde forskning og forretning sammen, er blandt andet life sciences, grøn energi, akustik, kvanteteknologi, IT og Big Data.

Netop indenfor kvanteområdet bød 2017 på et stort samarbejde mellem KU og Microsoft om at bygge en kvantecomputer, mens Bristol Myers Squibb lagde forskning indenfor life sciences for mere end 2,3 mia. dollars i regionen.

En ny slags kommunikation

Førstepladsen for strategi får Copenhagen Capacity også fordi vejen til at få det glade budskab – det salgbare produkt – ud til verden, har været grebet lidt anderledes an end normalt:

-Vi markedsfører os kun digitalt og har udviklet en kampagneløsning, der bruger de sociale medier, så vi kan ramme vores specifikke målgruppe med vores budskab. På den måde kan vi komme mere effektivt ud end vi tidligere har kunnet, fx i form af deltagelse på messer og lignende. Der er rigtig mange, som har været skeptiske over det, for kan man virkelig ramme den ønskede målgruppe på online communities? – Ja! Det rammer faktisk rigtig godt på Facebook og andre online platforme.

Når det rammer godt på de sociale medier, skyldes det ifølge Louise Juhl ikke alene, at de forsøger at være meget målrettede og specifikke. Greater Copenhagens budskaber på de sociale medier slår også på de bløde værdier:

-Det er de skandinaviske værdier, som at arbejde bedre sammen, den flade ledelsesstruktur og at man fx godt kan arrangere et møde med overborgmester Frank Jensen. Men også at vi ikke har lange arbejdsdage, lægger vægt på miljøet og endda at vi cykler til arbejde. Den historie rammer dem i maven og gør at de bliver interesserede. Det er den samlede fortælling der gør, at Greater Copenhagen bliver interessant.

ESS og events

Bag førstepladsen gemmer sig ud over store samarbejdsaftaler i 2017 og en anderledes strategi også konkrete events. For eksempel at afholde arrangementer som Copenhagen Fintech Week, hvor mere end 1000 start-up firmaer fra over 30 lande deltog, eller at bringe mere end 70 fintech firmaer med hovedsæde i Storbritannien sammen og forklare om fordelene ved at investere i Greater Copenhagen på den anden side af Brexit.

Endelig påvirker også placeringen af en af verdens største forskningsfaciliteter – European Spallation Source (ESS) i Lund og til dels København – den fine placering, og lover godt for fremtidige udenlandske investeringer i forskning.

-Vi har et ønske om at få tiltrukket 5-10 internationale forskere eller virksomheder på hver af de 12 styrkepositioner indenfor de næste 3 år, slutter Louise Juhl.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.