Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre medier

40 mio fra Velux Fonden til humanvidenskabelige projekter

Kærlighedens topografi, vredens normer, buddhisme og forbrug. Syv humanvidenskabelige forskningsprojekter sætter med bevillinger fra VELUX FONDENs kernegruppeprogram nye perspektiver på blandt andet vores følelser, politik og religion.

Med kernegruppeprogrammet har VELUX FONDEN siden 2008 fokuseret på at støtte humanvidenskabelig grundforskning på højeste niveau i tæt samarbejde med universiteternes humanistiske institutter. I år får de syv projekter bevillinger på i alt 40 mio. kr.

– Støtten til den frie grundforskning er under pres på det humanvidenskabelige område. De syv projekter viser den imponerende originalitet i metoder og nye perspektiver på velkendte fænomener, som humanvidenskabelige forskere kan bidrage med, når de får mulighed for at forfølge egne ideer på tværs af fagområder. De skaber almennyttig værdi for vores demokrati og kultur; og de styrker den forskningsbaserede undervisning af kommende kandidater, som i sidste ende er forskningens største samfundsmæssige værdi, understreger Henrik Tronier, der er programchef  for VELUX FONDENs humanvidenskabelige område.

Vredens spilleregler og faglig synergi
Der er stor spændvidde i de syv projekter, der beskæftiger sig med alt fra neurale netværk til organisationsteori. Et af projekterne undersøger fx vredens muligheder og regler:

– Vi er optagede af, om vrede kan være en positiv kraft, der kan mobilisere kritik, og hvordan vrede legitimeres, afhængigt af hvilke sociale positioner vreden kommer fra. Vi vil belyse, hvilke følelsesmæssige krav der ligger i vores samfund, og hvordan de påvirker forskellige gruppers muligheder for igennem vrede at rejse kritik, siger lektor Merete Monrad fra Aalborg Universitet, der er tovholder på projektet ’Normer der styrer udtryk af vrede’.

Bevillingen giver Merete Monrad mulighed for at styrke både forskningsmiljø og samarbejde på tværs af discipliner:

– Med bevillingen kan vi styrke forskningsmiljøet inden for emotionssociogien. Og så gør den det muligt for os at bringe forskningstraditioner sammen, der ellers har været adskilt. På den måde kan vi skabe synergi på tværs af faglige traditioner som fx kriminologi, socialt arbejde og sociologi.

Forsiden lige nu:

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.


Seneste artikler:

McKinsey: Syv gode råd til klimaneutralitet og grønne gevinster

SOMMERLÆSNING: Mckinsey har undersøgt verdens førende virksomheders arbejde med bæredygtig og rentabel forretning. De erfaringer udstiller syv nøglefaktorer, som virksomheder bør fokusere på for at skalere og høste grønne gevinster.


Kvikguide: Sådan sikrer du dig mod at greenwashe

SOMMERLÆSNING: Sustain Report har allieret sig med tænketanken Frej og giver her virksomheder en quickquide til let og elegant at undgå greenwashing og dermed undgå at bryde markedsføringsloven.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.