Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Minister: Større samarbejde mellem universiteter og private fonde

Fondene spiller en stor rolle i finansiering af forskningen – det kalder på tæt samarbejde

Når flere penge kommer fra private fonde, kalder det på øget samarbejde med universiteterne

– Private fonde spiller en stadig større rolle for finansieringen af universiteternes forskning. Og der har i debatten lydt, at der er risiko for, at man som forsker tvinges til at orientere sin forskning mod projekter, der kan støttes af de private fond, hedder det blandt andet i indlægget.

Derfor slår Søren Pind på tromme for, at det vil være en fordel at skabe øget samarbejde, så universiteterne får mulighed for at dække hele bredden af faglige retninger, og fondenes prioriteringer dermed ikke påvirker universiteternes strategiske frihed.

På den måde kan man også imødegå kritikken af at forskningsfriheden i Danmark er under pres, blandt andet fordi en britisk undersøgelse for nylig placerede Danmark langt ned på listen over nationernes forskningsfrihed.

Den diskussion afviser Ministeren i indlægget ved at henvise til en dansk 2. plads i forskningsfrihed i en undersøgelse lavet af European University Association, og understreger på ny sin tidligere pointe om at forskningsfrihed har stor betydning.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.