Man skal ikke lade sig snyde af, at store spillere som Novo-, Nordea-, Oticon-, og Agustinus Fonden er i top 25 over mest uddelende fonde. Sammen med de øvrige fonde på top 25-listen, står de for 70% af donationskronerne.
Det betyder imidlertid ikke, at chancerne for at modtage en bevilling fra dem er større. I 2016 stod de små og mellemstore fonde nemlig for intet mindre end 85% af alle donationer. Danmarks Fonde har talt med professor og fondsekspert ved Center for Civilsamfundsstudier på CBS, Anker Brink Lund, som ikke undrer sig over fordelingen:
– Vi har en tendens til at glemme, at det ikke kun handler om størrelsen af fondenes uddelinger målt i penge. Men for den enkelte ildsjæl, der får 10.000 kr. til et projekt, kan det betyde rigtig meget at modtage en fondsbevilling. Og her har de små og mellemstore fonde en stor rolle at spille, fordi de står for langt hovedparten af antallet af bevillinger, siger han.
Sidste år blev der i alt uddelt lige knap 74.000 bevillinger, hvoraf top 25-fondene stod bag 11.500 af dem. Der er derfor grund til at kigge andre veje, hvis man som gennemsnitsdansker er i en situation, hvor man skal søge støtte til et mindre projekt.
Anker Brink Lund gør dog opmærksom på, at områder som forskning, sundhed og kultur, som kræver stor millionbeløb fortsat skal finde sine penge hos de store fonde, som i 2016 uddelte 11,7 mia. kr.:
– Set ud fra en overordnet samfundsmæssig betragtning er det de store fonde, der vægter tungest, fordi de både har økonomi og ekspertise til at satse målrettet på udvalgte velfærdsområder, siger Anker Brink Lund.
Læs artiklen fra Danske Fonde og se bevillingstallene for de mest uddelende fonde her.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.