“Bæredygtighed er den etos, der gennemsyrer alle aspekter af vores virksomhed”.
Sådan lyder et af fem virksomheders udsagn om bæredygtighed i den nye bog ‘Vinduespynt og samfundssind – Når virksomheder (ikke) tager ansvar’, som for nylig udkom på forlaget Turbine.
Vil du gætte på, at det kommer fra Novo Nordisk, Saudi Aramco, Vestas, Bestseller eller Philip Morris?
Selvom man skulle tro, det var løgn, er det verdens største olieproducent Saudi Aramco, som står bag.
“Hvad enten man producerer livsvigtig medicin eller sælger cigaretter, så fremhæves ofte den ansvarlige adfærd,” lyder det i bogen.
Og det er problemet med CSR, eller sustainability, i en nøddeskal, ifølge Claus Strue Frederiksen, bæredygtighedskonsulent i biotekvirksomheden Gubra, som har skrevet den i samarbejde med Martin Marchman Andersen, lektor i filosofi på Statens Institut for Folkesundhed. Begge er desuden ph.d’er i filosofi.
– Jeg har arbejdet med CSR siden 2008, hvor jeg lavede ErhvervsPhD om emnet, og der er gode initiativer i mange virksomheder, men generelt er CSR blevet et cirkus, hvor alle kan optræde. Når en saudisk oliegigant fremstiller sig selv som om, bæredygtighed er kernen i virksomheden, og når en global virksomhed som Amazon, med benhårdt fokus på at holde lønnen nede, taler om people, planet og profit, så drukner de gode tiltag i støjen, siger Claus Strue Frederiksen.
Der vil ofte være konflikt mellem bæredygtighed og afkast
Men det betyder ikke, at virksomheder med et mindre hårdhændet aftryk på planeten eller en mildere lønpolitik kan pudse glorien, mener han.
– Det er ikke kun de slemme drenge, men også “the good guys”, der bruger en forkert retorik om bæredygtighed. Alle taler jo om ‘forretningsdrevet bæredygtighed’, der er win-win for alle parter. Men det er jo åbenlyst, at det ikke altid passer. Der vil ofte være konflikt mellem bæredygtighed og afkast, siger Claus Strue Frederiksen og fremhæver et eksempel fra klimapartnerskaberne.
– Klimapartnerskabet for finanssektoren skriver selv i sin rapport, at der mangler rentable muligheder for grønne investeringer. Derfor skal de “markedsmodnes”. Det vil sige, at det offentlige skal investere penge i området først.
Martin Marchman Andersen er cand.mag. og ph.d. i filosofi og har forsket og undervist i etik, politisk filosofi og videnskabsfilosofi, blandt andet på Københavns Universitet og DTU. Martin har publiceret en lang række artikler i internationale tidsskrifter og har i flere år interesseret sig for, hvordan virksomheders bæredygtighed kan måles og sammenlignes. I dag er han lektor i filosofi på Statens Institut for Folkesundhed.
Vindmølleindustrien med Ørsted i front er vel et levende bevis på, at grønne investeringer kan blive rentable, hvis de hjælpes på vej af staten, så længe markedet er umodent?
– Jeg er helt enig i, at der er masser af god forretning, som også bygger på bæredygtig forretning. Pointen er ikke, at der altid er en modsætning mellem de to, men det er forkert at sige, at bæredygtighed og forretning altid går hånd i hånd.
De virksomheder, som gør det godt, skal være meget mere modige
Flere af de virksomheder vi taler med her på Sustain Report hæver jo, at der ikke ligger cost-benefit analyser bag deres bæredygtighedsinitiativer. Det gælder eksempelvis for Chr. Hansens omlægning til grøn energi på alle danske lokationer. Skal der være mere af det i erhvervslivet?
– Ja, og de virksomheder, som gør det godt, skal være meget mere modige. De skal fortælle, at det kommer til at koste på bundlinjen at lave et bæredygtighedsinitiativ, men at de gør det alligevel. Det er ikke tilstrækkeligt, at man bruger win-win-retorikken, for den har Saudi Aramco, Amazon og de andre lært. Der skal mere transparens til. Det gælder også åbenheden om virksomhedernes svage sider.
Men kan man så ikke hurtigt komme til at fremstå mindre bæredygtig, end konkurrenten, som skjule sine fejl og mangler?
– Jo, og jeg forstår godt, at det kan være frustrerende. De mere “sorte” virksomheder fortæller typisk ikke om, hvor de kan forbedre sig. Derfor er det vigtigt at få designet ordentlig, solid og sammenlignelig bæredygtighedsrapportering og få offentlige indkøbere til for alvor at støtte virksomheder, der prøver at være mere bæredygtige.
Så I anerkender, at nogle virksomheder er på rette vej i forhold til bæredygtighed?
– Ja, og jeg ville ønske, at flere af dem meldte ud, at selvfølgelig driver vi en forretning, men vi prioriterer også bæredygtighed, selvom vi ikke altid tjener på det, siger Claus Strue Frederiksen og tilføjer:
– Erhvervslivet skal tilbage til den ånd, der er i mange af de fonds- og familieejede virksomheder i Danmark, hvor det handler om at efterlade både en god forretning og en klode i ordentlig forfatning til de kommende generationer.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
