Da sundhedsministeren for nylig ændrede den såkaldte apotekerlov, var det for at give forskere fra universiteter og patientforeninger bedre vilkår ved at give dem udvidet adgang til data om danskernes brug af medicin. Men ikke alle fik bedre vilkår. I de tre offentlige forskningscentre KORA (Det Nationale Center for Kommuners og Regioners Analyse), SFI (Det Nationale Center for Velfærd) og NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø) fik de tværtimod dårligere vilkår end tidligere. Det skriver Videnskab.dk
De tre centre blev nemlig vurderet til ikke at have den nødvendige erfaring med at håndtere personfølsomme data, og blev derfor ekskluderet fra den nye udvidede adgang til patientdata. Det vækker undren hos KORA, hvor de efter eget udsagn har “flere årtiers erfaring” med at håndtere data:
– Vi tager håndteringen af disse personfølsomme data meget alvorligt, og vi har sikkerhedsprocedurer for håndtering af data af denne slags, så jeg forstår slet ikke denne vurdering, siger direktør i KORA og professor i sundhedsøkonomi Mickael Bech til Videnskab.dk
Også på SFI er der utilfredshed med den nye lov. Professor emeritus Mogens Hansen, mærker allerede konsekvenserne:
– Retningslinjerne har umuliggjort en type forskning, jeg har bedrevet i årtier, og som afslører problematiske samfundsforhold. Jeg har blandt andet måttet begrænse et større projekt om handikappede, skriver han til Videnskab.dk.
Sundhedsministeriet henviser i sine svar til betænkningen bag det oprindelige lovforslag og ønsker ikke at uddybe yderligere.
Læs hele artiklen på Videnskab.dk
Forsiden lige nu:

Styrelse overvejer at trække støtte fra forskningsinstitutions klimaværktøj
Offentlig støtte til udvikling af et værktøj til livscyklusvurdering (LCA) af byggerier kan være i strid med EU’s statsstøtteregler. Uden støtte er det tvivlsomt, om værktøjet kan fortsætte.

Danske Space Explorers går sammen i banebrydende partnerskab
31 danske universiteter, virksomheder og andre rumaktører har etableret et samarbejde der skal udvikle dansk rumforskning.

Ekstraordinære neurotalenter tiltrækkes af dansk forskningscenter
Forskningscenteret Dandrite tilbyder som noget helt unikt 9-årige forløb til forskningstalenter inden for neurovidenskab. Det giver talenterne mulighed for langsigtet ”high risk – high gain”-forskning.
Seneste artikler:

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.