Døtre af fremmedkrigere fra Georgien, oversvømmelsestruede øboere i Kiribati og Australiens hermetisk lukkede asyllejre.
Igen kommer vi vidt omkring, når Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og Cinemateket for tredje år i træk byder velkommen til Docs & Talks – Film og Forskningsdage.
Fra i dag og frem til den 6. februar byder Docs & Talks på i alt otte filmarrangementer. Sammen med visningen af en aktuel dokumentarfilm, vil forskere fra DIIS og andre internationalt anerkendte forskningsinstitutioner og instruktører diskuterer og perspektivere filmenes temaer – og invitere publikum til at deltage i debatten.
Åbningsfilmen Island of the Hungry Ghosts, der vises i aften, handler om migrationens væsen med den australske asyllovgivning som baggrund. Efter filmen vil DIIS-seniorforsker Ninna Nyberg Sørensen og ph.d. Nikolas Feith Tan, der forsker i Australiens asylsystem, diskutere asylforhold i Australien og Europa.
Børns vilkår og verdens udfordringer
I år sætter Docs & Talks også særligt fokus på børns vilkår med tre film: I det østlige Ukraine oplever vi krigen set med 10årige Olegs øjne, i Syriens Idlib-provins opdrager al-Nusra-krigere deres sønner til væbnet kamp i et samfund, hvor vold avler vold, og i Georgien sætter det sit dybe præg på to teenagepiger, at deres fædre er rejst væk for at kæmpe for Islamisk Stat.
– Når vi lægger programmet, kigger vi på kombination af, hvilke gode film, der er ude nu, og den forskning, vi laver på DIIS. I år er der tre rigtig gode film, som på forskellige måder berører børns vilkår og gør det muligt for forskere at sige noget generelt om det, fortæller Sine Plambech, forsker i DIIS og én af initiativtagerne bag Docs & Talks.
– Vi har den nære fortælling om barnets liv, og så forskere til at perspektivere og åbne op for en større debat om emner som radikalisering og konflikt. På den måde er filmene en krog til at komme tæt på forskningen.
Derudover er årets program præget af de store, globale udfordringer, verden står overfor, som fattigdom, sundhed, ulighed og klimaforandringer.
– DIIS-forskere arbejder med globale problematikker, så når vi skal lægge programmet, kigger vi på, hvad der foregår i huset, og hvad der foregår i verden lige nu. På den måde er det altid aktuelt, siger Sine Plambech, der tilføjer;
– Og så vil jeg da gerne fremhæve, at vi er meget stolte af at kunne vise den Oscarnominerede film Of Fathers and Sons.

Film: Of Fathers and Sons af instruktør Talal Derki
Of Fathers and Sons har vundet et utal af priser på filmfestivaler verden over det sidste år. Den syriske instruktør Talal Derki har på imponerende vis fået adgang til det intime familieliv blandt en gruppe al-Nusra-krigere i det nordlige Syrien.
I den efterfølgende debat – eller talk – ser DIIS-forskeren Tore Refslund Hamming nærmere på Syrien og de jihadistiske grupperingers ideologiske grundlag, deres brug af vold og på, hvordan det påvirker særligt den yngre generation.
Endeligt er der ét arrangement, der skiller sig ud fra de andre, og hvor efterspørgslen har været særligt stor, fortæller Sine Plambech:
– På fredag viser vi ikke en hel film, men viser forskellige visuelle klip og billeder, som bliver brugt film og medier til at fortælle om de globale udfordringer, som fattigdom og klimaforandringer. Og vi kan se, at der har været en stor interesse for at diskutere de billeder, og hvad de betyder for den opfattelse, vi har af globale problemstillinger, siger DIIS-forskeren.
Det fulde program for årets Docs & Talks kan ses her.
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i netop underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Forskningstrio og industrimastodonter indgår nyt partnerskab i kampen mod plastspild
Det nye partnerskab Cirkulær Industriplast (CIP) samler industriens virksomheder og videnspartnere om for at skabe en ny platform for plastgenanvendelse og øge genanvendelsen af industriplast med 20 procent inden 2025.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark. Foto: Novo Nordisk Fonden.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.