Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Ny lov giver problemer for forskere i offentlige centre

På tre statsejede forskningscentre føler forskerne at de har fået væsentligt dårligere vilkår

Da sundhedsministeren for nylig ændrede den såkaldte apotekerlov, var det for at give forskere fra universiteter og patientforeninger bedre vilkår ved at give dem udvidet adgang til data om danskernes brug af medicin. Men ikke alle fik bedre vilkår. I de tre offentlige forskningscentre KORA (Det Nationale Center for Kommuners og Regioners Analyse), SFI (Det Nationale Center for Velfærd) og NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø) fik de tværtimod dårligere vilkår end tidligere. Det skriver Videnskab.dk 

De tre centre blev nemlig vurderet til ikke at have den nødvendige erfaring med at håndtere personfølsomme data, og blev derfor ekskluderet fra den nye udvidede adgang til patientdata. Det vækker undren hos KORA, hvor de efter eget udsagn har “flere årtiers erfaring” med at håndtere data:

– Vi tager håndteringen af disse personfølsomme data meget alvorligt, og vi har sikkerhedsprocedurer for håndtering af data af denne slags, så jeg forstår slet ikke denne vurdering, siger direktør i KORA og  professor i sundhedsøkonomi Mickael Bech til Videnskab.dk

Også på SFI er der utilfredshed med den nye lov. Professor emeritus Mogens Hansen, mærker allerede konsekvenserne:

– Retningslinjerne har umuliggjort en type forskning, jeg har bedrevet i årtier, og som afslører problematiske samfundsforhold. Jeg har blandt andet måttet begrænse et større projekt om handikappede, skriver han til Videnskab.dk.

Sundhedsministeriet henviser i sine svar til betænkningen bag det oprindelige lovforslag og ønsker ikke at uddybe yderligere.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.