Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre medier

Jens C. Brüning modtager forskningspris fra Novo Nordisk Fonden

Sult kan være et af de sværeste behov at tæmme. Udskillelsen af ​​hormoner og udsendelsen af ​​nervesignaler kan være så massiv, at man i sidste ende må overgive sig til sulten.

Jens C. Brüning, professor og direktør for Max Planck Institute for Metabolism Research i Köln i Tyskland og direktør for Polyclinic for Endocrinology, Diabetes and Preventive Medicine på universitetshospitalet i Köln modtager EASD–Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence i 2020 for sit fremragende bidrag til forståelsen af ​​samspillet mellem kroppens kræfter – især interaktionen mellem kroppens organer og hjernen, som er blevet hovedfokus i de senere års kamp for at forstå de eskalerende type 2-diabetes- og fedmeepidemier .

”Som en dirigent, der modtager input både fra orkestret og publikum, forsøger hjernen at tilpasse sig begivenheder i forskellige organer og til miljøet. Den rigtige tuning af orkestret kræver, at man kender al information for at opnå den fulde harmoni. Vi fandt en lille gruppe neuroner i hjernens hypothalamus, der ser ud til at gøre netop dét. Da vi dræbte disse 3.000 celler hos voksne mus, stoppede musene med at spise, og til sidst døde de,” forklarer Jens C. Brüning.

Når insulinreceptorerne blev fjernet fra disse AgRP-neuroner, mistede insulinen desuden ca. halvdelen af ​​dets evne til at undertrykke glukoseproduktion i leveren. Dette gav forskerne ideen om, at de selvsamme neuroner modtager al information om energikroppens status og reagerer ved at regulere både sult og glukosemetabolisme.

”Det er lykkedes os at identificere nogle meget vigtige molekylære og fysiologiske mekanismer, der fejler, når folk udvikler fedme og type 2-diabetes. Ved at forstå det molekylære grundlag, for hvilket genetiske ændringer er vigtige, og hvordan metaboliske lidelser påvirker regulering, er det blevet muligt for os at finde nye mål for udvikling af behandling af disse metaboliske lidelser.”

Gennembrud har ændret forskningsfeltet
For sine ekstraordinære bidrag modtager Jens C. Brüning EASD–Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence i 2020. Prisen, der beløber sig til 6 mio. kr, gives for at anerkende fremragende forsknings- eller teknologibidrag, der øger kendskabet til diabetes, dets sygdomsmekanismer eller komplikationer.

Prisen uddeles i samarbejde mellem European Association for the Study of Diabetes (EASD) og Novo Nordisk Fonden.

”Jeg føler mig meget beæret over at modtage denne pris – den hædrer i høj grad også den store gruppe mennesker, som jeg har haft det privilegium at arbejde sammen med i løbet af de seneste 20 år, og som alle har bidraget essentielt til det, vi har opdaget. De økonomiske midler, der følger prisen, giver os nu frihed til at udforske mere risikable projekter, som vi ikke har finansiering til, og prøve at gå nye veje og forhåbentlig komme med nye interessante opdagelser i fremtiden,” siger Jens C. Brüning.

Nye veje til forståelse af fedme
Stefano Del Prato, professor og præsident for EASD, siger: “I løbet af de sidste to årtier har Jens C. Brüning været førende inden for anvendelse af moderne musegenetik til at afsløre nogle af de mest interessante og komplekse aspekter af stofskiftet. Hans tidlige undersøgelser afslørede, at insulins virkning er meget stærk i ikke-klassisk målvæv, såsom hjernen, til at kontrollere sukkerstofskiftet. Dette var et afgørende gennembrud i tænkemåden og har totalt ændret feltet. ”

Birgitte Nauntofte, administrerende direktør for Novo Nordisk Fonden, siger: ”Jens C. Brüning og hans teams arbejde udgør virkelig banebrydende videnskab, der beskriver, hvordan stofskiftet styres og dets konsekvenser for udvikling af fedme. Hans innovative evner og vilje til altid at diskutere nye ideer og uventede fund med kolleger har åbnet nye veje til forståelsen af fedme, og hans dedikerede indsat med at vejlede unge forskere har resulteret i en lang liste med succesrige ph.d.- og kandidatstuderende.”

