Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Fem bøger om science til påskeferien

Anja C. Andersens ‘Hvad skal vi med videnskaben?’ er bare en af bøgerne til din påske-staycation.

God påskeferie. Foto: wundervisuals/iStock

Det er påske. I skovene nærmest falder vi over ramsløg og anemoner. Her på kanten til ferien har vi på Science Report samlet en række forslag til læsestoffet, når benene skal hviles efter skovturen.

Fælles for bøgerne er, at de undersøger, hvordan videnskaben udformes, udføres og beskriver resultaterne af forskningen. Du kan blandt andet læse om kærlighedsfænomenet, hvordan du lever længere og om, hvorvidt vi kan kategorisere vores nutid som antropocæn. 

God påske.

Human PlanetHow We Created the Anthropocene

– af Simon L. Lewis and Mark A. Maslin (2018). Yale University Press. Pris: 160 kroner.

Hvornår kan vi tillade os at sige: Nu står vi i en ny tid? Det undersøger de to professorer, og argumenterer for hvordan Homo Sapiens i mest jordnære forstand har boret sig ind i Jordens historie.

Ifølge bogen er menneskeheden jordklodens største massemordere helt på linje med meteornedslaget, der for 65 millioner år siden udslettede dinosaurerne.

Læs med når menneskets evolutionshistorie bliver udfoldet og fremtidens retning udfordret. For hvilket ansvar følger med, når vi er bevidste om vores påvirkning af flora og fauna?

Størst af alt Om kærlighedens natur

– af Lone Frank (2020). Politikens Forlag. Pris: 300 kroner.

Kærlighed – et begreb, vi alle har en ide om, hvad er. Kærlighed optræder i mange afskygninger og følelsesregistre. Men hvordan identificerer vi i grunden kærligheden? Hvad er det, der gør os i stand til at føle kærlighed? Kan vi holde op med at elske?

Med udgangspunkt i sin kærestes tidlige død rejser Lone Frank tilbage i tiden for at forstå, hvordan kærlighedens relationer har formet hende. Med sit eget kærlighedsliv som referenceramme undersøger hun de evolutionære, neurobiologiske og sociologiske mekanismer, der ligger bag og foran kærligheden.

Hvad skal vi med videnskaben

– af Anja C. Andersen (2021). Informations Forlag. Pris: 50 kroner.

Bevillingerne har rullet ind til forskning i coronavirussens tegn, og alle omkring forskerne har spidset ører.

Når det handler om grundforskningen, er entusiasmes sparsom. Det ses blandt andet på misforholdet mellem tid forskere bruger på at søge økonomisk støtte og et stigende behov for videnskabelige landvindinger. Med bogen åbner Andersen op for diskussionen om forskernes forhold.

Læs også vores interview med Anja C. Andersen. 

Gopler ældes baglæns – videnskabens svar på et længere liv

– Nicklas Brendborg (2021). Grønningen 1. Pris: 150 kroner.

Husk tandtråden! Ét af flere råd, der dukker op i Brendborgs jagt efter, hvad videnskabens kroge har af opskrifter på det lange og sunde liv.

Vi kommer omkring klodens fjerneste egne og de mest højteknologiske laboratorier. Brendborg viser os gopler, zombieceller, verdens ældste mennesker og nogle af forskningens spektakulære eksperimenter.

Læs også vores interview med Nicklas Brendborg.

Det er et fucking eventyr

– Eske Willerslev (2021). Gyldendal. Pris: 129,95 kroner. Lydbog.

I ‘Det er et fucking eventyr!’ tager DNA-professor Eske Willerslev os med på rejser, der både har formet ham som menneske og ledt til ekstraordinære videnskabelige opdagelser.

Lydbogen er lavet med håbet om at inspirere unge mennesker til at vælge den naturvidenskabelige vej i uddannelsessystemet. Men derfor kan vi alle lytte med på Willerslevs spændende historier

Lydbogen udkommer som fysisk bog til september. Den fysiske version vil være mere omfattende end lydbogen.

Læs også vores interview med Eske Willerslev.

Forsiden lige nu:

Norden har brug for en fond til beredskabsforskning

De sidste års mange kriser viser med al tydelighed, hvor stort behovet er for en nordisk fond til beredskabsforskning. Det vil også være et naturligt skridt i udviklingen af det samarbejde, som allerede foregår i Norden inden for samfundssikkerhed og beredskab, fremhæver Arne Flåøyen, direktør i Nordforsk, i dette debatindlæg.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.