Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Unge kvindelige forskere får nye rollemodeller

Women in Science vil vise, at køn ikke behøver at være en hindring for forskningskarriere

Two female scientist working in laboratory, examining solutions, acids and liquids in pharmaceutical, bio-molecular or chemical industry. Teamwork with two female researchers in laboratory. One mature scientist and pregnant scientist working in laboratory on experiment. Image taken with Nikon D800 and professional prime lens, developed from RAW.

Præsentationen af de tre modtagere af ‘For Women in Science‘-prisen begynder med information, der normalt ikke er væsentlig for professionel baggrund, nemlig alder og familieforhold:

– Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen, 32 år.

– Sofia Ribeiro, 36 år og mor til to.

– Katrine Ter-Borch Gram Schjoldager, 37 år og mor til to.

Den præsentation stemmer godt overens med et af formålene for prisuddelingen – at gøre prismodtagerne til rollemodeller for andre kvinder.

Kvindelige rollemodeller
Målsætningen for prisuddelingen er bl.a. at få flere kvinder til at vælge en forskningskarriere – også selvom man ikke allerede har en lang karriere bag sig, eller selvom man har børn at passe derhjemme.

Kvinder, der endnu ikke har børn, bør ifølge ‘For Women in Science’ heller ikke skulle holde sig tilbage, bare fordi de gerne vil have børn i fremtiden. Foretagendet vil i det hele taget “nedbryde de barrierer, der forhindrer kvinder i videnskab i at have en langvarig karriere i forskning“, som f.eks. graviditet og barsel.

Det projekt støtter de tre prismodtagere. Det var faktisk en af grundene til, at Katrine Ter-Borch Gram Schjoldager søgte prisen i første omgang:

– Jeg vil gerne være en rollemodel og fortælle unge kvinder, at det er værd at overveje en fremtid inden for forskningsverdenen. Og at det kan lade sig gøre, siger hun i pressemeddelelsen og fortæller, at hun er både overrasket og beæret over at være udnævnt som prismodtager.

‘For Women in Science’-prisen uddeles af L’Oréal i samarbejde med UNESCO og Videnskabernes Selskab. Den adm. direktør for L’Oréal Danmark, Alexander Hay, mener også, at det er vigtigt med flere kvinder i forskerverdenen:

– Alt tyder på, at der er brug for et større fokus på kvinderne, hvis vi skal gøre os håb om at have bare en form for ligestilling i toppen af dansk forskning.

Han håber ligeledes, at prismodtagerne kan inspirere andre kvinder til at forfølge en naturvidenskabelig forskerkarriere i fremtiden.

Stærke forskningsresultater
Ud over alder og familieforhold præsenterer L’Oréals pressemeddelelse de tre prismodtageres forskning:

– Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen forsker i nanostrukturer, og hvordan atomer samler sig i materialer. Formålet er bl.a. at kunne udvikle mere effektive materialer og dermed forbedre teknologi inden for vedvarende energi mm.

– Sofia Ribeiro er marinbiolog og klimaforsker. Gennem naturvidenskab og arkæologi undersøger hun havets økosystemer, fx i havbunden ud for Grønlands kyst. Formålet er at beskrive klimaforandringer i løbet af de sidste 10.000 år.

– Katrine Ter-Borch Gram Schjoldager forsker i sukkerbiologi, og hvordan sukker påvirker proteiner og celler. Formålet er bl.a. at forbedre forståelsen og behandlingen af sygdomme.

Med prisen følger 110.000 kr. i forskningsstøtte til hver af de tre kvindelige forskere, der indtil videre er kommet med ”ekstremt flotte resultater på trods af deres forholdsvis korte karriere”.

Læs mere i L’Oréals pressemeddelelse.

Forsiden lige nu:

Sådan tiltrækker du forskningskonferencer

De færreste forskere ved, hvordan man tiltrækker konferencer, selvom de betyder meget for både værtsforskerens karriere og universiteters evne til at hente udenlandske topforskere.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.