Opdagelserne fra Jens C. Brüning og hans gruppe har banet vejen for store videnskabelige gennembrud, og der synes at være mere på vej. Den mest lovende kliniske anvendelse kom fra et projekt med fokus på insulinresistens i de klassiske insulinmålvæv lever, muskel og fedt. Jens C. Brünings gruppe havde arbejdet med fedme-associerede misregulering af insulin og fundet ud af, hvordan specifikke fedtstoffer i metaboliske målvæv bidrager til insulinresistens.

”Vi blev interesseret i ceramid-fedtstoffer, som tydeligt er en væsentlig årsag til udvikling af fedmeassocieret insulinresistens. Dette er meget heterogene gruppe af fedtstoffer, men vi analyserede systematisk virkningerne og reguleringen og fandt en meget stærk rolle for ceramid synthase 6, som genererer C16-ceramider i udviklingen af ​​fedme og insulinresistens,” fortæller Jens C. Brüning.

Forskerne er overbeviste om, at hæmning af dette specifikke enzym kan være en ny vej til behandling af mennesker med fedme og fedmeassocieret insulinresistens. Jens Brüning mener under alle omstændigheder, at der er brug for et lægemiddel, fordi evolutionen ikke kommer til at rette op på tingene selv.

”Evolutionært er vores kroppe blevet optimeret i årtusinder til at overleve med knappe og begrænsede brændstofkilder. Så hvorfor kæmper kroppen ikke tilbage? Fra et strengt evolutionært perspektiv opstår sygdomme, der begynder sent i livet, jo efter reproduktion har fundet sted, så jeg er meget skeptisk over for et stærkt evolutionært pres. Vi er derfor nødt til at finde alternative metoder til at bekæmpe disse sygdomme ved at udvikle nye interventioner, nye lægemidler, til at modvirke dét, vi udsætter vores kroppe for i dag,” slutter Jens C. Brüning.

Prisen blev tildelt officielt online ved en ceremoni på det 56. EASD-årsmøde den 23. september.

Om Jens C. Brüning

Født: 1966
Karriere:
2011– : Direktør for Max Planck Institute for Metabolism Research i Köln
2011– : Direktør, Polyclinic for Endocrinology, Diabetes and Preventive Medicine på Universitetshospitalet i Köln 2003–2011: Professor, Institut for Genetik, Köln Universitet
1997-2001: Resident in Internal Medicine, University Hospital Cologne
1994–1997: Post.doc., Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School
1993: Dr.med., Köln Universitet

Udvalgte priser

2018: Paul Langerhans Medal, German Diabetes Association
2013: Outstanding Scientific Achievement Award, American Diabetes Association
2008: Minkowski-prisen, EASD
2007: Gottfried Wilhelm Leibniz-pris, German Research Foundation Jens C. Brünings

175 publikationer er blevet citeret næsten 20.000 gange.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…


Seneste artikler:

McKinsey: Syv gode råd til klimaneutralitet og grønne gevinster

SOMMERLÆSNING: Mckinsey har undersøgt verdens førende virksomheders arbejde med bæredygtig og rentabel forretning. De erfaringer udstiller syv nøglefaktorer, som virksomheder bør fokusere på for at skalere og høste grønne gevinster.


Kvikguide: Sådan sikrer du dig mod at greenwashe

SOMMERLÆSNING: Sustain Report har allieret sig med tænketanken Frej og giver her virksomheder en quickquide til let og elegant at undgå greenwashing og dermed undgå at bryde markedsføringsloven.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.