Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre medier

45 mio. kr. til forskning i stigmatiserende kvindesygdom

Forskere anslår, at cirka 10% af alle kvinder i den fødedygtige alder lider af endometriose. En sygdom, der giver stærke smerter i underlivet, nedsat fertilitet og for manges vedkommende kræver behandling eller operation. Det tager i gennemsnit syv år at stille den korrekte diagnose, og den stilles kun hos cirka 20% af dem, der har sygdommen.

Lektorerne Mette Nyegaard, Institut for Biomedicin, og Dorte Rytter, Institut for Folkesundhed, er sammen med psykolog og postdoc Karina Ejgaard Hansen de tre videnskabelige fyrtårne fra Aarhus Universitet, som i det internationale forsknings- og innovationssamarbejde – FEMaLe – har endometriose som omdrejningspunkt.

Væk med tabuer og skam
Forskerne vil undersøge, hvordan man forbedrer forebyggelsen af endometriose, sikrer en tidligere diagnose og understøtter egenomsorgen. Det gør de dels ved at identificere biologiske undertyper af sygdommen. Dels ved at introducere digitale værktøjer til opsporing af sygdommen, og dels ved at understøtte dialogen om behandlingstilbud mellem patient, læge og behandler. En dialog, der i skrivende stund er præget af tabu og skam.

EU’s Horizon 2020-pulje har bevilget 45 mio. kr. til projektet, der i alt tæller 16 partnere fra hele Europa. Herunder virksomheder, patientforeninger og førende forskningsinstitutioner.

Forskerne fra Aarhus Universitet får 16 mio. kr. til projektet, der fik toppoint af EU-evaluatorerne.

Læs hele pressemeddelelsen her.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Forbrugerne skal elske en mindre og bedre garderobe

PODCAST. Lars Riis forlod den traditionelle modebranche og har startet tøjfirmaet ELSK. I podcasten Bæredygtig Business taler Steffen Max Høgh med ham om fast fashion, og hvordan man får kunderne til at betale en højere pris for kvalitetstøj.


Frit spil for greenwashing i primetime på Danmarks Radio

SOMMERLÆSNING: DR-programmet Løvens Hule er effektiv reklameplatform. Men DR kontrollerer ikke, at iværksætternes påstande om miljø- og klimavenlige produkter holder vand. DR svigter seerne siger CSR-ekspert.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.