Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Små og mellemstore fonde står bag langt flere donationer end fondseliten

De store fonde donerer de største beløb, men de små og mellemstore fonde donerer flest

Bevillingstallene fra 2016 viser, at små og mellemstore fonde uddeler langt de fleste enkeltbevillinger.

Man skal ikke lade sig snyde af, at store spillere som Novo-, Nordea-, Oticon-, og Agustinus Fonden er i top 25 over mest uddelende fonde. Sammen med de øvrige fonde på top 25-listen, står de for 70% af donationskronerne.

Det betyder imidlertid ikke, at chancerne for at modtage en bevilling fra dem er større. I 2016 stod de små og mellemstore fonde nemlig for intet mindre end 85% af alle donationer. Danmarks Fonde har talt med professor og fondsekspert ved Center for Civilsamfundsstudier på CBS, Anker Brink Lund, som ikke undrer sig over fordelingen:

– Vi har en tendens til at glemme, at det ikke kun handler om størrelsen af fondenes uddel­inger målt i penge. Men for den enkelte ildsjæl, der får 10.000 kr. til et projekt, kan det betyde rigtig meget at modtage en fondsbevilling. Og her har de små og mellemstore fonde en stor rolle at spille, fordi de står for langt hovedparten af antallet af bevillinger, siger han.

Sidste år blev der i alt uddelt lige knap 74.000 bevillinger, hvoraf  top 25-fondene stod bag 11.500 af dem. Der er derfor grund til at kigge andre veje, hvis man som gennemsnitsdansker er i en situation, hvor man skal søge støtte til et mindre projekt.

Anker Brink Lund gør dog opmærksom på, at områder som forskning, sundhed og kultur, som kræver stor millionbeløb fortsat skal finde sine penge hos de store fonde, som i 2016 uddelte 11,7 mia. kr.:

– Set ud fra en overordnet samfundsmæssig betragtning er det de store fonde, der vægter tungest, fordi de både har økonomi og ekspertise til at satse målrettet på udvalgte velfærdsområder, siger Anker Brink Lund.

Læs artiklen fra Danske Fonde og se bevillingstallene for de mest uddelende fonde her.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.