De første tre år af et barns liv er afgørende for, hvordan barnet klarer sig senere i livet. Derfor bør det vække eftertanke at ca. hvert ottende danske barn under 5 år har psykiske vanskeligheder i en grad, der påvirker deres trivsel og evne til at fungere i hverdagen.
Tallene vidner om et stigende behov for at sætte tidligt ind over for udsatte børn, konkluderer Egmont Fonden i en rapport fra 2016.
Med etableringen af Center for tidlig Indsats og Familieforskning (CIF) på KU, bliver der nu sat fokus på at skærpe tidlige indsatser omkring psykisk trivsel for børn i 0-6 års alderen.
Forskerne skal beskæftige sig med børnenes sociale, følelsesmæssige og kognitive udvikling, og derudover skal centeret afholde kurser, der opkvalificerer velfærdsstatens frontline-personale til at mestre forskningsbaserede screeningsmetoder. Det betyder blandt andet, at centret vil undervise psykologer, jordemødre, læger, pædagoger og sundhedsplejersker i at videreformidle forskernes viden til forældrene.
Centeret holder åbningsceremoni d. 20. september og skal ledes af småbørnsforsker og lektor i psykologi, Mette Skovgaard Væver.
Via projekter med kommuner og regioner over hele landet vil forskerne fra CIF også evaluere virkningen af tiltag, som skal sikre, at familier med særlige behov identificeres tidligst muligt og får den mest effektive hjælp.
Med tiden håber Mette Skovgaard Væver, at CIF kan blive et nationalt videnscenter, der rådgiver politikere på nationalt og lokalt niveau om forebyggende indsatser, som skal fremme forældreressourcer og små børns psykiske sundhed:
– Tidlig indsats er kommet på dagsordenen både kommunalt- og landspolitisk, men hvis det ikke bare skal blive noget, vi alle taler om og synes er en “rigtig god ide”, og som iværksættes lokalt på mange forskellige måder, må det gribes systematisk an: Ligesom vi har nationale handleplaner for behandling og forebyggelse af kræft, demens og diabetes, har vi brug for en national handleplan, som sikrer, at en tidlig indsats for børns psykiske trivsel bliver en vedvarende og effektiv del af kommunernes kerneydelse, og som forskere kan vi rådgive politikerne om, hvilke indsatser, der er mest effektive, siger hun i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.
Forsiden lige nu:

Nedlægning af engelsksprogede uddannelser rammer STEM-optagelser
Optaget på engelsksprogede STEM-uddannelser er faldet med 46 %. Flere interessenter mener, at regeringens beslutning om at nedlægge et stort antal engelsksprogede uddannelser skal genovervejes.

Ny teknologi finder de skjulte lag i antikke tekster
Digitalisering og ny teknologi skaber nye muligheder for antikforskningen, og nu har SDU modtaget en bevilling på 20 mio. kr. fra EU til at forske i antikke teksters skjulte lag.

Verdens ældste forskningsstation genåbner: Forskere strømmer til for enestående klimaforskning
Arktisk Station er et forskningsknudepunkt, der tilbyder en unik datatidsrejse gennem 100 års klimaforandringer. Nu er stationen genåbnet med ny kapacitet til at huse forskere fra hele verden, der dykker ned i løsninger på klimadommedagsprofetier, fortæller stationens ledere.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.