Spillet om den kommende bevillingsreform for universiteterne er i fuld gang. Folketingets uddannelsesordførere mødes for tiden ugentligt og forhandler om den nye bevillingsreform.
Forskerforum har fået adgang til konsekvensberegningerne fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og ifølge dem, er det ikke de store beløb der bliver rykket rundt. F.eks. er den største vinder Aarhus Universitet, som får 29 mio. kroner mere i hænderne på årsbasis, mens CBS får 7 mio. mindre og Aalborg Universitet står til at miste mest, med 29 millioner kroner mindre.
Men de beløb er ifølge ForskerForum slet ikke den egentlige historie. Det er derimod alt det offentligheden ikke får at vide.
Møderne om reformen er ifølge bladet, bevidst blevet holdt så tys-tys som muligt for at ekskludere offentligheden og universiteterne fra adgang til de politiske forhandlinger og for at gøre det lettere at få forhandlet den kommende reform på plads.
Bladet kritiserer hele forløbet og mener de dokumenter, som uddannelses- og forskningsministeriet indtil videre har frigivet er stærkt mangelfulde.
Ministeriet har blandt andet udsendt en såkaldt teknisk konsekvensberegning, der har til formål at beskrive, hvad effekten af udspillet er. Men man kan ikke læse meget ud af tallene fordi mange beregninger mangler, lyder kritikken fra ForskerForum. De mener i øvrigt, at det er et helt bevidst træk fra Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind:
-I den tekniske beregning udelades væsentlige faktorer, så data ikke ser alarmerende ud. Det skyldes, at væsentlige faktorer ikke indgår, skriver ForskerForum på hjemmesiden.
En del af ForskerForums kritik omhandler en bøde som universiteterne potentielt kan modtage, hvis de studerende er for lang tid om at færdiggøre studierne eller ikke får job efter uddannelse. Den mener bladet ikke er regnet korrekt ud.
Derudover beskylder bladet udspillet for at være uklart i forhold til, hvordan man vil vægte forskellige faktorer, når universiteterne om fire år skal have genfastsat deres grundtilskud.
Forsiden lige nu:

Politikerne har lyttet: Pengepulje skal sikre arbejdskraft til life science
Uddannelses- og Forskningsministeriet åbner pulje til udvikling af life science-uddannelser og kompetenceudvikling. Det er første svar på branchens opråb om politisk handling.

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”
Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

AI og kunstigt væv kan overvåge vores sundhed og sætte turbo på behandling indefra
FREMTIDENS AI. Forskningsfeltet cyberorganik integrerer AI med bioimplantater, avancerede proteser og hjerneteknologi . Det åbner nye døre og dilemmaer for forskere og sundhedsvæsnet, mener DTU-professor Alireza Dolatshahi-Pirouz.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.