-De udfordringer, verden står over for i dag er af en sådan karat, at ingen institution, intet universitet – ja, intet land, kan løse dem alene.
Sådan begyndte Carlos Moedas, EUs forskningskommisær, sin tale til konferencen Big Science Business Forum (BSBF) i sidste uge. 17 af de største Big Science organisationer var på konferencen for første gang samlet under samme tag – og lytter man til Moedas er forskning vigtigere end nogensinde før.
Mere målrettet forskning
Forskning er nemlig en nødvendighed for at løse de globale udfordringer, vi står overfor, derfor bør vi også investere mere i det, mener Moedas. Men skal man have politikerne til at spytte flere penge i forskning, så kræver det, ifølge kommissæren, at man har folkets opbakning.
-Store forskningsprojekter kræver politikere med mod og visioner. Og politikere med mod og visioner er afhængig af, i hvor høj grad forskningen evner at forbinde sig med befolkningen, sagde Moedas.
Er der i befolkningen en bred forståelse af, hvad forskningen gør og hvilke problemer, den forsøger at løse, så vil der være opbakning til at investere i mere forskning. Derfor skal vi fremover have mere målrettet forskning, mener kommissæren:
-Målrettet forskning skaber en bedre forbindelse med befolkningen. Vi må fx fortælle folk, at ”vi vil udvikle verdens første elektriske fly” eller at ”vi vil skabe den første kulstof-fri by”. Vi kommer måske ikke til at nå alle disse mål – men hvis vi når dem, vil folk være stolte af Europa, og så vil de bakke op om, at investere mere i forskning; fordi de faktisk forstår, hvad det er, vi gør, forklarede Moedas.
Han advarede samtidig om, at det ikke må gå, som det gik USA efter 1993: Her aflyste man det storstilede forsknings-projekt ”Desertron” pga manglende finansiering – en begivenhed, der førte til, at Europa i en perioded overtog den videnskabelige førertrøje fra USA; og en begivenhed, som ifølge Moedas kunne have været undgået, hvis den amerikanske befolkning havde kendt mere til projektets potentialer.
Big Science kan løse verdens udfordringer
Moedas´ udmelding er interessant set i lyset af, at EU-kommissionen lige nu er i færd med at planlægge efterfølgeren til Horizon2020. Og her skal målrettet forskning og Big Science spille en stor rolle, mener Moedas.
-Kun Big Science kan løse vor tids udfordringer. Big Science´s monumenter vil i fremtiden være symbolerne på vores tid – akkurat ligesom Notre Dame er et symbol på middelalderen, forklarede han.
For skal vi løse verdens problemer, kræver det nye måder at tænke på. Moedas appellerede derfor også til et endnu bedre samarbejde mellem Big Science infrastrukturer og mindre virksomheder:
-Som en stor infrastruktur har du størrelsen, men du er ofte begrænset af din struktur. Du har brug for ideer udefra, og her kan partnerskaber med små og mellemstore virksomeheder hjælpe dig. De mindre virksomheder kan komme med nye måder at tænke på; de kan komme med nye teknologier, og som en Big Science infrastruktur, kan du gøre de nye ideer store, forklarede Moedas.
BSBF fandt sted d. 26.-28. februar i København. Du kan læse mere om forummet her
Og vil du vide mere om Carlos Moedas kan du finde information her
Forsiden lige nu:

Pionerforskere vinder verdenstørste hjerneforskningspris for molekylære afsløringer
Tre internationale pionerforskere vinder The Barin Prize 2023 for at have afsløret de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det understreger basalforskningens store betydning, fremhæver Lundbeckfondens forskningsdirektør og sidste års danske prisvinder.

IDA: Medlemskabet af det europæiske forsvar skal give forskningen den ekstra milliard
Danmark er blevet en del af Det Europæiske Forsvarsagentur, og det bør kaste en milliard ekstra kroner af til dansk forskning i det kommende forsvarsforlig, mener IDA.

’Det danske forskningsmirakel’ er på tilbagetog
Forskningskonference og ny rapport har taget temperaturen på dansk forsknings internationale gennemslagskraft. Konklusionen er entydig: Temperaturen falder.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.