Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Nyt forskningscenter skal hjælpe små børns trivsel

I næste uge åbner Center for tidlig Indsats og Familieforskning på Psykologi på KU

De første tre år af et barns liv er afgørende for, hvordan barnet klarer sig senere i livet. Derfor bør det vække eftertanke at ca. hvert ottende danske barn under 5 år har psykiske vanskeligheder i en grad, der påvirker deres trivsel og evne til at fungere i hverdagen.

Tallene vidner om et stigende behov for at sætte tidligt ind over for udsatte børn, konkluderer Egmont Fonden i en rapport fra 2016.

Med etableringen af Center for tidlig Indsats og Familieforskning (CIF) på KU, bliver der nu sat fokus på at skærpe tidlige indsatser omkring psykisk trivsel for børn i 0-6 års alderen.

Forskerne skal beskæftige sig med børnenes sociale, følelsesmæssige og kognitive udvikling, og derudover skal centeret afholde kurser, der opkvalificerer velfærdsstatens frontline-personale til at mestre forskningsbaserede screeningsmetoder. Det betyder blandt andet, at centret vil undervise psykologer, jordemødre, læger, pædagoger og sundhedsplejersker i at videreformidle forskernes viden til forældrene.

Centeret holder åbningsceremoni d. 20. september og skal ledes af småbørnsforsker og lektor i psykologi, Mette Skovgaard Væver.

Via projekter med kommuner og regioner over hele landet vil forskerne fra CIF også evaluere virkningen af tiltag, som skal sikre, at familier med særlige behov identificeres tidligst muligt og får den mest effektive hjælp.

Med tiden håber Mette Skovgaard Væver, at CIF kan blive et nationalt videnscenter, der  rådgiver politikere på nationalt og lokalt niveau om forebyggende indsatser, som skal fremme forældreressourcer og små børns psykiske sundhed:

– Tidlig indsats er kommet på dagsordenen både kommunalt- og landspolitisk, men hvis det ikke bare skal blive noget, vi alle taler om og synes er en “rigtig god ide”, og som iværksættes lokalt på mange forskellige måder, må det gribes systematisk an: Ligesom vi har nationale handleplaner for behandling og forebyggelse af kræft, demens og diabetes, har vi brug for en national handleplan, som sikrer, at en tidlig indsats for børns psykiske trivsel bliver en vedvarende og effektiv del af kommunernes kerneydelse, og som forskere kan vi rådgive politikerne om, hvilke indsatser, der er mest effektive, siger hun i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Science Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading