Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre medier

DTU øger Rigshospitalets testkapacitet

Sundhedsmyndighederne har besluttet at ændre strategi, så flere i den kommende tid skal testes for coronavirus. Og hospitalerne er i gang med at finde samarbejdspartnere, som kan øge kapaciteten. Rigshospitalet har i den forbindelse peget på Novo Nordisk og DTU, og der arbejdes nu intenst på inden for få uger at få etableret systemer og procedurer, som sikrer, at prøver kan håndteres forsvarligt, og testresultater formidles hurtigt og korrekt.

En test består af to trin: Først renses prøven, så det genetiske materiale (DNA/RNA) er klar til næste trin, den såkaldte PCR (Polymerase Chain Reaction), hvor DNA opformeres til mængder, der gør det muligt at skelne mellem forskellige sygdomsfremkaldende organismer.

Det er en arbejdsgang, som er grundigt indarbejdet i flere af DTU’s laboratorier, blandt andet hos Center for Diagnostik. DTU havde tidligt under corona-krisen skabt sig et overblik over relevant udstyr på DTU’s institutter, og centerdirektør Kristian Møller er nu i fuld gang med at planlægge organiseringen af arbejdet, så prøverne kan håndteres så sikkert som muligt.

På DTU Biosustain har man på grund af en generøs bevilling fra Novo Nordisk Fonden de senere år kunnet investere betydeligt i automatisering og robotteknologi, hvilket betyder, at man her kan udføre test langt hurtigere end normalt. I valget af DTU er der også lagt vægt på, at der på universitetet bruges andre oprensningsmetoder og reagenser end på hospitalerne, så der ikke konkurrences om de samme materialer hos leverandørerne.

I øjeblikket tester Novo Nordisk procedurerne for flow af prøver og testresultater mellem Rigshospitalet og de nye testinstitutioner. Blandt andet undersøger man, om prøverne kan neutraliseres, før de sendes af sted fra hospitalet, så de ikke indeholder smitte, når de ankommer.

”Hvis det er muligt at styre det flow tilfredsstillende, vil det være en fordel, idet testene så ikke behøver foretages i klasse 2-laboratorier. Dem har vi på bl.a. DTU Fødevareinstituttet og Center for Diagnostik, men hvis vi ikke skal forholde os til smittefaren, vil vi kunne inddrage flere laboratorier og medarbejdere og på den måde udføre flere test,” siger Kristian Møller.

Han regner med, at DTU i løbet af de næste par uger kan gennemføre de første prøvetest i samarbejde med Rigshospitalet. Det foreløbige mål er, at DTU kan teste 1000 prøver om dagen.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.


Seneste artikler:

McKinsey: Syv gode råd til klimaneutralitet og grønne gevinster

SOMMERLÆSNING: Mckinsey har undersøgt verdens førende virksomheders arbejde med bæredygtig og rentabel forretning. De erfaringer udstiller syv nøglefaktorer, som virksomheder bør fokusere på for at skalere og høste grønne gevinster.


Kvikguide: Sådan sikrer du dig mod at greenwashe

SOMMERLÆSNING: Sustain Report har allieret sig med tænketanken Frej og giver her virksomheder en quickquide til let og elegant at undgå greenwashing og dermed undgå at bryde markedsføringsloven.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.