Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Mørklagte forhandlinger om universiteternes fremtid

POLITIK: Den nye bevillingsmodel for universiteterne bliver forhandlet uden at offentligheden og universiteterne får indblik i konsekvenserne af aftalen.

Spillet om den kommende bevillingsreform for universiteterne er i fuld gang. Folketingets uddannelsesordførere mødes for tiden ugentligt og forhandler om den nye bevillingsreform.

Forskerforum har fået adgang til konsekvensberegningerne fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og ifølge dem, er det ikke de store beløb der bliver rykket rundt. F.eks. er den største vinder Aarhus Universitet, som får 29 mio. kroner mere i hænderne på årsbasis, mens CBS får 7 mio. mindre og Aalborg Universitet står til at miste mest, med 29 millioner kroner mindre.

Men de beløb er ifølge ForskerForum slet ikke den egentlige historie. Det er derimod alt det offentligheden ikke får at vide.

Møderne om reformen er ifølge bladet, bevidst blevet holdt så tys-tys som muligt for at ekskludere offentligheden og universiteterne fra adgang til de politiske forhandlinger og for at gøre det lettere at få forhandlet den kommende reform på plads.

Bladet kritiserer hele forløbet og mener de dokumenter, som uddannelses- og forskningsministeriet indtil videre har frigivet er stærkt mangelfulde.

Ministeriet har blandt andet udsendt en såkaldt teknisk konsekvensberegning, der har til formål at beskrive, hvad effekten af udspillet er. Men man kan ikke læse meget ud af tallene fordi mange beregninger mangler, lyder kritikken fra ForskerForum. De mener i øvrigt, at det er et helt bevidst træk fra Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind:

-I den tekniske beregning udelades væsentlige faktorer, så data ikke ser alarmerende ud. Det skyldes, at væsentlige faktorer ikke indgår, skriver ForskerForum på hjemmesiden.

En del af ForskerForums kritik omhandler en bøde som universiteterne potentielt kan modtage, hvis de studerende er for lang tid om at færdiggøre studierne eller ikke får job efter uddannelse. Den mener bladet ikke er regnet korrekt ud.

Derudover beskylder bladet udspillet for at være uklart i forhold til, hvordan man vil vægte forskellige faktorer, når universiteterne om fire år skal have genfastsat deres grundtilskud.

 

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel

Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.