Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Hackerangreb på universitet(er) i Danmark

Flere hundreder universiteter i verden har fået stjålet videnskabelige data.

”Du har vundet en stor gevinst – klik her, og du får den”. Sådan en mail ved de fleste godt, at de skal holde sig fra. I takt med at den digitale verden er blevet en større og større del af vores liv, er vi nemlig blevet mere opmærksomme på at identificere online snydepelse.

Alligevel er det angiveligt lykkedes ni iranske hackere at stjæle massive mængder videnskabelige data fra over 300 universiteter og omkring 8000 professorer – og Danmark er med på listen.

30 terabit data stjålet

Angrebene har ifølge USA´s justitsministerium fundet sted over de sidste fire-fem år, og har resulteret i, at omkring 30 terabit data – hvad der svarer til otte milliarder dobbeltsider tekst – er blevet stjålet.

Det er primært forskning fra et væld af forskellige forskningsfelter, som de tiltalte har fået fat i, men også en række log-ins til biblioteker og universiteter. USA´s FBI estimerer, at den samlede værdi af den stjålne data er milliarder af dollars.

UK National Cyber Security Centre (NCSC) mener, at angrebet er orkestreret af det såkaldte ”Mabna Institute”, som to af de ni tiltalte iranere har grundlagt. Herfra skal hackerne have angrebet 144 amerikanske universiteter og 176 andre universiteter.

Udover USA og Danmark tæller ofrene Storbritannien, Frankrig, Spanien, Tyskland, Irland, Italien, Holland, Schweiz, Sverige, Tyrkiet, Kina, Japan, Sydkorea, Singapore, Malaysia, Saudi-Arabien, Israel og Sydafrika.

En hjælp til iransk forskning?

Den stjålne data er ifølge NCSC blevet videregivet til Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC), til andre dele af den iranske regering og til iranske universiteter – men dele af det stjålne materiale er også blevet solgt på online hjemmesider.

-Ved at stjæle videnskabelige ressourcer fra universiteter har disse hackere forsøgt at opnå teknologiske fordele og tjene penge på vores bekostning, sagde Tariq Ahmad (link), Storbritanniens minister of State for the Commonwelth and the United Nations, i en udtalelse d. 23. marts.

Iran afviser dog blankt, at de skulle have noget med hackerangrebet at gøre. Bahram Qasami (link), talsmand for Irans udenrigsminister, udtalte dagen efter på ministeriets hjemmeside:

-Iran fordømmer USA’s provokerende, ulovlige og uretfærdige handlinger, som er et tegn på fjendtlighed over for det iranske folk. Disse handlinger kommer ikke til at sætte en stopper for det iranske folks videnskabelige udvikling.

Falske e-mails

Ifølge den 29-sider lange tiltale har de ni iranere i en række falske e-mails udgivet sig for at være professorer. Ved at hævde at have læst en af modtagerens publikationer var planen at få ham eller hende til at åbne et link – angiveligt til relevant litteratur. Når modtagerne åbnede et af disse links, blev de sendt videre til en falsk hjemmeside, som lignede deres eget universitets hjemmeside. Her blev de informeret om, at de ved en fejl var blevet logget ud, og de blev bedt om at logge på igen. På den måde fik hackerne fat på professorernes universitetslog-ins, og herfra kunne de udtrække de videnskabelige data.

 

De tiltalte opholder sig pt. i Iran, og derfor forbliver tiltalen indtil videre symbolsk.

Du kan læse mere om sagen her

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.