Nordea Fonden har med en bevilling på næsten 8.5 mio. kr. sikret, at der nu kommer et nyt besættelsesmuseum i Aarhus.
Det nye museum åbner i besættelsesmuseets eksisterende bygninger, som under besættelsen var hovedkvart for det tyske sikkerhedspoliti.
Det nye museums udstilling vil tage udgangspunkt i Aarhus’ besættelseshistorie og have særlig fokus de sidste to år af Anden Verdenskrig og den modstandskamp og nazistiske undertrykkelse og terror, der ramte byen i perioden. Men det var vil også være fokus på Aarhusianernes dagligdag under besættelsen:
– Besættelsen var en tid, hvor vores demokratiske institutioner, kultur, fællesskab og sammenhængskraft, blev udsat for hårde prøvelser. Med den nye udstilling sigter vi efter at aktualisere de svære etiske dilemmaer, som almindelige aarhusianere stod overfor dengang, og som stadig er relevante i dag, siger leder af Besættelsesmuseet Søren Tange Rasmussen.
– Ny viden om besættelsestidens Aarhus gør os i stand til at fortælle nye, stærke historier og samtidigt tegne et langt mere nuanceret billede af tiden. Vi tror på, at det vil gøre museet relevant for endnu flere besøgende” siger Søren Tange Rasmussen.
Nordea Fondens direktør glæder sig over, at kunne støtte et projekt der ikke alene viser besættelsens gru men også trækker tråde til nutiden:
– Anden verdenskrig og den tyske besættelse af Danmark satte vores frihed og demokratiske værdier under pres. Mange tager i dag frihed og demokrati for givet, og netop derfor er det vigtigere end nogensinde at formidle en nuanceret og nutidig fortælling om en svær periode i danmarkshistorien. Den Gamle By vil også i fortællingen om besættelsestiden mestre at skabe relevans og et stærkt afsæt til samtaler mellem museets gæster” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør for Nordea-fonden.
Åbningen af det nye museum er planlagt til april 2020 og vil således både markere 80-året for besættelsen og 75-året for befrielsen.
Besættelsesmuseet
• Museet har til huse i Aarhus’ gamle rådhus og politistation ved siden af domkirken.
• Bygningen blev i 1944-45 anvendt som hovedkvarter for det tyske sikkerhedspoliti i Midtjylland.
• Museets ansvarsområde er Aarhus’ historie 1940-45.
• Museet blev oprettet som en privat forening i 1982 og åbnede de første udstillinger i 1983.
• Museet blev i 2009 en del af Bymuseet i Aarhus og opnåede dermed statsanerkendelse.
• I 2011 blev museet en selvstændig afdeling under Den Gamle By.
Budget for det nye Besættelsesmuseum:
• Det nye Besættelsesmuseum har et samlet budget på 11.829.000 kr. Beløbet dækker renovering, udstilling, udvikling af undervisningsmateriale og arrangementer.
• Nordea-fonden støtter projektet med 8.376.000 kr. til etablering af udstilling, undervisningsmateriale og arrangementer.
• Aarhus Kommune har afsat 1.590.000 kr. til renovering af lokaler.
• Fabrikant Albert Nielsens og hustru Anna Nielsens Fond har støttet med 50.000 kr. til dokumentation og produktion af interviews.
• Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat har støttet med 50.000 kr. til dokumentation og produktion af interviews.
• Besættelsesmuseets Venner har doneret 100.000 kr. til projektet.
Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene
I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
