Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Det Unge Akademi udgiver bog om forskning under COVID-19

Forskningssituationen har ændret sig under nedlukningen. Det beskriver ny bog.

@ Foto af Thomas Just Sørensen

– Som titlen antyder, er bogen blevet til under og som konsekvens af den nedlukning, der fortsat påvirker forskningen i Danmark. […] Det er en slags logbog for lockdownramte forskere. 

Sådan lyder forordet i den nye bog “Tanker i Lockdown” fra Det Unge Akademi. Bogen er udgivet med støtte fra Videnskabernes Selskab, og den giver perspektiver på både nødvendig vidensoprustning for at håndtere kriser fremover og ændrede arbejdsforhold som følge af nedlukningen i foråret.

I bogen bruger 22 unge forskere deres egne fagområder til at reflektere over alt fra krisestyring over spredning af sygdomme til digital kommunikation og sikring af forskningskvalitet. Emner, som er højaktuelle og har præget forskerens hverdag siden udbruddet af COVID-19 herhjemme. 

Refleksioner over ændrede forskningsvilkår

– Vi ville i Det Unge Akademi lave en bog om, hvordan forskningssituationen ser ud under nedlukning. Eksempelvis har vi en antropolog, der skriver om, hvad krisehåndteringen under corona fortæller os om ændrede tidsopfattelser. Og biolog Knud Jønsson reflekterer over, hvad patogener i fugle kan lære os om vira i et evolutionært perspektiv.

Sådan fortæller Casper Andersen, som er et del af redaktørholdet bag bogen. Han er tidligere medlem af Det Unge Akademi og er i dag lektor ved idehistorie på Aarhus Universitet. 

Bogen er inddelt i de fire tematikker erkendelse, etik, metode og offentlighed. I det spænd kan læseren opleve bidragsyderne dykke ned i både forskningsfinansiering og omstrukturering af laboratorieforsøg til zoom-møder. 

Hvorfor et bredt vidensberedskab er nødvendigt

En anden mission med udgivelsen har været at argumentere for et bredt vidensberedskab på tværs af discipliner. Det er nemlig nødvendigt for at håndtere fremtidige kriser som corona, siger Casper Andersen.

– Vi står i dag med et stærkt forskningsberedskab i Danmark, fordi vi har satset bredt og langsigtet. Corona har understreget vigtigheden af et sådant beredskab for at kunne imødegå udfordringer i fremtiden. Bogens kritiske brod er at minde om, at forskningen ikke må blive for snæver, siger han og uddyber: 

– Forberedelse til fremtidens kriser handler også om det, vi ikke ved, hvad er. Verden er uforudsigelig, og hvis man vidste det hele, var der ikke brug for forskning. Yngre forskere med gode ideer skal hjælpes frem. Og vi skal passe på med for meget politisk styring. Den frie forskning er enormt vigtig at fastholde.

Casper Andersen har selv forfattet et kapitel i den nye bog, der handler om vigtigheden og konsekvenserne af at kunne måle præcist, og hvad det betyder for samfundet. Forskerne har generelt fået frie tøjler til at skildre deres tanker og refleksioner fra 2020.

“Tanker i lockdown” ligger frit tilgængeligt og kan læses i pdf-form på Baggrund.com. Derudover kan den også bestilles gratis i fysisk form i begrænset oplag.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.