Nordea Fonden har med en bevilling på næsten 8.5 mio. kr. sikret, at der nu kommer et nyt besættelsesmuseum i Aarhus.
Det nye museum åbner i besættelsesmuseets eksisterende bygninger, som under besættelsen var hovedkvart for det tyske sikkerhedspoliti.
Det nye museums udstilling vil tage udgangspunkt i Aarhus’ besættelseshistorie og have særlig fokus de sidste to år af Anden Verdenskrig og den modstandskamp og nazistiske undertrykkelse og terror, der ramte byen i perioden. Men det var vil også være fokus på Aarhusianernes dagligdag under besættelsen:
– Besættelsen var en tid, hvor vores demokratiske institutioner, kultur, fællesskab og sammenhængskraft, blev udsat for hårde prøvelser. Med den nye udstilling sigter vi efter at aktualisere de svære etiske dilemmaer, som almindelige aarhusianere stod overfor dengang, og som stadig er relevante i dag, siger leder af Besættelsesmuseet Søren Tange Rasmussen.
– Ny viden om besættelsestidens Aarhus gør os i stand til at fortælle nye, stærke historier og samtidigt tegne et langt mere nuanceret billede af tiden. Vi tror på, at det vil gøre museet relevant for endnu flere besøgende” siger Søren Tange Rasmussen.
Nordea Fondens direktør glæder sig over, at kunne støtte et projekt der ikke alene viser besættelsens gru men også trækker tråde til nutiden:
– Anden verdenskrig og den tyske besættelse af Danmark satte vores frihed og demokratiske værdier under pres. Mange tager i dag frihed og demokrati for givet, og netop derfor er det vigtigere end nogensinde at formidle en nuanceret og nutidig fortælling om en svær periode i danmarkshistorien. Den Gamle By vil også i fortællingen om besættelsestiden mestre at skabe relevans og et stærkt afsæt til samtaler mellem museets gæster” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør for Nordea-fonden.
Åbningen af det nye museum er planlagt til april 2020 og vil således både markere 80-året for besættelsen og 75-året for befrielsen.
Besættelsesmuseet
• Museet har til huse i Aarhus’ gamle rådhus og politistation ved siden af domkirken.
• Bygningen blev i 1944-45 anvendt som hovedkvarter for det tyske sikkerhedspoliti i Midtjylland.
• Museets ansvarsområde er Aarhus’ historie 1940-45.
• Museet blev oprettet som en privat forening i 1982 og åbnede de første udstillinger i 1983.
• Museet blev i 2009 en del af Bymuseet i Aarhus og opnåede dermed statsanerkendelse.
• I 2011 blev museet en selvstændig afdeling under Den Gamle By.
Budget for det nye Besættelsesmuseum:
• Det nye Besættelsesmuseum har et samlet budget på 11.829.000 kr. Beløbet dækker renovering, udstilling, udvikling af undervisningsmateriale og arrangementer.
• Nordea-fonden støtter projektet med 8.376.000 kr. til etablering af udstilling, undervisningsmateriale og arrangementer.
• Aarhus Kommune har afsat 1.590.000 kr. til renovering af lokaler.
• Fabrikant Albert Nielsens og hustru Anna Nielsens Fond har støttet med 50.000 kr. til dokumentation og produktion af interviews.
• Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat har støttet med 50.000 kr. til dokumentation og produktion af interviews.
• Besættelsesmuseets Venner har doneret 100.000 kr. til projektet.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
