Hvis du tager set-up’et for talentkonkurrencerne ’Voice’ og ’Danmark har talent’ har du udgangspunktet for VILLUM Experiment, der gerne skulle bane for vejen for nye banebrydende opdagelse.
– Hvis 9 ud af 10 hypoteser holder vand, vil vi nok føle, at enten projekterne eller vores valg ikke har været dristige nok. Vi vil faktisk gerne have en fejlmargin, som er højere end det, for ellers er vi ikke overbeviste om, at vi har været helt ude på kanten og fået de virkelig skæve ideer sat i spil, siger Lars Hansen, direktør i Villum Fonden.
Han hentyder til Villum Experiment, hvor Villum Fonden sidste år delte 71 mio. kr. ud til 39 projekter. Det er her, sammenligningen med talentkonkurrencerne ’Voice’ og ’Danmark har talent’ kommer ind.
I modsætning til andre fondsuddelinger er ansøgningerne nemlig anonymiserede og bedømmerne er udstyret med en ”guldknap”, hvor de har vetoret til at sende en ansøgning videre i processen.
I stifterens ånd
Villum Experiment-midlerne blev uddelt første gang i maj 2017 og er skabt i stifteren Villum Kann Rasmussens ånd.
– Han var en entreprenør, som fandt på mange forskellige ting – først og fremmest Velux-vinduet. Men han opfandt også alt fra jordbæroptagningsmaskiner, stole og kaffemaskiner. Han var en stor opfinder, der havde det bedst i sin hvide labcoat, hvor han løb rundt og skruede ting sammen.
– Hans mantra var, at et forsøg er mere værd end 1000 ekspertantagelser, og det er ud fra det dogme, vi uddeler midlerne inden for dette program, uddyber Lars Hansen.
Udenlandske bedømmere
I slutningen af 1960’erne beskrev den amerikanske sociolog Robert K. Merton den såkaldte Matthæus-effekt. Han mente, at repeterede handlinger inden for forskningen førte til, at de samme forskere fik opbakning og opmærksomhed, mens andre forskere blev fremhævet, uden at det handlede om en faktuel vurdering.
Jeg synes, de stærkeste argumenter for anonymiteten er, at der er fokus på ideen frem for personen
Med Villum Experiment vil Villum Fonden gå uden om det traditionelle måde at uddele midler på.
– Det klassiske peer-review system er konserverende. Du beder folk, der er eksperter på området, om at vurdere området selv. På den måde bringer du folk ind på midten i en konserverende kultur. Når du beder 6 kemikere om at kigge på et forsøg med kemi, vil det være fuldstændigt spøjst, hvis de finder noget, der er helt skævt i forhold til deres eget felt. Men det er det, vi vil opdyrke, fortsætter Lars Hansen.
Derfor bruger fonden også en helt anden fremgangsmåde, når ansøgningerne skal bedømmes. Dels er ansøgningerne anonymiserede som deltagerne i ´Voice’, dels er bedømmerne ikke fra Danmark.
– Jeg synes, de stærkeste argumenter for anonymiteten er, at der er fokus på ideen frem for personen, alle får en lige chance og det tillader originale hjerner at gå nye veje, der ikke nødvendigvis ligger i lige linje med deres CV, mener Lars Arnskov Olsen, der er ansvarlig for programmet.
Opdagelse ved et tilfælde
Selvom midlerne i Villum Experiment kun er blevet uddelt en gang, har der på grund af den specielle fremgangsmåde været stor opmærksomhed rundt om i verden.
Der findes heller ikke mange eksempler på den form for ansøgning og bedømmelse andre steder, udover fonden VolkswagenStiftung i Tyskland, der har mange sammenfald med den måde, Villum Experiment uddeler midler på.
Blandt de 39 ideer, der har fået støtte af Villum Experiment, finder man bl.a. et forsøg på at afbilde hjernens samlede neutrale netværk uden brug af kontrastvæske.
– Ansøgerne havde opdaget et nyt og interessant fænomen ved et tilfælde. De havde netop brug for en bevilling, der med stor risikovillighed kunne hjælpe dem til at undersøge deres hypotese i et meget tidligt stadium. Det er typisk for mange af projekterne, at de endnu ikke er modne til at kunne søge midler gennem traditionelle programmer, fortæller Lars Arnskov Olsen.
Ikke samme form for street cred
Men selv om Villum Experiment dyrker den skæve idé, skal der vel være en eller anden form for succesrate i det for den enkelte forsker.
– Det er klart, at hvis ideen fejler, ligger der måske ikke den samme form for street cred i det, fordi alle fra start var enige om, at det her var skævt. Men ansøgerne selv siger, at det her virkemiddel er unikt. Halvdelen af dem, der fik midler herfra, siger, at de ikke havde kunnet finde støtte til deres projekt andre steder, svarer Lars Hansen.
– Vores håb er, at, at når forskerne skriver på deres CV, at de har kørt et projekt under Villum Experiment, så bliver de anerkendt for deres originalitet. Så kan det godt være, at det har betydet færre publicerede artikler, men man har i hvert fald vist sin risikovillighed, tilføjer Lars Arnskov Olsen.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
