Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Frygten for arbejdsløshed afholder unge fra studielån

Finanskrisen har sat sine spor hos studerende, som i mindre grad benytter sig af studielån

Studerende er i løbet af de seneste 10 år blevet mere påpasselige med at optage studielån

I 2006 var det 44% af de studerende på videregående uddannelser, som havde mulighed for at optage SU studielån, der gjorde det. I 2016 var tallet faldet til 34%. Finanskrisen og usikkerheden på arbejdsmarkedet kan være forklaringen på, at de unge er blevet mere forbeholdne overfor at sætte sig i gæld, skriver Politiken.

– Vi kan jo nærmest ikke åbne en avis uden at få tudet ørerne fulde med, at der er en helt vildt stor akademisk arbejdsløshed, og det tror jeg helt klart planter en større tilbageholdenhed hos de studerende, siger Sana Mahin Doost, der står i spidsen for Danske Studerendes Fællesråd (DSF)

Også inden for ungdomsforskningen kan man nikke genkendende til disse mekanismer:

– I kølvandet på finanskrisen og forandringerne i arbejdslivet er de unge blevet mere usikre på fremtiden. Der er blevet flere projektansættelser, tidsbegrænsede ansættelser og i det hele taget løst ansatte på det prekære arbejdsmarked. Hvis man ikke føler sig sikker på at kunne finde et job, så bliver man formodentlig mere forsigtig med at stifte gæld, siger adjunkt Anne Görlich fra Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet.

Anne Görlich konstaterer yderligere, at de studerendes usikkerhed ikke er helt ubegrundet, eftersom de seneste tal fra Akademikerne(AC) viser, at arbejdsløsheden for nyuddannede kandidater ligger på omkring 25%.

Men selvom lånelysten er svækket, er de studerendes samlede gæld til staten derimod stadig stigende. Større optag på universiteterne betyder nemlig også flere SU- og låneberrettigede studerende. I 2012 lånte staten 23 milliarder kr. ud i SU-lån, mens tallet i 2016 var steget til 31 milliarder.

Nordeas forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen, ser det som en positiv udvikling, at flere unge tænker sig om en ekstra gang, inden de optager lån. I en artikel til Berlingske beskriver hun SU-lånet som et “rigidt lån”, der kan være besværligt at betale tilbage:

– Man kan få det lige meget hvad, men når det skal betales tilbage, er reglerne fuldstændigt firkantede i forhold til afdrag og tilbagebetalingsperiode. Og kan man ikke betale, så stiger renten markant, siger hun.

I stedet anbefaler hun de unge at tage et studiejob, som har mange andre fordele end udsigten til lidt ekstra penge om måneden, da arbejde giver netværk og erfaring. Desuden forbedrer det ens muligheder for at kunne låne penge til en bolig, hvis man erstatter SU-lånet med et studiejob.

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.