Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Debat

Overblik: Derfor bliver udenlandske forskere politianmeldt

Efter politianmeldelser af udenlandske forskere vil politikere nu have ændret i reglerne

Copenhagen, Denmark - Occtober 05, 2016: Interior view of the Danish parliament also called Folketinget

Bøder og politianmeldelser for at udbrede sin viden og gavne det danske samfund. Det er situationen for flere udenlandske forskere med base i Danmark.

– Vi må være det eneste land i hele den store vide verden, der uddeler bøder og politianmelder folk, vi har inviteret hertil for at gøre os klogere, siger formand for det Radikale Venstre Morten Østergaard til Politiken.

Ifølge Danske Universiteter er der lige nu 14 sager om politianmeldte forskere fra både CBS, DTU, AAU og KU

Urimeligt bureaukrati
“I de regler, der gælder for ansatte på et universitet, står der, at man som professor på danske universiteter har pligt til at dele sin viden med offentligheden”, skriver DR.

Derfor blev en af verdens førende eksperter i skattesnyd, Brooke Harrington, overrasket over at blive politianmeldt og få udsagn om en bøde på mindst 13.500 kr. for at have rådgivet Skat og Folketingets Skatteudvalg.

Brooke Harrington havde ikke anmodet SIRI om særtilladelse til at holde foredrag for institutioner uden for CBS, hvor hun har tilladelse til at arbejde. Også Folketinget får en bøde på 10.000 kr.

KU’s direktør, Jesper Olesen er uforstående over for de straffe, som flere forskere nu står over for.

Det er et urimeligt bureaukrati og et stærkt uheldigt signal at sende, hvis de skal søge om tilladelse, hver gang de skal tale om deres forskning offentligt, siger han til Politiken.

Pointen med, at danske universiteter bruger mange millioner kroner på at tiltrække udenlandske forskere er netop, så de kan dele ud af deres forskningsbaserede viden og gavne samfundet.

Nyt med regelrytteri
Det er Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), der lovmæssigt har politianmeldt forskerne, hvis de har overtrådt deres arbejdstilladelse. Og har forskerne givet foredrag eller rådgivning uden for deres værtsinstitutions mure uden særlig tilladelse, så har de overtrådt deres tilladelse.

Derfor mener Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg, at SIRI har håndteret situationen helt korrekt.

Desuden er reglerne ikke nye, siger SIRI ifølge Politiken.

Rektorerne på danske universiteter mener dog, at myndighederne har ændret på, hvordan de tolkes, skriver DR. Og det er fordi, at reglerne aldrig har været håndhævet før, at politianmeldelserne først kommer nu.

På universiteterne mener man, at reglerne er absurde og bør ændres med det samme.

– Bureaukrati kan jage de bedste hjerner ud af Danmark, tweeter Jasper Steen Winkel, der er vicedirektør på KU.

Bred opbakning til en lovændring
Der er opbakning til en ændring af reglerne blandt flere politiske partier. Både hos S og R mener man, at reglerne er skæve.

– Det er skadende på alle måder – for dansk forskning, for vores internationale renommé, siger Uddannelses- og forskningsordfører for S, Mette Reissmann til Politiken.

– Enhver kan se, det er himmelråbende, at den situation er skabt, tilføjer Morten Østergaard.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er enig i, at en regelændring er nødvendig og Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg medgiver ligeledes, at der kan være behov for at gøre reglerne gøres mere ’smidige’.

Direktør for Danske Universiteter, Jesper Langergaard, har appelleret til Uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind, om at kontakte Inger Støjberg og finde en løsning på problemet.

– Det er på vej, skriver Søren Pind på Twitter.

Forsiden lige nu:

Derfor blev Niels Bohr Instituttet NATO’s nye kvantecenter

Niels Bohr Instituttet bliver NATO’s nye kvantecenter, og det skaber enorme perspektiver for udviklingen af dansk kvanteforskning og for Danmark som forskningsnation. Vi har spurgt lederen af Niels Bohr Instituttet, hvordan det lykkedes at skaffe centret til Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.