Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Ny viden sikrer ung professor Lundbeckfondens Yngre Forskerpris

39-årige celleforsker og professor MSO på Københavns Universitet, Simon Bekker-Jensen, modtager Lundbeckfondens Yngre Forskerpris 2019, for forskning og nye viden om hvordan vi ældes.

Han blev professor i en alder af bare 36 år, har publiceret sine resultater i verdens førende videnskabelige tidsskrifter og har dedikeret sin karriere til at finde ud af, hvordan celler responderer på stress-situationer og i visse situationer reparerer sig selv. På sigt vil hans forskning måske kunne forklare, hvorfor nogen mennesker ældes hurtigere end andre.

Simon, der siden 2012 har været Lundbeckfonden fellow, har bidraget til adskillige videnskabelige gennembrud – han har fx identificeret en rækker nye proteiner, som er involveret i cellers respons på DNA-skader. Celler nedbrydes af daglig stress, og det er derfor, vi ældes. Men nogen mennesker ældes hurtigere end andre, og hvis vi kan lære at forstå hvorfor, kan vi måske finde en vej til at ældes langsommere og være raske længere ind i alderdommen.

“Hvis vi zoomer helt ind, så er jeg optaget af celler og de grundlæggende mekanismer, der træder i kraft, når cellerne bliver udsat for stress-påvirkninger. Det er et gennemgående tema i de fleste sygdomme og aldringsprocessen. Zoomer vi lidt længere ud, synes jeg, det er spændende at arbejde med et emne som aldring, fordi det har fascineret menneskeheden til alle tider og rejser spørgsmålet: Kan vi udsætte aldringen og leve længere?” siger Simon Bekker-Jensen.

Simon begyndte sin karriere med at interessere sig for, hvordan celler håndterer DNA-skader. Studierne førte til identifikationen af en række nye molekylære mekanismer. Da han skulle starte sin egen selvstændige forskningsgruppe, skiftede han fokus til cellulær stress og aldring.

”Simon tilhører en international elite, når det gælder forskning i forståelsen af de cellulære forsvarsmekanismer mod stress og aldring. Hans forskning har givet os et unikt indblik i nogle af de grundlæggende mekanismer i cellerne, når de oplever stress og ældes, og på sigt kan det måske give os mulighed for at begrænse aldringsprocesserne,” siger Jan Egebjerg, der er forskningsdirektør i Lundbeckfonden.

Ud over at være en internationalt anerkendt forsker er Simon en erfaren underviser, en fremragende forskningsformidler og har vundet adskillige priser.

Med Lundbeckfondens Yngre Forskerpris følger en mio. kr. – de 300.000 kr. er en personlig hæderspris, og de 700.000 kr. er til prismodtagerens forskning.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Forbrugerne skal elske en mindre og bedre garderobe

PODCAST. Lars Riis forlod den traditionelle modebranche og har startet tøjfirmaet ELSK. I podcasten Bæredygtig Business taler Steffen Max Høgh med ham om fast fashion, og hvordan man får kunderne til at betale en højere pris for kvalitetstøj.


Frit spil for greenwashing i primetime på Danmarks Radio

SOMMERLÆSNING: DR-programmet Løvens Hule er effektiv reklameplatform. Men DR kontrollerer ikke, at iværksætternes påstande om miljø- og klimavenlige produkter holder vand. DR svigter seerne siger CSR-ekspert.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.