Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Farvel til Søren Pind

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind forlader både regeringen og dansk politik

Søren Pind (V) er stoppet som uddannelses- og forskningsminister.

Nyheden om hans udtrædelse af regeringen og dansk politik kunne Berlingske fortælle sidst på eftermiddagen tirsdag, da avisen bragte et længere interview med den nu tidligere minister.

 Jeg føler mig tømt. Jeg har kæmpet med hver en fiber i min krop for dét, jeg troede på i alle år. Jeg har brugt enorme kræfter på det, og jeg mangler den sidste sultne energi

Sådan lyder Søren Pinds begrundelse over for Berlingske.

Som en af sine sidste gerninger som uddannelses- og forskningsminister har Pind tilsyneladende lagt op til at bryde med partilinjen på uddannelsesområdet. Da han onsdag holdte afskedstale i ministeriet lød det fra Pind, at han dagen forinden havde sendt et brev til Finansministeriet “med et ønske om, at to procentbesparelserne på uddannelsesområdet ophører i 2022”.

Ministerens udtrædelse af regeringen kommer i kølvandet på verserende rygter om, at han for nylig har været i spil til en anden stilling uden for dansk politik. Og Pind bekræfter også, at han var med i opløbet om at blive ny direktør for Det Kongelige Teater. En stilling, han havde fået statsministerens godkendelse til at søge, men i den absolutte slutspurt tabte til Kasper Holten.

-Vi var to tilbage. Men det er jo ingen skam at tabe til Kasper Holten, siger Søren Pind.

Han løfter også sløret for én særlig begivenhed, der havde væsentlig indflydelse på hans beslutning: Formandsopgøret i Venstre.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stod til at tabe formandsposten tilbage i 2014, fik Venstre i stedet et formandsskifte, idet Lars Løkke og næstformand Kristen Jensen indgik et partnerskab, hvor Løkke forblev formand for partiet.

Søren Pind beskriver, at formandsopgøret “ramte mig”, fordi strukturerne i partiet nu syntes fastlåst.

– Det var derfor Kristian blev udenrigsminister, og derfor han blev finansminister, og hvor man kan sige, at der er ro og orden. Det peger fremad. Hvor man så sådan lige selv passer ind, det må man spørge sig selv om. Udsigten til at få et sjette, et syvende, et ottende ministerium, synes jeg, egentlig ikke lige var dét, jeg har lyst til at bruge min tilværelse på, fortæller Søren Pind.

Søren Pinds pludselig stop kom dog ikke som nogen overraskelse for landets statsminister, der allerede for et par måneder siden fik meddelelsen overbragt personligt og sidenhen bekræftet via mail.

Ærgrelse over hans afgang

Fra de fleste sider har der på bagkant af nyheden lydt ærgrelse over, at Søren Pind stopper, og kun få udtrykker glæde.

På Twitter skriver fx. tidl. politisk modstander Özlem Cekic:

-Når idealister forlader #dkpol, så svækkes folkestyret. Desværre. @sorenpind har altid været en kæmpe inspiration for mig, da jeg var ny i politik. Få har mod som ham til at svømme mod strømmen.

Fra politisk kommentator David Trads lyder det:

-Søren Pind er som dag og nat, som Dr Jekyll og Mr Hyde. Sommetider fremragende, visionær og global. Andre gange patetisk, smålig og provinsiel. En politiker, jeg både har nogle af de mest givende samtaler med, og nogle af de mest bitre sammenstød med. Savnet blir han.

Mens for eksempel formand for magisterforeningen Camilla Gregersen skriver:

-Tak for samarbejdet, @sorenpind. Du har været en god minister for #forskpol og #uddpol. God vind!

…og formanden for den frie forskningsfond Peter Munk Christiansen ønsker ham god vind og takker for indsatsen for  den frie forskning.

…hvad så nu?

Den afgående minister har meldt ud, at han står uden konkrete planer for den nærmeste fremtid, og indtil videre holder sine ideer for sig selv. Han har dog løftet lidt af sløret for de overvejelser, han gør sig;

– Jeg har nogle bøger i mig, Lykke Friis og jeg har talt om at etablere en virksomhed sammen, der er jo masser af jobs derude – jeg ved det ikke, men lige nu der skal jeg bruge noget tid på at tænke mig om, og sunde mig lidt, siger han til DR.

Forsiden lige nu:

Dansk forskning er dybt afhængige af EU – men vi skal af med omstridt princip

REPORTAGE. På Christiansborg var dansk forskning, erhvervsliv og politikere samlet til en diskussion af, hvordan vi bidrager til stærk prioritering af forskning i EU, så unionen både kan konkurrere med Kina og USA og komme dansk forskning til gode. Når det kommer til sidstnævnte kalder tiden på et opgør med et “fornuftsstridigt” regnestykke, lød det.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Science Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading