Indsamling, lagring og analyse af digitale data er essentielt for forskning i nutiden, da der er et stigende behov for at benytte digitale metoder til at generere viden fra data. “eScience” er udtryk for videnskabelige arbejdsmetoder, hvor computeren spiller en central rolle.
Metoderne involverer brugen af e-infrastrukturer og behandling af data gennem computerberegninger, modeller og visualisering.
Tidligere har eScince hovedsageligt været anvendt inden for det naturvidenskabelige felt, men det er ved at sprede sig til flere fagområder, da potentialet for at opnå banebrydende forskningsresultater er stort med eScience. SDU eScience Center er en kompetence- og forskningsbaseret organisation og kommer til at stå til rådighed for alle universitetets fakulteter. Centret skal ledes af Professor MSO Claudio Pica.
Centerkoordinator, Wendy Alexandra Engelberts mener, at initiativet vil imødekomme udviklingen inden for eScience:
– Forskere er i stigende grad afhængige af computere til dataopsamling, dataanalyse og datavisualisering samt simuleringer. På tværs af alle fagområder kan vi se, at mængden af forskningsdata stiger eksponentielt. Ikke kun inden for de mere traditionelle naturvidenskabelige fagområder, som fx partikelfysik og bioinformatik, men også inden for de humanistiske og samfundsvidenskabelige discipliner. Vores forskere bliver også i stigende grad udfordret med nationale og internationale krav om Data Management og Open Science. Vi kan se, at det er væsentligt at have en stærk og solid organisation, der kan imødekomme den stigende vigtighed af Computing and Storage i fremtiden, siger hun til Science Report.
Tre kerneopgaver
Ifølge Wendy Alexandra Engelberts, er centret funderet på tre ben:
- Som centrum for eScience infrastruktur og udvikling vil Centeret understøtte digitalt forbedret forskning gennem effektiv udnyttelse af data, modellering og beregning, software og fælles hardware.
- Som eScience kompetenceforum og supportcenter for hele universitetet og for forskningssamarbejdspartnere (fx Odense Universitetshospital) vil Centeret være et virtuelt forum, hvori det er muligt at forbinde discipliner og eScience metoder med henblik på at styrke forskning og samarbejde.
- Som eScience træningscenter vil Centeret bidrage til at uddanne en ny generation af forskere, som får indgående kendskab til eksisterende og fremtidig digital teknologi og i den sammenhæng at organisere seminarer, workshops og kurser på alle niveauer ud fra de behov, som forskellige brugergrupper eller fakulteter på SDU har, forklarer hun.
Og SDU er ikke de eneste, der har skærpet opmærksomheden på eScience, tilføjer Wendy Alexandra Engelberts og fortæller, at de har et tæt samarbejde med blandt andet Aalborg og Aarhus Universitet. Centrets åbenhed og fokus på at samarbejde om at dele viden på tværs, vil også komme erhvervslivet til gode:
– Centret vil også tilbyde eksterne partnere, såsom virksomheder, services på SDU eScience infrastrukturen. Med en supercomputer, som ABACUS 2.0, kan virksomhedens konkurrenceevne tage kvanteskridt på imponerende kort tid og medvirke til, at Denmark forbliver konkurrencedygtig og bidrager til grænseoverskridende forskning, slutter Wendy Alexandra Engelberts.
Foruden ledelsen, består SDU eScience Center af seks tekniske administratorer og en styregruppe med syv medlemmer. Læs mere her.
Forsiden lige nu:

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Ny formand for ph.d.-råd skal kombinere forskning og folkeskole
Professor Nikolaj Elf træder til som ny formand for Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning, som årligt uddeler 30 millioner kroner til ph.d.’er.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
