Kurt Stokbro er en usædvanlig kombination af en teoretisk fysiker inden for nanomaterialer og en forretningsmand. Drømmen om at tjene store penge er en af de ting, der har motiveret ham til at skabe sit eget firma inden for software til forudsigelse af nanomaterialers elektriske egenskaber.
Drømmen blev indfriet, da hans firma Quantumwise i 2017 blev solgt til amerikanske Synopsis. Den amerikanske softwaregigant har 11000 ansatte, mens Quantumwise bliver bevaret som en dansk afdeling med Kurt Stokbro som direktør. Erhvervseventyret startede i 2003, da Kurt Stokbro skabte sit første firma sammen med post doc Jeremy Taylor fra Danmarks Tekniske Universitet:
Når man følger sin indre stemme, så er det også min erfaring, at dørene åbner for en på et eller andet tidspunkt
– Jeg stiftede firma, fordi jeg gerne ville prøve noget andet end universitetsverdenen, og jeg havde ikke ideerne til, hvordan jeg skulle søge jobs i andre store firmaer. Jeg var også nysgerrig efter, hvordan det er sætte et firma i verden og bygge det op, og så var det heldigt, at jeg havde en post doc, der gerne ville skabe et firma med mig, fortæller Kurt Stokbro om succesen.
Forsigtig opstart
I opstartsfasen arbejdede han på deltid som forsker i nanoteknologi hos Københavns Universitet. Men da hans første firma Atomistix i 2006 fik den afgørende finansiering, tog han skridtet fuldt ud. Om timingen siger han, at det er godt at være forsigtig, men også, at man ikke skal være bange for at tro på sin ide:
– Når man følger sin indre stemme, så er det også min erfaring, at dørene åbner for en på et eller andet tidspunkt, fortæller han.
Firmaet havde netop fået forretningsmanden Thomas Magnussen med i ejerkredsen, og det var tilsyneladende udslagsgivende for mulighederne for finansieringen, fortæller Kurt Stokbro.
– Vi henvendte os til CAT (investor, red.) med det nye hold, og samme eftermiddag fik vi den investering på tre en halv million, der gjorde det muligt for os at satse fuldt på firmaet, fortæller Kurt Stokbro.
Hvorfor fejlede Atomistix?
Men Stokbros første firma holdt ikke længden. Egentlig udviklede Atomistix software til at forudsige nanomaterialers elektriske egenskaber. Firmaet havde fået en licensaftale med Danmarks Tekniske Universitet, hvor Kurt Stokbro havde publiceret en række resultater inden for computersimuleringer af atomer, der var fundamentet under denne software.
Men efter nogle år opstod der uenigheder i Atomistix, og i 2007 kulminerede uenighederne:
– Det var uklart, hvem der skulle bestemme hvad i Atomistix, og til sidst forlod Thomas Magnussen og jeg firmaet, fordi vi ikke var enige med investorerne i de beslutninger omkring forretningen, der blev truffet, siger Kurt Stokbro.
Kurt Stokbro arbejdede på det tidspunkt i den amerikanske afdeling af Atomistix, og efter opsigelsen rejste han hjem til Danmark. Han fik arbejde som forskningsprofessor ved Københavns Universitet og bibeholdt blandt andet kontakten til Thomas Magnussen.
Konkurs ikke nødvendigvis en dårlig ting
Løsningen skulle vise sig året efter, da Atomistix gik konkurs.
– Jeg tænkte, at forskellen mellem fiasko og succes meget vel kunne være at gøre et nyt forsøg – og det gjorde vi så. Vi købte konkursboet efter Atomistix og ansatte også nogle at de dygtige medarbejdere i en ny konstruktion, hvor ledelsesstrukturen ikke var uklar, som den havde været i Atomistix, siger han.
Det nye firma hed Quantumwise.
– Faktisk tænker jeg, at noget af det virkelig gode ved kapitalisme er, at et firma kan få lov til at gå konkurs. Jeg tror ikke, at man kunne fikse Atomistix med konsulenter. Brikkerne skulle simpelthen op i luften og sættes sammen på en ny måde, siger Kurt Stokbro.
Sælger firmaet
Det nye firma Quantumwise arbejdede videre med softwareprogrammer til nanoteknologi, Timingen for deres produkter var god, og i 2015 henvendte amerikanske Synopsis sig som køber. Efter to år med flere bud endte Kurt Stokbro og investorerne med at takke ja. Om sin nye rolle som direktør for den danske afdeling af Synopsis, siger han:
– Det er nyt for mig at være i et stort amerikansk firma, og selvfølgelig lærer jeg meget af det. Jeg håber da også, at jeg på sigt kan få lov til at lære fra mig – jeg mener også, at vi kan lære det amerikanske firma noget om, hvordan man bibeholder et stærkt produkt, siger Kurt Stokbro.
Kurt Stokbros karriere:
1991-1994 ph.d. i fysik og computere fra Danmarks Tekniske Universitet.
1994-1995 Post doc, Italien.
1995-2003 Lektor ved Danmarks Tekniske Universitet.
2003-2006 Lektor ved Københavns Universitet
2003-2007 Stifter af firmaet Atomistix
2007-2008 Forskningsprofessor ved Københavns Universitet
2009-2017 Stifter og Adm. Direktør for QuantumWise.
2018- Director Synopsys Denmark
Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene
I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.