Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Chr. Hansen brugte sine produkter til at vælge Verdensmål

– Vi rammer en milliard mennesker med vores produkter hver dag, så vi har en stor mulighed for at gøre en forskel, siger bæredygtighedsdirektør.

Dagens låge i kalenderen gemmer på Chr. Hansen, der har arbejdet med Verdensmål siden 2016. Foto: Irina Krolevetc/iStock

Der er 17 arbejdsdage i december, til juleferien begynder. Og 17 Verdensmål. Det kalder vist på en julekalender!

Hos Sustain Report og Science Report har vi i december således valgt at sætte fokus på FN’s Verdensmål – ikke mindst for at komme nærmere, hvordan I, vores læsere, kan bruge dem i praksis på jeres arbejdspladser. Vi taler derfor med en række interessante danske virksomheder og forskningsinstitutioner om deres arbejde med Verdensmålene.

Så velkommen til vores Verdensmålsjulekalender, hvor der bag dagens låge gemmer sig:

Chr. Hansen

Verdensmålene har givet de private virksomheder en vigtig rolle at spille, når det kommer til den bæredygtige omstilling.

Det mener Chr. Hansens head of sustainability og ESG, Camilla Lercke.

– Qua verdensmålene er det blevet meget synligt, at den private sektor kan virkelig spille en rolle. De har været med til at skabe et godt afsæt til at fortælle, at der findes teknologier, der er med til at geare et fødevaresystem uden at trække proportionelt på verdens ressourcer, siger hun.

Produkterne valgte målene

FN’s 17 Verdensmål blev vedtaget af verdens regeringsledere på FN Topmødet i New York 25. september 2015.

Hos Chr. Hansen valgte de allerede året efter at begynde implementeringen af dem.

– Vi kunne godt fornemme, at det her var noget, der var begyndt at blive hypet, siger Camilla Lercke.

Biotekselskabet valgte derfor at sætte et hold eksperter til at kategorisere alle virksomhedens produkter efter, hvordan de passede til de forskellige Verdensmål.

– Derfor endte vores produkter faktisk med at vælge Verdensmålene for os, fortæller Camilla Lercke.

På baggrund af den mapping endte selskabet med at udvælge Verdensmål 2, 3 og 12.

To millioner tons yoghurt

For hvert af selskabets tre udvalgte mål blev derefter sat konkrete delmål.

Eksempelvis er et delmål under Verdensmål 2, ‘Stop sult’, at der skal reduceres to millioner tons yoghurt af madspild om året. Et mål, der blandt andet skal nås ved, at Chr. Hansens yoghurtkulturer skal forlænge fødevarernes levetid.

Camilla Lercke, leder for bæredygtighed og ESG i Chr. Hansen. Foto: Chr. Hansen

– Vi rammer en milliard mennesker med vores produkter hver dag, så vi har en stor mulighed for at gøre en forskel. Så det med at have et rammeværktøj som Verdensmålene har fungeret enormt godt, fortælle Camilla Lercke.

– Det har også gjort arbejdet nemt for vores medarbejdere at gå til, tilføjer hun.

For Verdensmål nummer 12, ‘Ansvarligt forbrug og produktion’, har Chr. Hansen et delmål om, at virksomheden i 2025 vil dække omkring 25 millioner hektar land med sin naturlige plantebeskyttelse – en teknologi, der sænker behovet for brug af eksempelvis pesticider.

Science Based Targets

I forlængelse af Chr. Hansens arbejde med bæredygtighed valgte biotekselskabet i november at tilslutte sig Science Based Targets-initiativet. I samme ombæring lancerede virksomheden sit eget bæredygtighedsprogram kaldet ‘Think Climate. Naturally’.

Chr. Hansen har med den nye aftale forpligtet sig til at reducere CO2-udledningen ved scope 1 og 2 med 42 procent frem mod 2030. I finansåret 2020/2021 udgør scope 1 og 2 tilsammen 13 procent af Chr. Hansens samlede udledning.

Læs også: Science Based Targets initiatives lancerer nyt initiativ

Scope 3 udgør 87 procent af den samlede CO2-udledning i samme år. Med SBTi-tilslutningen forpligter Chr. Hansen sig til at nedbringe scope 3 med 20 procent frem mod 2030.

– Tiden er inde, lød det fra Camilla Lercke i den forbindelse.

Kom i gang

Hos Chr. Hansen har det ifølge bæredygtighedschefen betydet, at selskabet har fået en masse positiv opmærksomhed på grund af sit arbejde, og samtidig har det resulteret i konkrete værktøjer, der kan bruges internt.

– Det har været en virkelig god beslutning for os. Det var på en eller anden måde for første gang dér, hvor man virkelig fik tydeliggjort i Chr. Hansen, at der var et link mellem den kommercielle del af forretningen og strategisk bæredygtighed, siger Camilla Lercke.

Læs også: Flere hundrede nye forskere på vej til Chr. Hansen

Hun tilføjer, at det store arbejde med at mappe produkterne har gjort det nemmere at navigere i produkterne og deres impact, selvom hun erkender, at arbejdet op til var omfangskrævende.

Dog vil hun anbefale andre virksomheder at få rykket på agendaen i det omfang, man kan:

– Man skal ikke være bange for at komme i gang. Og det er godt at sætte konkrete, ambitiøse, men også realistiske mål på, for der skal ligge ordentlige initiativer bagved. Og desuden dokumentation og data, hvis man kan sætte det på.

Hvad håber I, at det vil det betyde for fremtiden, Chr. Hansens eller sågar planetens, at I arbejder med Verdensmålene?

– Jeg tror, at det vigtigste er, hvis vi kan være med til at inspirere andre virksomheder til også at komme i gang med at arbejde med Verdensmålene. Så er det jo også en mission, der er lykkedes fra vores side, siger Camilla Lercke.

Hun tilføjer:

– Og for os har det desuden givet os en masse synlighed, fordi vi var blandt de første, der for alvor implementerede det. Vi har været lidt et case-eksempel, som har kunnet inspirere andre, fordi vi måske var ude som lidt first movers.

Jul i Verdensmålenes tegn

Det’ jul, det’ kool – og gennem hele december dykker Sustain Report og Science Report ned i, hvordan de store danske virksomheder og forskningsinstitutioner arbejder med FN’s 17 Verdensmål.

Her kan du se, hvem der har medvirket indtil nu.

1. FLSchmidt

2. Syddansk Universitet

3. LB Forsikring

4. VIA University College

5. Carlsberg

6. Grundfos

7. Danfoss

8. Lego

9. Aalborg Universitet

10. Chr. Hansen

11. Bang & Olufsen

12. Novozymes

13. Demant

14. Roskilde Universitet

15. Danmarks Tekniske Universitet

16. Better Energy

Forsiden lige nu:

Sådan tiltrækker du forskningskonferencer

De færreste forskere ved, hvordan man tiltrækker konferencer, selvom de betyder meget for både værtsforskerens karriere og universiteters evne til at hente udenlandske topforskere.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.