Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Cæsars Forum bliver vakt til live i ny podcastserie

I en ny podcastserie fortæller to forskere om den omfattende arkæologiske udgravning.

Foto: iStock.

I en ny podcastserie fortæller de to udgravningsledere de ledende arkæologer dr. Jan Kindberg Jacobsen og professor Rubina Raja om det dansk-italienske samarbejde om udgravningen af Roms ældste kejserforum i det centrale Rom, der blev sat i gang i 2017. 

Podcastserien, der er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitets Forskningsfond, dykker også ned i fortællingerne om Julius Cæsar og opfattelsen af ham gennem tiden, og den giver indblik i, hvordan hverdagen så ud for almindelige mennesker i antikkens Rom.

Potteskår sladrer om de gamle romeres hverdag
’Cæsars Forum’ består af tre afsnit, som udkommer løbende i juni måned. Det første afsnit ’Rejsen til Rom’ er allerede tilgængeligt nu. Heri kan man blive klogere på selve udgravningen, som Jan Kindberg Jacobsen og Rubina Raja sammen med et internationalt forskerteam har været i gang med, siden det første spadestik i 2018. 

De to næste afsnit udkommer henholdsvis d. 11. juni og d. 18. juni. Andet afsnit hedder ’Mød Julius Cæsar’ og handler om receptionen af Gaius Julius Cæsar op gennem tiden. Heri forsøger postdoc ved Det Danske Institut i Rom Trine Arlund Hass at forklare, hvem manden bag Cæsars Forum var.

Tredje og sidste afsnit ’Fra potteskår til historie’ handler om nogle af de arkæologiske fund, der er blevet gjort under tidligere udgravninger på Cæsars Forum. Heri vil postdoc Sine Grove Saxkjær og Rubina Raja tale om de almindelige romerske borgeres dagligdag og hvorledes denne er afspejlet i blandt andet keramikfund.

Udenlandsk forskningssamarbejde
Den stort anlagte arkæologiske udgravning af det tidligere kejserforum, der er et af Italiens vigtigste arkæologiske monumenter, har som formål at undersøge udviklingen i det centrale Rom i nutiden og helt tilbage til Roms spæde grundlæggelse. 

Udgravningen blev sat  i gang i 2017 og er støttet af Carlsbergfondet med 11 millioner kroner samt af Aarhus Universitets Forskningsfond med 10 millioner kroner.

Carlsbergfondets bestyrelsesformand, Flemming Besenbacher har tidligere udtalt, at;

– Det er med stor glæde, at Carlsbergfondet går ind i udgravningen af et af de væsentligste antikke arkæologiske sites i Rom. Udgravningen vil over de kommende år bidrage med vigtig ny indsigt inden for den klassiske arkæologi og er helt enestående ved, at den gennemføres under dansk ledelse i samarbejde med de italienske myndigheder. Projektet trækker tråde helt tilbage til fondets stifter og hans søn, I.C. og Carl Jacobsen, som begge havde stor interesse i – og finansierede – arkæologi og romersk arkæologi i særdeleshed, siger formand for Carlsbergfondet Flemming Besenbacher.

Det er meget usædvanligt sjældent, at udenlandske forskningsinstitutioner inviteres til forskningssamarbejde på et arkæologisk område af så central national italiensk betydning, ifølge Carlsbergfondet. Når det alligevel er blevet muligt, er det udtryk for “en stor officiel italiensk erkendelse af både dansk arkæologis høje internationale niveau samt Det Danske Institut i Roms videnskabelige position og faglige troværdighed”, skriver fondet i en pressemeddelelse. 

Forsiden lige nu:

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC

Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.