I Storbritannien trækker Brexit dybe bekymringsrynker over mange forskerpander. Ikke bare ser det ud til at blive sværere at fastholde forskningssamarbejder med resten af Europa, hvorfor ledende personer fra det britiske forskningsmiljø nyligt var på charmetur til flere lande i Europa, herunder Danmark. Ligeså alvorligt er det, at Storbritannien ser ud til at miste rigtig mange forskningskroner.
Hul i økonomien
I 2015 betalte Storbritanien således godt 5,4 mia. euro til EU, men trak hele 8,8 mia. euro den anden vej. Altså en ”nettofortjeneste” på hele 3,4 mia. euro (godt 25 mia. kr). De ser ud til at forsvinde, når UK står uden for EU.
Fra politisk hold er der ikke meget hjælp at hente, om end Teresa May gør, hvad hun kan. Hun har nyligt udtalt at “UK vil gerne have muligheden for fuldt ud at være med i de europæiske forsknings- og innovationsnetværk herunder eftefølgeren til Horizon 2020”, og tilkendegivet at landet naturligvis er indstillet på at betale, hvad det koster.
Den indstilling deler hun imidlertid ikke med landets forskningsminister Sam Gyimah, der bakker en kommentar om ”UK ikke for nogen pris vil være med i Horizon 2020”, fra et andet medlem af regeringen op.
Fra EU side er der heller ikke meget hjælp at hente for Teresa May og den britiske forskningsverden. Det europæiske parlament udtalte i marts, at Storbritanniens deltagelse i Horizon Europe kun kan blive en realitet, ifald det sker uden en netto overførsel af penge ud af EU.
Dermed ligger der mange sten på vejen, inden en eventuel deltagelse i EU’s forskningsaktiviteter kan blive en realitet for Storbritannien efter Brexit.
Forsiden lige nu:

Praksisnær forskning risikerer at drukne i smalle og korte tidshorisonter
Der er ti års jubilæum for erhvervsakademier og professionshøjskolers arbejde med anvendelsesorienterede forskning og udvikling (FoU). DFiR giver fem anbefalinger til at sikre fremtidens forskning og velfærd.

Disse 7 forskningsarrangementer skal du opleve på Folkemødet
Folkemødet på Bornholm byder igen i år på over 100 videnskabelige og forskningsrelaterede arrangementer – se de 7 mest interessante her.

Forskningsgruppen Social Complexity Lab vinder Årets Forskningsmiljøpris 2023
Social Complexity Lab ved DTU Compute vinder Det Unge Akademis pris for Årets Forskningsmiljø 2023.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.