Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Storbritannien står til at tabe enorme forskningsbeløb på Brexit

…hvis de overhovedet får lov til at være med i efterfølgeren til Horizon 2020

Foto: iStock.

I Storbritannien trækker Brexit dybe bekymringsrynker over mange forskerpander. Ikke bare ser det ud til at blive sværere at fastholde forskningssamarbejder med resten af Europa, hvorfor ledende personer fra det britiske forskningsmiljø nyligt var på charmetur til flere lande i Europa, herunder Danmark. Ligeså alvorligt er det, at Storbritannien ser ud til at miste rigtig mange forskningskroner.

Hul i økonomien

I 2015 betalte Storbritanien således godt 5,4 mia. euro til EU, men trak hele 8,8 mia. euro den anden vej. Altså en ”nettofortjeneste” på hele 3,4 mia. euro (godt 25 mia. kr). De ser ud til at forsvinde, når UK står uden for EU.

Fra politisk hold er der ikke meget hjælp at hente, om end Teresa May gør, hvad hun kan. Hun har nyligt udtalt at “UK vil gerne have muligheden for fuldt ud at være med i de europæiske forsknings- og innovationsnetværk herunder eftefølgeren til Horizon 2020”, og tilkendegivet at landet naturligvis er indstillet på at betale, hvad det koster.

Den indstilling deler hun imidlertid ikke med landets forskningsminister Sam Gyimah, der bakker en kommentar om ”UK ikke for nogen pris vil være med i Horizon 2020”, fra et andet medlem af regeringen op.

Fra EU side er der heller ikke meget hjælp at hente for Teresa May og den britiske forskningsverden. Det europæiske parlament udtalte i marts, at Storbritanniens deltagelse i Horizon Europe kun kan blive en realitet, ifald det sker uden en netto overførsel af penge ud af EU.

Dermed ligger der mange sten på vejen, inden en eventuel deltagelse i EU’s forskningsaktiviteter kan blive en realitet for Storbritannien efter Brexit.

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.