Fra nu og frem til foråret 2019 kan forskere søge om at få del i én milliard kroner, som DFF uddeler.
DFF vil lægge vægt på forskningsideer, der er nyskabende, har international kvalitet – og et stort samfundsperspektiv.
Risikovillighed i udvælgelsen af ideer
Og så må ideerne godt være risikable, lyder det fra DFF. Opfordringen kommer i forlængelse af, at fondens bestyrelsesformand, Peter Munk Christiansen, tidligere på året opfordrede til nytænkende, risikovillige forskningsprojekter:
– Danmarks Frie Forskningsfond bidrager til at opbygge og vedligeholde et rigt vækstlag af gode idéer ved at investere risikovilligt ud fra kriterier om kvalitet og originalitet. Når vi netop kombinerer den unikke excellence hos forskerne til at løfte forskningen og udelukkende giver penge til de rigtig spændende og nytænkende idéer, ved vi, at det også kaster resultater af sig. Vi ser, at den frie forskning rummer stor diversitet og kan skabe impact for samfundet i første hug eller tage 5-10-15 år, før vi ser effekterne. Vi kræver ikke nogen garanti for samfundsmæssige effekter, men forskningen skal være nyskabende, af høj kvalitet og drive forskningen fremad inden for sit felt, udtalte bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen.
Forskere kan søge virkemidlerne DFF-International Postdoc; Sapere Aude: DFF-Forskningsleder; DFF-Forskningsprojekt 1; de lidt større DFF-Forskningsprojekt 2 – og de kan også søge støtte til Forskeruddannelse uden for universiteterne (Ph.d.).
Fonden udbyder derudover en række mindre virkemidler af Danmarks Frie Forskningsfond I Kultur og Kommunikation; Danmarks Frie Forskningsfond I Samfund og Erhverv og Danmarks Frie Forskningsfond I Sundhed og Sygdom.
Opråb for den Frie Forskning
I 2018 har DFF fået flere penge på budgettet end i de forgangne år – og Peter Munk Christiansen håber, at det vil betyde rigtig mange forskningsprojekter.
-Risikovillige investeringer i excellente forskeres idéer skaber et godt afsæt for innovation og forskningsbaseret uddannelse. Det er dét, man ser virke i blandt andet Schweiz. Derfor er det væsentligt, at der på finanslovsbudgettet for 2019 også satses på den frie bottom-up forskning gennem Danmarks Frie Forskningsfond for at fastholde en positiv udvikling, vurderer han.
Danmark og Schweiz er på flere måder beslægtede, når det kommer til forskning: Begge lande har et stort akademisk impact, og er også gode til at styrke innovationen,.
Men modsat Danmark er Schweiz generelt bedre til at være risikovillige og til at belønne den frie forskning – landet har nemlig ikke et innovationsfremmesystem, og man har heller ikke tematiske midler, som vi har i Danmark.
Med den ene milliard til originale – risikovillige – forskningsideer, lægger DFF´s profil sig altså op ad den Schweiziske model – og fonden bidrager derved til debatten om, hvordan forskningsreserven skal fordeles i Danmark.
Forskere kan søge om at få del i milliarden ved efterårsfristen 2018 samt forårsfristen 2019.
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i denne uge underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark. Foto: Novo Nordisk Fonden.

Forskning afslører: Trafikstøj øger risikoen for sygdomme mere og før, end vi troede
Professor Mette Sørensen deler ny forsknings afsløringer af, hvordan trafikstøj øger risikoen for sygdomme i en langt højere grad, end vi tidligere troede.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
