Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Mørklagte forhandlinger om universiteternes fremtid

POLITIK: Den nye bevillingsmodel for universiteterne bliver forhandlet uden at offentligheden og universiteterne får indblik i konsekvenserne af aftalen.

Spillet om den kommende bevillingsreform for universiteterne er i fuld gang. Folketingets uddannelsesordførere mødes for tiden ugentligt og forhandler om den nye bevillingsreform.

Forskerforum har fået adgang til konsekvensberegningerne fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og ifølge dem, er det ikke de store beløb der bliver rykket rundt. F.eks. er den største vinder Aarhus Universitet, som får 29 mio. kroner mere i hænderne på årsbasis, mens CBS får 7 mio. mindre og Aalborg Universitet står til at miste mest, med 29 millioner kroner mindre.

Men de beløb er ifølge ForskerForum slet ikke den egentlige historie. Det er derimod alt det offentligheden ikke får at vide.

Møderne om reformen er ifølge bladet, bevidst blevet holdt så tys-tys som muligt for at ekskludere offentligheden og universiteterne fra adgang til de politiske forhandlinger og for at gøre det lettere at få forhandlet den kommende reform på plads.

Bladet kritiserer hele forløbet og mener de dokumenter, som uddannelses- og forskningsministeriet indtil videre har frigivet er stærkt mangelfulde.

Ministeriet har blandt andet udsendt en såkaldt teknisk konsekvensberegning, der har til formål at beskrive, hvad effekten af udspillet er. Men man kan ikke læse meget ud af tallene fordi mange beregninger mangler, lyder kritikken fra ForskerForum. De mener i øvrigt, at det er et helt bevidst træk fra Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind:

-I den tekniske beregning udelades væsentlige faktorer, så data ikke ser alarmerende ud. Det skyldes, at væsentlige faktorer ikke indgår, skriver ForskerForum på hjemmesiden.

En del af ForskerForums kritik omhandler en bøde som universiteterne potentielt kan modtage, hvis de studerende er for lang tid om at færdiggøre studierne eller ikke får job efter uddannelse. Den mener bladet ikke er regnet korrekt ud.

Derudover beskylder bladet udspillet for at være uklart i forhold til, hvordan man vil vægte forskellige faktorer, når universiteterne om fire år skal have genfastsat deres grundtilskud.

 

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.